Thursday, January 6, 2022

Празнична торта с шампанско и малини и Честит рожден ден на мен ;) / Festive Raspberry Champagne Cake and Happy Birthday to Me ;)


 


Лека, пухкава, нежна - с дъх на шампамско и вкус на дълго очаквани приключения - тортата за рождения ми ден :)
С послевкус на Новогодишни  емоции и пред пролетни очаквания...
И мнооого вкусна!!

Необходими продукти:
...за торта с диаметър 18-20 см

За блатовете:
360 г брашно
320 г кристална захар
3 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. морска сол
320 мл бяло шампанско
200 мл олио
3 големи яйца
1 с.л. екстракт ванилия

За малиновото желе:
200 г малини (свежи или змразени)
200 мл бяло шампанско
1 с.л. кристална захар
1/2 ч.л. екстракт ванилия
10 г желатин + 20 мл студена вода

За крема:
500 г маскарпоне
80 г кристална захар
120 мл шампанско 
1 с.л.  екстракт ванилия
200 г бял шоколад за топене
100 мл млечна сметана 36%
20 г желатин + 40 мл студена вода

За глазурата:
50 г масло
100 г фина пудра захар
1/2 ч.л. екстракт ванилия
1/3 част от крема

За сиропиране на блатовете:
50-60 мл шампанско

За декориране:
50 г натурален марципан
златни и бели захарни перли


Начин на приготвяне:


На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на 3 форми за печене с пдащо дъно и размер 18-20 см (ако разполагаме само с 1 форма - печем блатовете последователно един след друг).
В голяма купа пресяваме брашното, бакпулвера и солта.
Добавяме захарта и разбъркваме.
Добавяме шампанското, олиото, яйцата и ванилията и разбиваме с миксер на ниска степен за кратко, само докато се смесят.
Разпределяме тестото равномерно между 3-те подготвени форми.
печем в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна за 20-25 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Поставяме готовите блатове с формите върху решетка, покриваме с чиста кухненска кърпа и оставяме да се охладят напълно.

На малиновото желе:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Покриваме със свежо фолио два плитки съда с диаметър 15-16 см.
В малка тенджера кипваме шампанско и захарта, като бъркаме, докато се разтвори.
Добавяме малините и оставяме да покъкри 2-3 минути на ниска степен.
Отстраняваме от котлона и оставяме за около минута да се охлади.
Добавяме накиснатия желатин и бъркаме, докато се разтвори напълно.
Изчакваме да се охлади, разпределяме между подготвените съдове и оставяме в хладилника да стегне.

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме млечната сметана, отстраняваме от котлона и оставяме за около минута да се охлади.
Добавяме накиснатия желатин и бъркаме, докато се разтвори.
Добавамя шоколада и оставяме за 2-3 минути да се разтопи.
Разбъркваме енергично до гладък крем и оставяме да се поохлади.
Разбиваме в голяма купа с миксер на ниска степен маскарпонето, захарта, шампанското и ванилията за 3-4 минути, докато захарта се разтопи.
Към охладения шоколад добавяме малка част от маскарпоне крема и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме темперираната шоколадова смес към маскарпоне крема и разбъркваме с миксер на ниска степен, до гладък крем.
Разделяме крема на 3 равни части, като само 1 от частите покриваме със свежо фолио плътно по повърхността на крема и оставяме в хладилника.

На глазурата:
Приготвяме глазурата 20-30 минути преди да сглобим тортата, за да ни е по-лесно измазването :)
Разбиваме в купа с миксер на средна скорост маслото и пудрата захар за около 3 минути, до пухкав бял крем.
Добавяме 1/3 част от крема на части, като след всяко добавяне разбиваме на ниска скорост до пълното му усвояване.
Добавяме ванилията и разбъркваме на ниска степен съвсем за кратко.
Прехвърляме глазурата в пош с голям кръгъл накрайник #1A или #2A на Wilton.

Сглобяване на тортата:
С изравнител за блатове или дълъг остър нож за хляб изравняваме блатовете, като изрязваме капачетата отгоре.
Поставяме първия блат върху подходящ поднос и леко сиропираме със сладкарска четка с шампанско.
Прехвърляме 2-та част от крема в пош с голям кръгъл накрайник #1A или #2A на Wilton и нанасяме, започвайки от периферията към център, като нанасяме втори пръстен от крема върху първия само по периферията на блата.
Поставяме един от желираните малинови кръгове по средата и покриваме с втория блат.
Повтаряме със сиропирането, нанасянето на последната доза крем и второто малиново желе и покриваме с последния блат, като оставяме дъното му нагоре>
Леко сиропираме и последния блат и стягаме тортата с ацетатна лента и регулируем ринг за торти.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 6 часа, или за през нощта, в хладилника.
Преди да нанесем глазурата, освобождаваме тортата от ринга и ацетатните ленти.
Нанасяме глазурата с поша, като започваме от основата, покриваме борда и приключваме в центъра на тортата.
Заравняваме с шпатула или широк кухненски нож, като изтегляме леко глазурата над горния ръб на тортата.
Декорираме със снежинки от марципан, перлено бели и златни захарни перли.
Поднасяме с чаша пенлива или гореща и силна напитка :)


Ако решим или се налага да приготвим тортата безалкохолна - за децанапример, можем да заменим шампанското със спрайт или детско шампанско ;)


No comments:

Post a Comment