Wednesday, May 2, 2018

Агнешки котлети с билкова коричка, картофено пюре с крем сирене, гриловани зеленчуци и сос Philadelphia / Herb Crusted Rack of Lamb with Cream Cheese Mashed Potatoes, Grilled Vegetables and Philadelphia Cream Cheese Sauce



Умело приготвените агнешки котлети са перфектното кулинарно изживяване, с което да поглезим семейството или гостите си за Гергьовден, специален семеен празник, или защото ги обичаме :)

Леки, изискани, вкусни – и отнемащи само няколко минути в кухнята, а ефектът на масата е винаги УАУ!!


Необходими продукти:

За котлетите:
2 бр френски агнешки котлети, с по 4 ребра на всеки
1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер,или  на вкус
3 с.л. зехтин
30 г масло
1 глава чесън
1/2 връзка прясна мащерка
2 с.л. дижонска горчица

За билковата коричка:
2-3 средно големи сухара, заменяме с кето кляб за НВ Режим
1 връзка магданоз, измит и подсушен
1-2 стръка свежа мащерка
1 клонка свеж розмарин
2 с.л. настърган пармезан, по избор
1 с.л. зехтин

За картофеното пюре с Philadelphia:
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета, заменяме с карфиол за КЕТО
1 ч.л. сол
50-60 г масло
50-60 г крем сирене Philadelphia
сол и пипер на вкус
50-60 мл прясно мляко
2-3 скилидки от печения чесън при приготвянето на котлетите, по избор
листенца свежа мащерка, за поръсване

За грилованите зеленчуци:
1 средно голяма тиквичка
1 клонка чери домати, или 2-3 средно големи домата
2 зелени чушки
4 свежи моркова, пропускаме при КЕТО
1 глава салатен лук, заменяме с 3-4 пресен за КЕТО
2 + 2 с,л. зехтин
сол и пипер на вкус

За топлия сос Philadelphia:
175 г (1 опаковка) крем сирене Philadelphia
30 г масло
100 мл млечна сметана (или пълномаслено прясно мляко)
сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

На картофеното пюре с Philadelphia:
Сваряваме картофите в подсолена с 1 ч.л. сол вода
Отцеждаме през гевгир и размачкаваме с вилица, заедно с маслото, крем сиренето Philadelphia, солта и пипера и печения чесън, ако ползваме.
Добавяме на части прясното мляко, като разбиваме междувременно с миксер (или енергично с вилица), до гладко и пухкаво пюре.
Поръсваме с листенца свежа мащерка.


На грилованите зеленчуци: 
Нарязваме тиквичката на по-едри парчета, чушките и лука на кръгчета и почистваме и обелваме морковите, като оставяме само основите на листата им.
Нанизваме чери доматите на шишче, ако ползваме обикновени домати - нарязваме на гръгчета.
Намзаваме с четка нарязаните зеленчуци от всички страни със зехтин и поръсваме със сол и пипер на вкус.
Сгорещяваме останалия зехтин на средно силен огън в оребрен (грил) тиган и запичаме зеленчуците на партиди, като се стараем да добият приятен "грил" загар от всички страни и да са поомекнали на пипане, но да си останат леко хрупкави отвътре - около  7-8 минути за тиквичките и морковите и 4-5 минути за чушките, лука и доматите.


На билковата коричка:
В блендер смиламе сухарите до ситни трохи, добавяме зелените подправки и блендираме до получаването на равномерен и наситено зелен цвят на трохите.
Добавяме пармезана (ако ползваме) и "глътка" зехтин - колкото да спои леко трохите - блендираме за кратко и оставяме настрани.


На котлетите:
Котлетите са приготвени по специална рецепта от мастърклас на Гордън Рамзи :)


Загряваме предварително фурната на 200С.
Подсушаваме агнешките котлети с кухненска хартия.
Поръсваме щедро котлетите със сол и пипер от всички страни с притискане.
В чугунен тиган, или тиган, подходящ за печене във фурна, сгорещяваме добре зехтина - докато започне леко да пуши.
Запечатваме котлетите от всички страни за 1-2 минути - до хубав и нежен загар, като междувременно добавяме разрязаната наполвина глава чвсън и свежата мащерка.
Поставяме запечатаните от всички страни котлети върху подложката от мащерка и чесън, добавяме маслото и с лъжица започваме да обливаме котлетите с разтопеното масло, като леко накланяме тигана, за да си помогнем за 2-3 минути.
Прехвърляме котлетите в загрятата до 200С фурна за 4 минути, изваждаме и с помощта на четка намазваме от всички страни с горчица.
Изсипваме трохите за билковата коричка в широк съд или върху хартия за печене и притискаме котлетите - да полепнат трохите обилно от всички страни.
Изтръскваме от излишните трохи и поставяме обратно в тигана върху подложката от мащерка и чесън.
Връщаме във фурната за още 4 минути, след което изваждаме и оставяме да си отпочинат.


На топлия сос Philadelphia:
В съд с тежко дъно или незалепващо покритите разтопяваме заедно на средно силен огън маслото и крем сиренето Philadelphia, добавяме сметаната (илки прясното мляко) и оставяме да покъкри на слаб огън до желаната гъстота, като разбъркваме постоянно.
Отстраняваме и подправяме със сол и пипер на вкус.


С помощта на готварска четка или лъжица, декорираме щедро основата  на плитка и широка чиния с топия сос Philadelphia и аранжираме грилованите зеленчуци, запечения с котлетите чесън (по избор) и картофеното пюре.
С остър нож разрязваме всеки от котлетите на 2 или 3 котлетчета и поставяме в чинията до соса и зеленчуците.
По желание, гарнираме с допълнително сос Philadelphia, защото е невероятно копринено нежен и вкусен :)


Поднасяме с предпочитано вино и останалите гриловани зеленчуци и картофено пюре с крем сирене Philadelphia.


Комбинацията от крехки агнешки котлети с уханна билкова коричка, фино пюре с нежно крем сирене, ароматни зеленчуци и копринен сос със сигурност е печелившата комбинация за делник и празник :)

No comments:

Post a Comment