Ягодите са ми страст!!! Склонна съм да ги добавям към всеки тип ястие и по всяко време на годината! А когато им е сезон, съм :) буквално неудържима – ягоди, ягоди, яяяяяягоди…
Тази сладоледена торта беше един от тест вариантите за гостуването ми при Ева... И понеже вкъщи много се хареса, снощи я приготвих отново по друг повод и не устоях на изкушението да си я покажа, въпреки че :) имам и други любими непредставени рецепти от по-преди...
Strawberries are my passion! I feel like adding strawberries to any type of meal at any time of theyear! And when it’s the season, I am :) literally unstoppable - strawberries, strawberries straaaaaaaaaaawberries ...
This frozen yougurt cake was one of my test options for my guest post at Eva's site - the recipe is all mine ;) as an idea and compilation ... And as it’s been highly appreciated at home, I’ve made it again last night on another occasion and could not resist the temptation to show it, though :) I have other favorite recipes not represented here but prepared previously...
Strawberries are my passion! I feel like adding strawberries to any type of meal at any time of theyear! And when it’s the season, I am :) literally unstoppable - strawberries, strawberries straaaaaaaaaaawberries ...
This frozen yougurt cake was one of my test options for my guest post at Eva's site - the recipe is all mine ;) as an idea and compilation ... And as it’s been highly appreciated at home, I’ve made it again last night on another occasion and could not resist the temptation to show it, though :) I have other favorite recipes not represented here but prepared previously...
Необходими продукти:
За запечените ягоди:
500 г пресни ягоди
4 с.л. мед
2 с.л. Амарето
1 пакетче ванилена захар
4 с.л. кафява захар
За подложката:
За запечените ягоди:
500 г пресни ягоди
4 с.л. мед
2 с.л. Амарето
1 пакетче ванилена захар
4 с.л. кафява захар
За подложката:
130-150 г (12 - 15 бр.) бисквити Орео
50-60 г масло, разтопено
¼ чаша запечени бадеми, ситно счукани (или смлени)
1-2 с.л. Амарето
1 с.л масло, за намазване на формата
За кисело-млечния блат:
400г кисело мляко, 3.6% – 4.5%
¾ чаша захар
200 мл подсладена течна сметана
Запечените ягоди, отцедени от соса при печенето
1 чаша пресни ягоди, нарязани на ситно
За топинга:
Около 250 мл от соса от запечените ягоди , ако количеството е недостатъчно, допълнете с шампанско, сухо бяло вино или вода
5 до 10 г желатин, в зависимост от качеството му
2-3 с.л. Амарето
1-2 стръкчета свежа мента, за декориране
Ingredients:
For the roasted strawberries:
500 g fresh strawberries
4 tablespoons honey
2 tablespoons Amaretto
1 package (10 g) vanilla sugar
4 tablespoons brown sugar
For the biscuit:
130-150 d (12 - 15 pcs.) Oreo Biscuits
50-60 g butter, melted
1/4 cup toasted almonds, finely chopped (or ground)
1-2 tablespoons Amaretto
1 tablespoon butter, for spreading
For the frozen yogurt:
400g yoghurt, 3.6% - 4.5%
3/4 cup sugar
200 ml whipping cream
The roasted strawberries, drained
1 cup fresh strawberries, chopped
For topping:
About 250 ml sauce from the roasted strawberries, if the quantity is not enough – add some champagne, dry white wine or water
5 to 10 g gelatin, dependent on quality
2-3 tablespoons Amaretto
1-2 sprigs fresh mint for decoration
For the roasted strawberries:
500 g fresh strawberries
4 tablespoons honey
2 tablespoons Amaretto
1 package (10 g) vanilla sugar
4 tablespoons brown sugar
For the biscuit:
130-150 d (12 - 15 pcs.) Oreo Biscuits
50-60 g butter, melted
1/4 cup toasted almonds, finely chopped (or ground)
1-2 tablespoons Amaretto
1 tablespoon butter, for spreading
For the frozen yogurt:
400g yoghurt, 3.6% - 4.5%
3/4 cup sugar
200 ml whipping cream
The roasted strawberries, drained
1 cup fresh strawberries, chopped
For topping:
About 250 ml sauce from the roasted strawberries, if the quantity is not enough – add some champagne, dry white wine or water
5 to 10 g gelatin, dependent on quality
2-3 tablespoons Amaretto
1-2 sprigs fresh mint for decoration
Начин на приготвяне:
На запечените ягоди:
Загрейте фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Измийте и почистете ягодите от дръжките и ги нарежете на кръгчета, дебели около 1 см.
