Tuesday, May 2, 2017

Котлети с манго чътни, салата от тиквички и пикантен чипс / Mango Chutney Pork Chops with Zucchini Salad and Spicy Potato Chips


Винаги съм имала афинитет към експериментите ...и към екзотични подправки и сосове :)
Затова и с ентусиазъм приех предложението на Spicentice да споделя впечатленията си от 100% органичните им миксове от билки и подправки и чътнита - пикантни сладко-кисели добавки към меса и сирена.

Сайтът им ме грабна веднага!! Всеки един от продуктите обещава вкусна ароматна приказка от далечни земи - няма как да не ги пожелае човек всичките :)


Особено положително ме впечатли и фирменото отношение към персонала, организацията и производството на продуктите, отношението към околната среда и търговската етика - и най-вече сплотената тип "семейна" атмосера в компанията...


Избрах да приготвя нещо със съблазнителното манго чътни, в което се влюбих буквално от първата хапка - завладяващ въображението букет от аромати и прелъстително екзотичен вкус, на които не можеш и не можеш да се наситиш!!




Искаше ми се да експериментирам и да приготвя нещо нашенско, но с азиатски привкус - като от градината на баба ...ама и от градината ѝ в Азия ;)


Затова и се спрях на пържолки в марината с манго чътни, свежа салата от тиквички със соев сос и сусам и пикантен домашен чипс с джинджифил и чесън.


Необходими продукти:


За котлетите:

4 бр свински котлети
едро смляна морска сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
2-3 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън, с кожата

за маринатата:

1 с.л. манго чътни
1 с.л. зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/4 ч.л. едро смляна морска сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

За чипса:

3-4 средно големи картофа с тънка кора
купа с вода
свинска мас (или мазнина по избор за пържене)
1 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. чесън на прах

За салатата от тиквички:

2 малки тиквички, измити и подсушену
1 ч.л. свежи листа от кориандър или магданоз, нарязани на едро
1 с.л. сусам, черен и/или бял, леко запечен

за дресинга:

2-3 с.л. зехтин (или сусамено олио)
1-2 с.л. соев сос
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 скилидка чесън, пресована
1 щипка захар, или на вкус

За гарниране:

3-4 с.л. манго чътни



Начин на приготвяне:


Измиваме добре картофите с четка, без да ги белим, нарязваме на кръгчета с дебелина 2-3 мм на ренде тип мандолина или с белачка за зеленчуци и потапяме в купа с вода за 30-ина минути.

Измиваме и подсушаваме котлетите върху кухненска хартия.
Смесваме продуктите за маринатата, разбъркваме до горе-долу хомогенна паста, втриваме в котлетите от всички страни и оставяме да се мариноват, покрити със свежо фолио в хкладилника за 20-30 минути или за през нощта.
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
В чугунен тиган (или тиган с подвижна дръжка) загряваме зехтина.
Доовкусяваме маринованите вече котлети със сол и пипер на вкус (ако е необходимо) и запържваме в сгорещената мазнина за 1-2 минути от едната страна, като междувременно добавяме скилидките чесън, като първо ги притиснем с плоската страна на ножа върху кухненска дъска.
Запържваме котлетите и от другата страна за 1-2 минути и прехвърляме в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна и печем от 12 до 15 минути.

Междувремено подсушаваме картофите върху кухненска хартия, и смесваме в малка купа солта, джинджифила и чесъна на прах.

Сгорещяваме свинската мас (или предпочитана мазнина) в дълбок съд и пържим чипса на части до златисто, като внимаваме да не го прегори.
Оставяме готовия чипс да се отцеди от мазнината върху решетка, покрита с кухненска хартия - и веднага поръсваме с пикантната сол.

Смесваме подправките за дресинга на салатата и разбъркваме добре.

Нарязваме тиквичките на спирали (с нашумелите напоследък спирализатори за зеленчуци) или на мадолина (става и с белачка за зеленчуци), подправяме с дресинга и поръсваме със сусам.

Поднасяме котлетите, поръсени със соса от печенето, скилидка чесън, салата от тиквички, пикантен чипс и щедра порция манго чътни, защото ще ни се иска да си топваме и месцсто, и картофките в соса пак и отново :)




Приготвено така, месото е изключително сочно, ароматно и вкусно, като дискретната сладост от манго соса перфектно се балансира със свежестта на салатата и хрупкавия пикантен чипс!!


4 comments:

  1. Мина,
    много интересна рецепта за мариноване с манго - чътни.Сигурна съм,че се е получила перфектна марината и ястието е станало много вкусно.Пресните тиквички и чипса от картофи чудесно го допълват.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  2. Страхотна компилация си сътворила,мила!Без съмнение пържолките са умопомрачителни,както и кадрите ти-пак и отново,все по-прекрасни и апетитни!Обичам чътнита и това би се усладило и на мен......а сега се впускам в отморяваща кулинарна разходка назад из блога,за да черпя идеи и пълня очи,целувки.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, къде дават така само да коментираш, а блога заряза:))Хайде, чакам те с интерес, момиче!

      Delete
  3. Ох, иде ми да вляза в монитора...много апетитни, Мина!

    ReplyDelete