Thursday, March 16, 2023

Панакота с маскарпоне и маракуя / Mascarpone and Passion Fruit Panna Cotta

 

Импровизирано бързо и лесно кремче, според наличностите в момента, като маракуята може да бъде заменена с пюре от всеки предпочитан или сезонен плод - свеж, замразен, консервиран  :)

Необходими продукти:
...за 6 големи или 12 малки кремчета

За крема:
200 г млечна сметана
250 г маскарпоне
400 г пълномаслено прясно мляко
150 г пулпа от маракуя, без семки - прясна или консервирана
2-3 с.л. кафява захар, или на вкус
2 ч.л. екстракт ванилия
20 г желатин + 40 мл студена вода

За соса от маракуя:
170 г пулпа от маракуя, със семки
1 с.л. кафява захар, или на вкус
1 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В голяма купа смесваме маскарпонето, млечната сметана, маракуята, захарта и ванилията и разбиваме с миксер на средна степен до гладък крем.
В малък съд кипваме прясното мляко, отстраняваме от огъна, след минута добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме.
Добавяме към крема и разбиваме на ниска степен за около минута, след което превключваме на средно-висока степен и разбиваме за още 1-2 минути.
Разпределяме по чашките и оставяме в хладилника да стяга за около 2 часа.

На соса от маракуя:
В малък съд смесваме захарта и царевичното нишесте.
Изсипваме в тенджера пулпата от маракуя, добавяме захарта с нишестето и разбъркваме.
Кипваме сместа и оставяме за 4-5 минути да къкри на ниска степен, като разбъркваме, докато започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и охлаждаме на ледена баня.
Разпределяме между кремчетата и оставяме гарнираната панакота в хладилника за поне 2 часа.



Tuesday, March 7, 2023

Тарт със сладък картоф и солен карамел / Salted Caramel Sweet Potato Tart

 


Бърз и лесен тарт без печене и желиране за мързеливи неделни и не само следобеди...
А гарниран с допълнителна доза карамелен сос и поръсен с дребни кристали сол, си е вече кулинарно приключение, от хубавите :)

Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см

За основата:

200 г шоколадови бисквити
80 г масло, разтопено

За соления карамел:
200 г захар
120 г масло
120 г млечна сметана, затоплена
1/2 ч.л. морска или хималйска сол

За пълнежа:
500 г сварен сладък картоф
30 г масло, разтопено
120 г солен карамел*
2 ч.л. екстракт ванилия


Начин на приготвяне:

На основата:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите и маслото до ситни трохи.
Изсипваме в подготвената форма и притискайки с лъжица оформяме основа и 4-5 сантиметров борд.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

На соления карамел:
В подходящ съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилника.

На пълнежа:
В блендер или кухненски робот обработваме всички съставки на плънката до фино пюре.

На тарта:
Изсипваме карамеленото пюре в охладената черупка за тарта, без да я освобождаваме от формата, и заравняваме.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа.
Освобождаваме готовия тарт от формата и прехвърляме в подходящ поднос.
Преди сервиране режем с остър нож и по избор поръсваме със затоплен солен карамел и дискретна щипка фини кристали морска или хималайска сол


Приготвя се за по-малко от 10 минути, при необходимост :) може да бъде сервиран след 20 минути и със сигурност ще очарова всички на масата!!

* Става и с готов солен карамел от Лидл, за съвсем мързелив вариант ;)