Thursday, June 9, 2011

Рулца с шунка и ягоди / Ham and Strawberry Rolls



Тези рулца са своеобразен отговор-закачка към една скъпа моя приятелка, която редовно ме закача за пристрастието ми към ягодите (и ;) рулцата), та къде на шега, къде от любопитство - реших да пробвам комбинацията "рулца-ягоди"...

И резултатът :) много свежо и приятно предястие!!

These rolls are а kind of teasing response to a dear friend of mine who regularly teases me for my passion for strawberries (and ;) rolls), and as a joke or as a result of my natural curiosity – I’ve decided to try the strawberry-rolls combination...

And the result :) was very fresh and tasty appetizer!


Необходими продукти:
за 2 порции

За рулцата:

6 тънки резена шунка
200 г заквасена сметана
200-250 г ягоди
около 100 г бейби рукола (или бейби спанак)

За марината:

2 с.л. студено пресован зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1-2 ч.л. балсамов оцет
щипка сол
щипка бял пипер, ситно смлян

Ingredients:
For 2 servings
 
For Rolls:

6 thin slices of ham
200 g sour cream
200-250 g strawberries
about 100 g rocket salad (or baby spinach)

For Marinade:

2 tablespoons extra virgin olive oil 

1 tablespoons fresh lemon juice
1-2 tsp balsamic vinegar
pinch of salt
pinch of white pepper, finely ground



Начин на приготвяне:

В малка купа смесваме зехтина, лимоновия сок, балсамовия оцет, солта и пипера и разбъркваме.
Измиваме и почистваме ягодите от дръжките и подсушаваме върху кухненска хартия. 
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия руколата.
Поставяме в купа около половината от  руколата и овкусяваме с част от марината
Нарязваме около 3/4 от ягодите на дребни кубчета и изсипваме в отделна купа. Добавяме заквасената сметана и внимателно разбъркваме.
Върху работна дъска или плот разстиламе парче шунка, разстиламе отгоре около 1/6 част от ягодовата смес и поръсваме с овкусена рукола.
Навиваме на стегнато руло, и поставяме в плитък съд, като внимаваме ръбът да е отдолу.
Навиваме по същия начин и останалите рула, покриваме съда с фолио и замразяваме за 5-10 минути.
Междувременно нарязваме на тънки резенчета останалите ягоди.
Нарязваме охладените рулца с остър нож диагонално през средата и подреждаме в плитка чиния.
Добавяме от останалата рукола и поръсваме с нарязани на тънко ягоди.
Поръсваме с част от марината и сервираме като салата или предястие.

Method:

In a small bowl mix olive oil, lemo juice, balsamic vinegar, salt and pepper and mix well.
Wash and hull the strawberries and dry on kitchen paper.
Wash and drying on kitchen paper the rocket salad too.
Put in a bowl about half of the rocket salad and season with some of the marinade
Dice finely about 3/4 of the strawberries and put into a separate bowl. Add sour cream and mix gently.
Onto a working board or countertop Place a slice of ham, spread over about 1/6 of the strawberry mixture and sprinkle with seasoned rocket salad.
Roll tight and place onto a plate seam side down.
Process the rest of the rolls, wrap the plate with plastic foil and freeze for 5-10 minutes.
Meanwhile, slice the remaining strawberries thinly.
With a sharp knife cut the chilled rolls diagonally into the middle and arrange in a suitable plate.
Add some of the rest rocket salad and sprinkle with thinly sliced strawberries.
Sprinkle with some of the marinade and serve as a salad or appetizer.



А поднесени с хрупкава багета, рулцата са и превъзходен лек обяд или вечеря...

And served together with crispy baguette, these rolls are excellent light lunch or dinner...


Аз лично :) не бих отказала и чаша бяло вино...

Personally, :) I would not reject a cup of white wine either...  
 

No comments:

Post a Comment