Friday, November 11, 2016

Богата баница със сирене / Traditional Bulgarian Cheese Filo Pie



Честит имен ден на мен ;)

Богата баница със сирене - истинска корона за всяка трапеза!! :)



Необходими продукти:


1 1/2 пакет (около 600 г) точени кори Белла
4 големи яйца
300 г кисело мляко
350-400 г твърдо сирене
50 г масло
20-30 мл зехтин
5 г (1/2 пакетче) бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л.сол



Начин на приготвяне:

Предварително загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на дълбока тава или форма за печене.
Разтопяваме маслото, добавяме зехтина и разбъркваме.
Разбиваме в дълбока купа яйцата и солта.
В отделна купа разбиваме киселото мляко с бакпулвера и содата и след като "кипне", добавяме към яйцата и разбъркваме.
Нароняваме сиренето на едро.
Разделяме корите по двойки, като последните 4-5кори оставяме покрити настрани.
Набираме на едри гънки първата кора, застиламе дъното на формата за печене и поръсваме с масло и зехтин.
Повтаряме с втората кора, като след маслото и зехтина поръсваме с около 2 с.л. от яйчената смес и едва след това поръсваме равнометрно с едро нароненото сирене.
Редуваме по същия начин корите - като през 2 ръсим с яйчена смес и сирене, докато свършат двойките кори, като завършваме със смес и сирене.
Намазваме последните 4-5 кори - една по една - с масло, разделяме всяка на 4 части, всяка четвъртинка намачкваме внимателно на кокетна топчица и поставяме върху баницата.
Повтаряме с останалите парчета кори, докато покрием с намачкани топчета цалата баница.
Покриваме с алуминиево фолио - без даго притискаме към тавата, само леко поставено отгоре - и печем в предварително загрята до 80С или 160С с вентилаторфурна около 45 минути.
Ако е необходимо, отстраняваме фолиото и печем още 5-6минути, или до златисто.
Оставяме леко да се охлади върху решетка, преди да извадим от тавата или да освободим от формата.
Поднасяме с айрян или кисело мляко :)



Това определено ще е баницата и за Коледната ни трапеза!! :)

Пухкава, сочна, богата и вкусна!!  - можем да си я приготвяме отново и отново...






6 comments:

  1. Мина,
    много интересна баница , непременно ще я изпробвам.Чудесно изглежда.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  2. Здравейте, каква е големината на тавичката? Винаги съм искала да ми се получи така надиплена баницата, явно тайната е в набирането на корите :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Обикновено пражя баницата в тава с диаметър 22 или 25 сантиметра - и фриволно намачквам корите на едри гънки, но тук и корите са пакет и половина :)

      Delete
  3. Здравейте,великолепно изглеждаща баница! Имам два въпроса,мазнината не е ли малко,да не е 150,и тавичката ми се вижда малка,особено 22 и при това количество листи?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте :)
      Няма грешка в цифрите - толкова си е мазнината 50 г масло и 20-30 мл зехтин, но вие можете да си добавите толкова мазнинам колкото на вас си Ви харесва - и със сигурност ще се получи още по-вкусна баницата!!
      а колкото до размера на тавата - идеята е да се получи по дебела и пухкава баница - у нас така я обичаме, но Вие можете да си ползвате каквато съдинка Ви е удобно :), само съобразете времето за печене при по широка и плитка тава...

      Delete
  4. Баницата е уаааау,толкова пореста и надиплена,голяма майсторка си й и на тази вкусотия!

    ReplyDelete