Една много мъжка, много вкусна и много любима вкъщи "манджа", приготвена по един много традиционно-модерен начин :))
Или иначе казано - крехко свинско месо, "опиянено" с уиски и бира и печено баааавно-бавно в съвременно глинено гърне Crock-Pot!
Всички сме наясно с преимуществата на бавното готвене, но аз си признавам, че освен лесно, вкусно, здравословно и удобно - този тип готвене ми спестява ядовете, като забравя или нямам време да мариновам месото от предната вечер :))
Необходими продукти:
1-1,5 кг свинско контра филе
2 с.л. студено пресован зехтин, за запечатване
50 мл уиски
50 мл бира
За марината:
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. студено пресован зехтин
40 мл уиски, предпочитана марка
сол и пипер на вкус
1-2 щипки суха машерка
щипка лют червен пипер, по избор
Начин на приготвяне:
С остър нож пробождаме месото, за да поема по-лесно от марината при готвене.
В малка купа смесваме съставките за марината.
Овалваме месото в половината от марината и "запечатваме" от всички страни в 2 с.л. сгорещен зехтин.
Овалваме в остатъка от марината и поставяме в глинения съд.
Доливаме отстрани уискито и бирата и похлупваме съда с капака.
Нагласяме уреда за 6 часа на ниска степен и ...
... и забравяме за следващите поне 6 или 10 часа, че :)) готвим!!!
Ако се подготвяме за важен обяд или вечеря - запрятаме ръкави над предястия, салати, десерти и напитки... Ако е през седмицата - отиваме на работа и сме спокойни, че вечерята е готова, защото Crock-Pot не само ще сготви ястието вместо нас, но и ще го запази топло за поне още 4 часа след определеното за приготвяне време (и това ако не е ;)) лично отношение!).
А ако приготвяме семеен съботен или неделен обяд или вечеря, се отдаваме на любимите си занимания, или :)) най-безгрижно си мързелуваме, или ...блогърстваме!!!
Имах известни съмнения, дали наистина течността ще е достатъчна за всички тия часове готвене, но както се вижда и от аматьорските ми снимки :), месото, освен че е готово и съблазнително подканя от съда, се е разположило в достатъчно сос, който повярвайте е и адски ароматен!!
Сервираме топло, с предпочитана гарнитура или в соса от печенето, който вкъщи вече дори не сгъстявам допълнително, защото е уникално вкусен и така :)
Или студено и без сос, ако случайно някой от семейството го предпочита "чисто"...
Въпреки че спокойно можем да притоплим с глинения съд във фурната и на следващия ден, и месото да си е така крехко и ароматно.
Като човек, за който личното свободно време напоследък е повече от лукс, това модерно "бабино гърне" си е буквално дар Божи!!!
Я, Мина, честита ти придобивка!
ReplyDeleteМодерно гърне, а :)) Ама наистина си е така, само дето не трябва да го дебнем из фурната.
Виж сега, един съвет от опит :)) докато налучкаш точното количество течности, купи си силиконов тел за разбъркване, с който не те е грижа за бъркане в гърнето. Т.е. така си уплътнявам соса де, който все го има при мен. Или може би защото обичаме сосовете ние.
Очаквам с интерес още предложения от теб!
А аз отивам да сложа една бакла с агнешко, преди лягане :))
Хубава и спорна седмица!
Благодаря ти, Пепи!! Ще се възползвам от съвета ти за сосовете, въпреки че още ме страх да си го ползвам моето гърне връз котлона директно :))
DeleteМина, честита придобивка!
ReplyDeleteИ да си го ползваш със здраве!
А месото е толкова апетитно!!!!
Прегръдка и слънчева седмица!
Дани, благодаря ти!! Супер си стана месото :) и най-вече - не му стоях на крак край фурната...
DeleteЧестита придобивка! Да ти завиди човек за "личното отношение" значи ;)
ReplyDeleteМного хубаво ястие:) Рано сутрин, добре че не съм гладна, че при вида на снимките, току виж съм се разготвила:)
Благодаря ти!! Ама вЕрно си го приемам като много "лично отношение" ;) и то специално към мен си!!
DeleteМина,честито ти гърненце!
ReplyDeleteДа си го ползваш вкусно и със здраве!
При твоята заетост ще ти върши чудна работа!
А месцето е разкош отвсякъде!
Прегръдки!
Благодаря ти, Роси!! Да знаеш само каква програма съм му подготвила :)) ще съжали, че се е случило при мен гърне да е!!
DeleteПрекрасна нова седмица ти желая, мила!!!!
Бавното готвене винаги е за предпочитане!Полезна и удобна придобивка-със здраве да се ползва и все вкусни гозби да се готвят, а ние чакаме снимки!
ReplyDeleteБлагодаря Таня!! Само по празници съм си позволявала да отделям по 5-6 4аса за ястия на "бавен огън", но сега смятам да си наваксам :)) и разбира се - да снимам.
DeleteГърнето е модерно, но и рецептата е модерна! Изглежда много вкусно, а като си представям и как се е готвило на бавен огън, просто великолепно! Поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Канди!! Рецептата е много любима вкъщи и редовно си я приготвяхме и без гърнето - във фурната с фолио, но сега вкусът определено е по-различен :) открихме и "второто лице" на същата манджа :))
DeleteЧестита придобивка,Мина!
ReplyDeleteЯстието изглежда апетитно и майсторски приготвено!
Бавното готвене е гаранция за чудесен вкус!
Поздрави!
Мина като влезна при теб направо се самозабравям от вкусотиите които приготвяш.
ReplyDeleteЧестита ти придобивка със здраве да си я ползваш ,и още по вкусни неща да ни показваш.
Прегръщам те мила ,и хубава седмица.
Много ще да е здравословно и вкусно готвенето по този начин с това модерно гърне!
ReplyDeleteЧестито и да си го ползвате със здраве!
Ето това си е даване на нов живот на традициите.....да ти е честита новата придобивка и със здраве и усмивки да се готви, а ние чакаме новите интересни предложения! Хубава седмица!
ReplyDeleteЧестито и от мен модерно гърненце! А по месото определено не мога да спра да въздишам и да кроя планове как да го приготвя с някое старо гърненце :) Поздрави!
ReplyDeleteЧестито, Мина :) И поздравления за страхотната рецепта!
ReplyDeleteМина, честита нова придобивка. Да си я ползваш със здраве и да ни радваш с много нови и вкусни предложения.
ReplyDeleteПоздрави и една прекрасна нова седмица от мен!