Бързо ефектно и вкусно предложение за спешни гурме
ситуации :)
Съвършеният акомпанимент на чаша пино блан, мерло или
шампанско...
Рецептата е специално приготвена за кулинарния блог LaVita e Bella :)
Необходими продукти:
За 2 порци
6 - 8 листа фини точени кори Белла
2 плочки сирене бри (или предпочитано меко сирене)
40 - 50 г масло, разтопено
4 - 6 с.л. сладко от боровинки + допълнително за сервиране
4 - 6 резена прошуто, хамон или предпочитана сурова шунка + допълнително за сервиране
1 шепа запечени филирани бадеми, за сервиране
Брускети, за сервиране
Начин на приготвяне:
Подготовката отнема 10-15 минути, а приготвянето 15-20 минути.
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Подреждаме 3-4 листа кори една върху друга, като мажем между всяка от тях с разтопено масло.
Разстиламе част от сладкото с приблизителния размер на плочката сирене.
Разрязваме надлъжно всяка от плочките бри на две през средата – да получим две еднакви по-тънки плочки – намазаме с част от сладкото и увиваме с прошуто.
Поставяме увитото с прошуто сирене върху намазаната със сладко част от корите и разстиламе останалото сладко отгоре му.
Завиваме на стегнато пакетче, като при завивамето на корите мажем с масло, ако е необходимо.
Прехвърляме пакетчетата в покритата с хартия за печене тава на разстояние едо от друго, като оставяме последно прегънатата част на корите да е отдолу и намазваме с масло.
С остър нож разрязваме корите по диагонал на пакетчето, като се стараем да разрежем леко и коричката на сиренето...
... и разлистваме част от разрязаните кори навън (като разтворена книга).
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути или до златисто (ако е необходимо, на финала покриваме с алуминиево фолио – да не прегарят разлистените кори).
Поднасяме веднага с допълнително сладко, прошуто и запечени бадеми и брускети, по избор.
Бързо, лесно и неустоимо ефектно и вкусно решение за предястие,
както и лек обяд или вечеря...
Истински празник за сетивата - с всяка хапка :)