В голяма купа смесете нарязаните ягоди с меда, 2 с.л. Амарето и ванилената захар и внимателно разбъркайте.
Разстелете в правоъгълна тава на един слой и поръсете с кафявата захар.
Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 10 – 15 минути, или докато ягодите поомекнат.
Извадете, отцедете от соса, който се е получил при печенето, размачкайте леко с вилица или пюрирайте и оставете настрани да се охладят.
Прецедете соса от печенето и оставете настрани да се охлади също.
На подложката:
Покрийте с хартия за печене дъното на 22 см форма за торта с подвижна основа, стегнете с ринга и намажете с масло хартията за печене и стените на формата.
Смелете в кухненски робот, процесор или счукайте на ситно бисквитите Орео.
В купа смесете смлените бисквити, бадемите, разтопеното масло и 1-2 с.л. Амаретото и размесете добре.
Прехвърлете сместа в тортената форма, разнесете равномерно – да покрие цялото дъно, и заравнете.
Замразете, докато приготвяте сладоледения блат.
На кисело-млечния блат:
Разбийте в купа с миксер на максимална степен подсладената сметана.
В отделна купа разбийте на средна степен киселото мляко и захарта, докато захарта се разтвори.
Към кисело-млечната смес добавете постепенно разбитата сметана и разбъркайте добре.
Прибавете и размачканите и охладени запечени ягоди и отново разбъркайте.
Добавете, разбърквайки, и ситно нарязаните пресни ягоди.
На запечените ягоди:
Загрейте фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Измийте и почистете ягодите от дръжките и ги нарежете на кръгчета, дебели около 1 см.
В голяма купа смесете нарязаните ягоди с меда, 2 с.л. Амарето и ванилената захар и внимателно разбъркайте.
Разстелете в правоъгълна тава на един слой и поръсете с кафявата захар.
Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 10 – 15 минути, или докато ягодите поомекнат.
Извадете, отцедете от соса, който се е получил при печенето, размачкайте леко с вилица или пюрирайте и оставете настрани да се охладят.
Прецедете соса от печенето и оставете настрани да се охлади също.
На подложката:
Покрийте с хартия за печене дъното на 22 см форма за торта с подвижна основа, стегнете с ринга и намажете с масло хартията за печене и стените на формата.
Смелете в кухненски робот, процесор или счукайте на ситно бисквитите Орео.
В купа смесете смлените бисквити, бадемите, разтопеното масло и 1-2 с.л. Амаретото и размесете добре.
Прехвърлете сместа в тортената форма, разнесете равномерно – да покрие цялото дъно, и заравнете.
Замразете, докато приготвяте сладоледения блат.
На кисело-млечния блат:
Разбийте в купа с миксер на максимална степен подсладената сметана.
В отделна купа разбийте на средна степен киселото мляко и захарта, докато захарта се разтвори.
Към кисело-млечната смес добавете постепенно разбитата сметана и разбъркайте добре.
Прибавете и размачканите и охладени запечени ягоди и отново разбъркайте.
Добавете, разбърквайки, и ситно нарязаните пресни ягоди.
Сглобяване на тортата:
Изсипете върху замразената бисквитена подложка кисело-млечната смес и заравнете.
Покрийте тортената форма с еластично фолио и замразете за около2 часа.
След като тортата е стегнала, пригответе топинга.
На топинга:
В чаша или малка купа накиснете в 2-3 с.л. Амарето 5-10 г желатин за около 5 минути. Разтопете накиснатия желатин за около ½ минута в микровълнова фурна на 180W или на водна баня, като не позволявате сместа да заври.
Към 250 мл от прецедения и охладен сос от запечените ягоди, добавете разтопения желатин и разбъркайте добре и оставете за 3-4 минути да се охлади напълно.
Изсипете охладения сос върху замразената торта, покрийте отново с еластично фолио и замразете отново поне за 2 часа.
Method:
Roasted strawberries:
Preheat oven to 180C or 160C with fan.
Wash and hull strawberries and slice into about 1 cm thick slices.
In a large bowl, mix sliced strawberries with honey, 2 tablespoons Amaretto and vanilla sugar and mix gently.
