Джолан е последното нещо, което бих се сетила да купя от месарницата, но наскоро отрких колко много не съм права :)
Оказа истинска находка - вече сме си наумили няколко начина, по които да приготвим това недооценявано доскоро вкъщи явление и всички са ни така изкусителни, че трудно ще решим кое кога да е...
Като за начало се спряхме на бавно готвен джолан с бяло вино и зеленчуци, пухкаво картофено пюре и свежа гремолата - ако не сте пробвали досега нещо подобно, не отлагайте!!
Идеята заимствах от Simply Whisked, но пропускам гръмката Осо Буко част от представянето, че джоланът ни беше предварително обезкостен :)
Необходими продукти:
За джолана:
1 свински джолан
2-3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
На джолана:
За джолана:
1 свински джолан
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 средно голяма глава лук, нарязана
2 стръка целина, нарязани
2 средно големи моркова, нарязани
2 супени лъжици доматено пюре
200 мл бяло вино
300 мл пилешки бульон
2 стръка свеж розмарин
2 стръка свежа мащерка
1 дафинов лист
За картофеното пюре:
1 кг картофи, обелени и нарязани на 4
60 г масло, или на вкус
За картофеното пюре:
1 кг картофи, обелени и нарязани на 4
60 г масло, или на вкус
60-100 мл прясно мляко, или на вкус
Сол и пипер, на вкус
За гремолатата:
1/2 връзка пресен магданоз, нарязан
настърганата кора от 1 лимон
1 скилидка чесън, пресован
Начин на приготвяне:
На джолана:
Овкусяваме джолана със сол и черен пипер и стягаме с готварски конец, за да не се разпадне при готвенето.
Запечатваме на сух тиган до златисто и хрупкаво от всички страни изваждаме от тигана.
Добавяме зехтин и след като се сгорещи, добавяме лука, целината, морковите и запържваме с щипка сол, като разбъркваме от време на време, докато лукът стане прозрачен и зеленчуците омекнат – около 5 минути.
Добавяме виното и доматеното пюре и деглазираме тигана.
Добавяме пилешкия бульон и връщаме джолана в тигана.
Покриваме с капак и оставяме да заври, след което веднага намаляваме котлона и оставяме да къкри 3 – 3.5 часа, като отстраняваме капака за последните 20-30 минути, за да сгъстим соса.
Отстраняваме готварския конец, дафиновия лист и стъблата на подправките прди да сервираме.
На картофеното пюре:
Сваряваме картофите и прецеждаме през гевгир.
Намачкваме заедно с маслото с вилица и добавяме на части прясното мляко, като разбиваме с вилицата до пухкаво пюре.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.
На гремолатата:
Нарязваме измития и подсушен магданоз на ситно, добавяме настърганата лимонова кора и пресования чесън и разбъркваме.
Сервираме джолана върху канапе от картофено пюре и соса от готвенето, който е божествено ароматен и вкусен и гарнираме щедро с гремолата.
Месото е супер ароматно и крехко!!
Месото е супер ароматно и крехко!!
No comments:
Post a Comment