Днес бракът ни навършва пълнолетие :)
Преди 18 години, навръх Трифон Зарезан и Свети Валентин си казахме "ДА" със съпруга ми - поне по няколко пъти, че девойката, която водеше церемонията току прекъсваше патетично речта си, а в артистичните й паузи всеки от нас си мислеше, че вече е време да каже неговото "Да" - и така - няколко пъти...
В църквата главният поп рано-рано беше зарязал лозите и вече подвлстен на опияняващия празник успя да ме прекръсти на Елена, че мъжът ми е Константин и Елена по-така естествено му идваше на човека :)
Но пък пееше божествено!!
А тортата, с която днес ще подсладим тройния празник в семейството е своеобразно повторение в бяло на
Шоколадовата мус торта за рождения ми ден, но за разлика от предишния път - този път желето ми се разтече фриволно артистично навсякъде, но пък кога иначе да се изложи човек - ако не на троен празник ;)))
На вкус поне се получи дори по-добре!!
Необходими продукти:
За блата:
...за торта с диаметър 18 см
100 г бадеми, ситно смлени
1 белтък
80 г кристална захар
1 ч.л.
чист екстракт от ванилия
За желето:
300 г ягоди, почистени и змити
60 г захар
100 мл шампанско или 50 мл предпочитано сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
10 г желатин + 50 мл студена вода
За шоколадовия мус:
250 мл прясно мляко
50 мл Лимончело
300 г бял
шоколад за топене (или предпочитан бял шоколад)
400 мл млечна сметана
10 г желатин + 50 мл студена вода
За глазурата:
100 г бял
шоколад за топене (или предпочитан бял шоколад)
60 мл млечна сметана
За сглобяване на тортата:
Регулеруем ринг за торти
Начин на приготвяне:
На блата:
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме от външната страна дъното на ринга с алуминиево фолио, поставяме в равна тава и
намсляваме дъното и част от стените на ринга.
Разбиваме на сняг белтъка с миксер на средна скорост.
Добавяме постепенно захарта и продължаваме да разбиваме, до лъскаво и гладко тесто като за целувки.
Прибавяме на етапи смлените бадеми и ванилията и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме тестото в намасления ринг и заравняваме.
Печем в предварително загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути или докато забодена в центъра клечка излиза суха.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно върху решетка.
На желето:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Пасираме ягодите до фино пюре.
На средно силен огън загряваме ягодовото пюре, захарта, лимоновия сок и шампанското, докато захарта се разтопи и оставяме да закъкри.
Отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Изсипваме в съд а подходящ диаметър 12-16 см (или в по-широк плитък съд и след като желето стегне
напълно (може за кратко дори да замразим във фризера), изрязваме с кръгъл резец, тънкостенна купа или нещо кръгло и остро като ринг за пържене на яйца).
На шоколадовия мус:
Кипваме прясното мляко и лимончелото и отстраняваме от огъня.
Скед около минута, добавяме накиснатия желатин и разбърквамедо пълното му разтваряне.
Заливаме шоколада (ако не е за топене, предварително нарязан на ситно), разбъркваме до гладка смес и охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме сметаната до меки върхове и добавяме на части към шоколадовата смес, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Сглобяване на тортата:
Отстраняваме от дъното на ринга алуминиевото фолио и поставяме блата с все ринга върху поднос или в тортена чиния.
Покриваме стената на ринга с ацетатна лента или лента от хартия за печене.
Изсипваме върху блата половината от муса и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути (или за 10-15 минути във фризера - без да претендирам, че е технологично правилно) - поставеното отгоре желе не бова да потъва.
Потапяме за няколко секунди съда, в който сме желирали ягодите и шампанското и обръщаме върху плитка чиния (ако е необходимо изрязваме с кръгъл резец с диаметър 12-16 см, тънкостенна купа или нещо кръгло и остро - напр. ринг за пържене на яйца).
Поставяме по средата, върху стегналия мус желирания кръг, поливаме с останалия мус и връщаме в хладилника да стяга за още поне 2 часа.
На глазурата:
Приготвяме глазурата, след като торетата е вече стегнала достатъчно в хладилника.
Разтопяваме шоколада на водна баня и отделяме 2-3 с.л.
Добавяме затоплената сметана, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се поохлади.
На шоколадовите декорации, по избор:
Разстиламе със шпатула (или нож) около 1 ч.л. от заделения разтопен шоколад върху правоъгълно парче ацетатна лента или хартия за печене (с размер около 5 на 10 см) и набраздяваме с декорираща шпатула гребен (или вилица), зявиваме на фунийка или руло и оставяме да стегне в хладилника.
Разстиламе останалия разтопен шоколад върху ацетатна лента или хартия за печене и оставяме за около 5 минути да стегне, след което с малък метален резец с формата на сърце изрязваме няколко сърчица и оставяме в хладилника шоколадът да стегне напълно.
Поливаме с поохладената, но все още течна глазура тортата, както е стегната в ринга и оставяме отново за 20-30 минути в хладилника да стяга.
Преди да поднесем, освобождаваме от ринга, отстраняваме ацетатната лента или хартията за печене, (ако не ползваме лента или хартия - леко нагряваме със сешоар стените на ринга, преди да го отстраним), декорираметортата със свежи ягоди и шоколадови декорации, като част от от тях можем да покрием със сладкарска златна или металик боя на прах - достатъчно е само да потопим върха на четка в сухата боя и да духнем над декорацията :)
Разрязваме тортата със затоплен сух нож и декорираме всяко от парчетата, по избор.
Поднасяме с резенчета свежи ягоди и много любов!!
Честит празник на любовта и виното!! :) <3