За рождения ден на мама вчера - Gâteau Marcel - най-добрата шоколадова торта в света!!
...при това в кето вариант :)
И всъщност не е торта, а МАГИЯ!!
Абсолютно идентични съставки - вплетени в печен и суров вариант, за да пресъздадат най-финия и ефирен шоколадо вкус, за който бихте могли да си мечтаете, подправен с ароматно плодово желе - поезия от шоколад и наслада!!
Необходими продукти:
За шоколадовия блат:
...с диаметър 20 см
150 г масло
150 г тъмен шоколад за топене (за Кето 85%)
4 жълтъка
1-2 с.л. ксилитол (или захар за нережимна торта)
1 ч.л. екстракт ванилия
4 белтъка
1 щипка сол
1-2 с.л. ксилитол (или захар за нережимна торта)
За желето от ягоди и шампанско:
250 г ягоди, пресни или замразени
220 г сухо бяло шампанско, или вино по избор
2-3 с.л. ксилитол (или захар за нережимна торта)
10 г желатин (или 6 листа)
30 мл сухо бяло шампанско, или вино по избор
За шоколадовия мус:
150 г масло
200 г тъмен шоколад за топене (за Кето 85%)
6 жълтъка
50 г ксилитол (или 75 г захар за нережимна торта)
1 ч.л. есенция ванилия
3-4 капки еснеция ягода, по избор
4 белтъка
1 щипка сол
50 г ксилитол (или 75 г захар за нережимна торта)
5 г желатин (или 3 листа), по избор
20 мл студена вода
За гарниране:
1 чаша (150-200 г) от шоколадовия мус
1-2 с.л. какако
4-6 пресни ягоди, нарязани на четвъртинки или половинки
Начин на приготвяне:
На желето от ягоди и шампанско:
Накисваме желатина в 30 мл шампанско за 5-10 минути.
Кипваме 220 мл шампанско с ягодите и захарта (или ксилитола) и оставяме да покъкрят 5-6 минути.
Отстраняваме от котлона, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
изсипваме в намаслен съд с диаметър 20 см, или съвсем малко по-голям и оставяме да се охлади, след което прибираме във фризера да стяга, докато приготвяме блата.
На шоколадовия блат:
Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на форма с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме страните.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и разбъркваме до хомогенна смес.
Добавяме един след друг жълтъците и разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме ванилияата и захарта или ксилитола и разбъркваме до пълното им разтваряне.
Разбиваме на сняг белтъците със щипка сол, добавяме постепенно захарта или ксилитола при непрекъснато разбиване и продължаваме да разбиваме до целувчена смес.
Добавяме на части към шоколада и жълтъците, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкава смес.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути.
Изваждаме готовия блат от фурната, оставяме да се охлади за 4-5 минути и освобождаваме от формата.Оставяме да се охладинапълно върху решетка.
На шоколадовия мус.
Накисваме желатина в студната вода за 5-10 минути, ако ползваме.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме от котлона, добавяме накиснатия желатин, ако ползваме - и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Разбиваме с миксер жълтъците, ксилитола и есенциите до пухкав крем и добавяме поетапно към шоколада, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Разбиваме на сняг белтъците със щипка сол, добавяме постепенно захарта или ксилитола при непрекъснато разбиване и продължаваме да разбиваме до целувчена смес.
Добавяме на части към шоколадовата смес, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху подходящ поднос или тортена чиния.
Стягаме с регулеруем ринг за торти, като покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
Ако желето ни е с по-голям дизаметър - изрязваме предварително с ринга кръг с диаметър 20 см и поставяме върху блата.
Ако работата нещо се обърка - не страдаме, а стягаме ринга плътно около блата, покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене - изсипваме отгорев желето и заравняваме ;)
Изсипваме отгоре муса, като отделяме 1 чаша за декориране, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа, или за през нощта, в хладилника да стяга.
Освобождаваме готовата тортаот ринга и ацетатната лента.
Декорираме с помощта на пош и накрайник #1M на Wilton със заделения за целта шоколадов мус.
Поръсваме през цедка с какао и декорираме с резенчета свежи ягоди..
Поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка и много настроение :)
Според младежа :) тортата е в ТОП 5 на най-вкусните торти, които съм приготвяла евър, а той е най-прицизнят, придирчив и капризен сред критиците ми и определно ги разбира тия неща - така че ;) може да му се вярва!!