Неустоим средиземноморски сладкиш, приготвен бързо и лесно – перфектният десерт, с който да поглезите гостите или любимите си хора и да блеснете като майстор сладкар, без да прекарвате часове в кухнята :)
Необходими продукти:
За сиропа:
400 мл вода
200 г кристална захар
1/2 ч.л. лимонена киселина Dr.Oetker или 2-3 резенчета лимон
1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
За основата:
150 г суров кадаиф
60 г масло
За крема:
2 пак Оригинален пудинг Крем Брюле
400 мл млечна сметана 30% – 35%
400 мл пълномаслено прясно мляко
80 г кристална захар
2 жълтъка
За битата сметана:
400 мл млечна сметана 30% – 35%
2 с.л. пудра захар
1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
За декориране:
1 ч.л. канела на прах
50 г орехи, нарязани
Начин на приготвяне:
На сиропа:
В средно голям съд добавете захарта, водата и резенчетата лимон (ако ползвате такива) и оставете да заври на силен огън, като не бъркате, за да не се захароса впоследствие сиропът.
Намалете температурата до средна и оставете да поври 10-ина минути, или докато сиропът се редуцира наполовина.
Свалете от огъня, добавете есенцията ванилия (и лимонената киселина, ако ползвате такава) и оставете да се охлади.
На основата:
Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намаслете дъното и стените на форма с размери 20 см х 20 см.
Развийте суровия кадаиф и разделете нишките с ръце, докато стане пухкав и въздушен, като се уверите, че не са останали сплъстени бучки.
Разпределете на равномерен слой в тавата и поръсете с маслото.
Печете 12 – 15 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, или до златисто.
Извадете от фурната и докато е още топъл, но не горещ полейте с охладения сироп.
Оставете настрани, докато сиропът се поеме напълно от основата.
На крема:
Отделете 12 с.л. от прясното мляко.
В купа смесете 2-те опаковки Оригинален пудинг Крем Брюле и захарта.
Добавете отделените 12 с.л. прясно мляко и 2 жълтъка и разбийте до хомогенна смес.
В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна.
Добавете на струйка яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и плътен крем.
Отстранете от огъна и оставете леко да се охлади, като разбърквате непрекъснато.
Изсипете върху сиропирания кадаиф и оставете да се охлади.
На битата сметана:
Разбийте млечната сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета.
Намалете скоростта до средно-ниска и започнете да добавяте пудрата захар – по една супена лъжица наведнъж.
Продължавайте да разбивате, докато се образува хубав и плътен крем.
Добавете разбитата сметана върху крем Брюлето и заравнете.
С вилица набраздете леко повърхността на сметаната в прави или вълнообразни ивици.
Охладете за поне 4 часа, или за през нощта.
Преди да нарежете, поръсете през цедка с канела и едро нарязани или счукани орехи.
Нарежете на и поднесете с предпочитана напитка.