Включила съм нещо на торти с кафе и не мога да се спра, но вкусът и този път е изумителен!!
Необходими продукти:
За блатовете:
360 г брашно, пресято
10 г бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
4 яйца
200 г захар
200 г кафява захар
2 ч.л. нескафе
200 мл олио
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки ментова есенция
200 г тъмен шоколад за топене
100 мл силно кафе, студено
За ментовия сироп:
200г захар
200 мл вода
3 капки ментова еденция
1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия
За Мока крема:
120 г меко масло
260 г пудра захар, пресята
750 г маскарпоне
1 с.л. чист екстракт от ванилия
1 ч.л. пекарска емулсия кафе (или 1 с.л. нескафе на прах)
2-3 капки ментова есенция
100 г тъмен шоколад за топене
400 мл млечна сметана (или 300 + 100 мл млечна сметана + 20 г желатин)
За шоколадовия ганаш:
100 г тъмен шоколад за топене
1 ч.л. пекарска емулсия кафе (или 1-2 с.л. силно кафе)
1-2 капки есенция мента
60 мл млечна сметана
10 г масло
За декориране
200 мл млечна сметана
2-3 капки есенция мента
На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме с хартия за печене дъното на 3 кръгли тави с падащо дъно (22 см) и намсляваме дъното и стените.
Пресяваме заедно брашното, бакпулвера, содата и солта и оставяме настрани.
На водна баня разтопяваме шоколада и оставяме да се охлади.
В голяма купа разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото, нескафето, ванилията, ментовата есенция, охладения разтопен шоколад и студеното кафе и разбиваме до гладка смес.
Добавяме поетапно сухите съставки, като не престааме да разбъркваме с миксера на ниска скорост, докато брашното се поеме напълно.
Разделяме сместа на 3 равни части и изсипваме в приготвените форми (ако ползваме една тава - печем последователно всяка от частите тесто).
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор 20-25 минути, или докато бодната в средата клечка излезе суха, като след 15-тата минута разместваме тавите във фурната за по-равномерно изпичане.
Оставяме готовите блатове да изстинат 4-5 минути в тавите, след което отстраняваме формите и оставяме блатовете да изстинат напълно върху решетка.
Ако е необходимо, изравняваме с нож напълно изстиналите блатове и оставяме изрезките настрани.
На ментовия сироп:
В малка тенджерка загряваме водата и захарта, като разбъркаме, докато захарта се разтопи напълно.
оставяме да поври на тих пгън 5-6 минути, или докато сиропът се редуцира с около 1/3.
Отстраняваме от огъня, добавяме ментовата есенция и ванилията, разбъркаме и оставяме да се охлади.
На Мока крема:
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се охлади.
Разбиваме маслото с пудрата захар, ванилията и есенциите до пухкав крем.
Постепенно добавяме маскарпонето, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на гладък крем.
Добавяме на части охладения шоколад и разбъркваме до пълното му усвояване.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пълното им смесване.
Ако приготвяме крема с желатин - накисваме желатина в 50-60 мл студена вода за 5-10 минути, кипваме 100 мл от млечната сметана, разбъркваме за кратко, добавяме към нея накиснатия желатин - разбъркаме до пълното му разтваряне, прибавяме към разтопения шоколад и разбъркваме до гладък крем - след което действаме като при крема без желатин :)
Сглобяване на тортата:
Сглобяваме тортата, като стягаме първия блат с регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния и сиропираме с ментовия сироп с помощта на сладкарска четка или лъжица.
Изсипваме отгоре половината от Мока крема и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, сиропираме отново с ментов сироп, изсипваме отгоре му другатаполовина от Мока крема и отново заравняваме.
Похлупваме с последния блат - с дъното нагоре и сиропираме с ментов сироп.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа или на-добре за през нощта.
След като тортата е вече стегнала, Отстраняваме ринга и приготвяме шоколадовия ганаш.
На шоколадовия ганаш:
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се охлади.
Загряваме сметаната, добавяме към разтопения шоколад и разбъркваме до хомогенна смес.
Добавяме есенциите и маслото, разбъркваме, докато се усвоят напълно и оставяме да се поохлади.
Освобождаваме тортата от ринга, поливаме с поохладения шоколадов ганаш и оставяме за кратко в хладилника да стегне.
На топинга:
Междувременно разбиваме сметаната за топинга и ментовата есенция до меки върхове.
Нансяме с шпатула върху стехналия ганаш.
Преди да поднесем, поръсваме със захарни бастунчета.
Поднасяме със силно кафе или с ментово мока лате, рецептата за което ще споделя съвсем скоро :))