От що е пост-седмокласни кандидат гимназиални емоции, :)) кулинарният ентусиазъм у дома спадна драстично :) ! И идеята за гювеч, който освен всичко друго ще се готви практически сам, бе приета от всички като манна небесна ;)
И понеже вкъщи ястия без месо се възприемат от част от състава предимно като гарнитура, към гювеча се наложи да се добави и нещо "по-съществено" - та едва-едва се договорихме за пилешки шишчета с гъбки...
Необходими продукти:
За гювеча:
2-3 средно големи картофа
2-3 чушки
1 патладжан
1 тиквичка
2-3 глави лук
200 г гъби
1-2 шепи зелен боб или бакла (аз нямах пресен и го пропуснах)
2-3 домата
500-600 г консерва домати, пасирани (или гъст доматен сок)
3-4 скилидки чесън, по избор
2-3 люти чушлета, по избор
сол и пипер на вкус
1 връзка пресен магданоз, или на вкус
1-2 с.л. нарязан пресен джоджен, или на вкус
2-3 с.л. студено пресован зехтин
1-2 с.л. брашно за сгъстяване на соса, по избор
1/4 ч.л. сладък червен пипер
За шишчетата:
400-500 г пилешки гърди
50 г гъби
1-2 с.л. студено пресован зехтин
сол и пипер на вкус
щипка суха мащерка
1 скилидка чесън, по избор
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилешките гърди на хапки. Почистваме и измиваме гъбите за шишчетата , като ги запазваме цели - само ако е необходимо, подкъсяваме пънчетата леко.
Пасираме заедно зехтина, чесъна и сухите подправки и мариноваме хапките и по избор и гъбите.
Оформяме шишчетата, както почти се казваше в един култов филм от близкото минало - хапка, гъба... хапка, гъба... и оставяме настрани
Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на шайби, а гъбите за гювеча - на филийки.
Изкисваме нарязания патладжан за 10-ина минути в леко подсолена вода - за всеки случай :).
Овкусяваме пасираните домати със сол и пипер и разбиваме брашното (по избор).
Редим нарязаните зеленчуци на редове - според вкусовите си предпочитания, като след всеки ред поливаме с доматен сос и ръсим с нарязан на едро магданоз.
Последния ред поръсваме и с нарязан на едро джоджен и зехтина и поръсваме със сладкия червен пипер..
Понеже моето любимо Crock-Pot гърне го позволява - поставяме и скаричката, която съпътства уреда, на определеното за целта място в глинения съд, и похлупваме с капака.
И оставяме гювечът да се готви сам ;) на 2 степен в продължение на 4 часа!
Резултатът :)) уханно, вкусно и здравословно приготвено "на бавен огън" ястие, съвсем в унисон със сезона :)
Любителите на постни ястия спокойно биха могли да пропуснат пилешкото месо в шишчетата и да го заменят с предпочитани зеленчуци :)
А на следващия ден можем да запечем остатъка от гювеча в предварително загрята да 180С фурна за около 30 минути :) и да придадем ново измерение на ястието!!
Мина, признай си, че тези вкусни шишчета допълват
ReplyDeleteчудесно този вкусен и колоритен гювеч!
Чудесен е!
Прегръдка и спокойно лято
Дани, признавам от раз, а и юнакът нямаше да седне на масата "само с едната гарнитура в чинията" без тези шишчета ;)
DeleteБлагодаря ти, мила и прекрасно лято и на теб!!!
Мина, долавям божествено ухание от твоя гювеч!
ReplyDeleteМного вкусно ястие ,а шишчетата чудесно го допълват и подчертават!
Идеята много ми допадна и ще пробвам.
Поздрави и хубав летен ден!
Благодаря ти, Мира!! Действително ухаеше чудесно - едно такова :) ваканционно ухание...
DeleteПрекрасен ден и от мен!!!
Аааа,така няма да се разберем-къде е още обедно време,а аз така пригладнях при вида на този уханна гозбичка,Мина!Супер сочно ми изглежда,пък и с чесънче,ммммм,стомаха ми застърга чак!
ReplyDeleteДобре ти служи вълшебната тенджерка,скъпа,че и опция за скаричка имала,бре,бре,браво!
Много усмихнат ден ти пожелавам!
Прегръдки!
Роси, идвай да си спретнем заедно гювеч :))точно докато той сам си къкри - ние ще си дърдоркаме до насита!!! А иначе - добре ми служи джаджата - голямо малтретиране му прилагаме :) аз хвърлям продуктите вътре сутрин преди работа - и само напомням по някоето време на детенце да го стартира, че то диването не ще претоплени манджи, а да са готови точно след като се прибера ;)
DeleteПрекрасен следобед ти желая, слънце - и много настроение!!! Прегръдки и от мен и поздрави и на девойката :)
Да се намеся между вас двечките, а :)) За бъбренето малко ви завиждам, че ще можете да го направите на живо :))
DeleteМина, включвай си го сутрин, преди да тръгнеш ти, за да не образуваш "напрежение"у младежа. Но включвай на 1, не на две, така по-бавно ще се приготви яденето вътре. А когато му изтече времето, остава 4 часа да подгрява, така че - когато се прибере ще е топло, току що приготвено. Ама-ха калпазанин.
Аз две страсти кандидат гимназистки преживях и една студентска, но тази, предстоящата студентска ще ме довърши вече.
Поздрави на двечките ви и хубав край на седмицата!
Пепи, ела да се включиш и ти :) за бъбренето - нали знаеш - колкото повече - толкова по-забавно!!!
DeleteА момента с подгряването го знам - дори го бях приела като специално лично отношение ;) към мен от страна на гърнето, но диването вкъщи има теория, че манджата е по-готина, когато е току що готова - капризи да искаш!! Но пък така поне му създавам уж някакво чувство за отговорност, а и кулинарното му его не е накърнено :))
Виж за кандидат-гимназиалните и кандидат-студентските страсти - не вярвам да мога да издържа всичкото това по две - ти си истински герой, момиче!!!!
И аз си имам 7 за 8, та сега са едни емоции и тръпки покрай предстоящи изпити... Какво ли ще е по-нагоре не знам. Ястието обаче е много вкусно и ако това е стихващ кулинарен ентусиазъм, мога само да пожелая на всички да го имат, поне него! Невероятна си! Успех с учението, приятна ваканция и много вкусотийки:):):)
ReplyDeleteОх, Канди, :) не ми говори, че вече ми се вие от що е емоции покрай това кандидатстване!! То аз на времето като кандидатствах, толко' зор не видях :))... Днес най-после натаманихме желанията и подадохме документи - и сега вече - каквото сабя покаже и честта, майко, юнашка ;)
DeleteБлагодаря ти за комплиментите за манджата :)
Успех и на вас с приемането и ученето от тук насетне :) 'пък за кандидат-студентските - ще се стягаме пак :)), а сега - прекрасно лято ви желая!!!
Прекрасен гювеч:богат и прекрасен,а за шишчетата-аплодисменти:)
ReplyDeleteБлагодаря, Милена!!! И с ръка на сърцето признавам, че точно шишчетата утвърдиха ястието като успешно вкъщи :))
Delete