Spread single layer into a baking tray and sprinkle with brown sugar.
Bake in preheated to 180C or 160C with fan oven for about 10-15 minutes or until strawberries get tender.
Remove, drain the sauce, from the baking, mash lightly with a fork or puree and set aside to cool.
Strain sauce from the baking and set aside to cool also.
Biscuit:
Line the bottom of 22 cm spring form pan of with baking paper and brush with butter the paper and sides of the pan.
Grind in food processor or finely crush the Oreos.
In a bowl, combine crushed crackers, almonds, melted butter and 1-2 tablespoons Amaretto and mix well.
Transfer the mixture into the spring form, spread evenly - to cover the entire bottom and flatten.
Freeze while preparing the frozen yogurt layer.
Whip in a bowl with mixer on high speed the whipping cream.
In a separate bowl, beat on medium speed yogurt and sugar until sugar dissolves.
Fold in gently the whipped cream into yogurt mixture.
Add the cooled roasted strawberries puree and mix again.
Add the chopped fresh strawberries and stir.
Изсипете върху замразената бисквитена подложка кисело-млечната смес и заравнете.
Покрийте тортената форма с еластично фолио и замразете за около2 часа.
След като тортата е стегнала, пригответе топинга.
На топинга:
В чаша или малка купа накиснете в 2-3 с.л. Амарето 5-10 г желатин за около 5 минути. Разтопете накиснатия желатин за около ½ минута в микровълнова фурна на 180W или на водна баня, като не позволявате сместа да заври.
Към 250 мл от прецедения и охладен сос от запечените ягоди, добавете разтопения желатин и разбъркайте добре и оставете за 3-4 минути да се охлади напълно.
Изсипете охладения сос върху замразената торта, покрийте отново с еластично фолио и замразете отново поне за 2 часа.
Method:
Roasted strawberries:
Preheat oven to 180C or 160C with fan.
Wash and hull strawberries and slice into about 1 cm thick slices.
In a large bowl, mix sliced strawberries with honey, 2 tablespoons Amaretto and vanilla sugar and mix gently.
Spread single layer into a baking tray and sprinkle with brown sugar.
Bake in preheated to 180C or 160C with fan oven for about 10-15 minutes or until strawberries get tender.
Remove, drain the sauce, from the baking, mash lightly with a fork or puree and set aside to cool.
Strain sauce from the baking and set aside to cool also.
Biscuit:
Line the bottom of 22 cm spring form pan of with baking paper and brush with butter the paper and sides of the pan.
Grind in food processor or finely crush the Oreos.
In a bowl, combine crushed crackers, almonds, melted butter and 1-2 tablespoons Amaretto and mix well.
Transfer the mixture into the spring form, spread evenly - to cover the entire bottom and flatten.
Freeze while preparing the frozen yogurt layer.
Frozen yogurt:
Whip in a bowl with mixer on high speed the whipping cream.
In a separate bowl, beat on medium speed yogurt and sugar until sugar dissolves.
Fold in gently the whipped cream into yogurt mixture.
Add the cooled roasted strawberries puree and mix again.
Add the chopped fresh strawberries and stir.
Около 20-30 минути преди сервиране, извадете тортата от фризера и прекарайте затоплен и сух остър нож между тортата и стените на формата, за да я освободите – и отстранете ринга на формата.
Прехвърлете тортата в подходящ поднос или чиния и оставете за 20-ина минути в хладилника – леко да се отпусне.
Разрежете тортата с остър, затоплен, сух нож и декорирайте със стръкчета свежа мента.
Сервирайте веднага.
Сервирайте веднага.
Тортата е уникално вкусна – невъобразимо приятно и уханно ледено удоволствие, идеално за летните месеци!!
А защо не ;) и за цялата година…
А защо не ;) и за цялата година…
Можете да съхранявате тортата замразена - в добре затворен съд за фризер, или покрита с еластично фолио, като 20-30 минути преди сервиране, премествате в хладилника.
*** Ако поради някаква причина сладоледът не е сред предпочитаните от вас десерти, можете към кисело-млечната смес, преди да сте добавили сметаната, да прибавите 10-15 г желатин, накиснат в 3-4 с.л. вода и разтворен на водна баня, и да охладите тортата, вместо да я замразявате… Ще получите идеалната свежа и лека тип панакота торта, със същия уникален ягодово – кисело-млечен вкус!
No comments:
Post a Comment