Коледните празници вече са почти на прага ни и ако ви се иска да отделите повече средства за развлечения и подаръци за любимите хора, без обаче да се лишавате от традиционната празнична трапеза, ви предлагам да заложите на бързо, лесно, икономично и не на последно място вкусно и ефектно меню, което ще ви спести и време, и средства :)
За още по-голямо улеснение, можете да подходите към подготовката на празничния обяд или вечеря наобратно :) вместо първо да изберете ястията и да съобразявате бюджета си с тях, далеч по-лесно би било първо да фиксирате бюджета и според него и вкусовите предпочитания на семейството си да подберете празничното меню.
С добро планиране и комбинативно използване на продуктите за отделните ястия, не само ще си спестите разхищения на храна и средства, но ще постигнете и тематична нотка в менюто - комплимент към вкусовите предпочитания на семейството ви.
Спряла съм се на свежо и леко меню, което освен че ще ми отеме по-малко време и средства от приготвянето на обикновена ежедневна вечеря, ще допринесе за празничното настроение вкъщи и всички на масата ще се чувстват специални :)
Предястие - Круши със синьо сирене и прошуто
Необходими продукти:
2 круши
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1-2 шепи предпочитана зелена салата - айсберг, рукола, валерианела (тученица)
100 г синьо сирене, нарязано на пръчици
200 г прошуто
Начин на приготвяне:
...отнема общо 10 минути
Почистваме крушите от семките и нарязваме всяка на 8 парчета, прехвърляме ги в купа и поръсваме с лимоновия сок.
В началото на парче прошуто, поставяме резен круша, лист салата, парче синьо сирене и завиваме.
Основно - Пилешки гърди със сос от синьо сирене и пюре от пащърнак и круши
Необходими продукти:
1 кг пилешки гърди с кожата
3- 4 с.л. зехтин
80 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
3-4 скилидки чесън, пресовани с дебелата страна на ножа върху работна дъска
4 стръкчета свежа мащерка
За соса:
200 мл готварска сметана
50 г синьо сирене, натрошено
За пюрето:
400 г пащърнак, обелен и нарязан на едро
2 средно големи картофа, обелени и нарязани на кубчета
2 круши, обелени, почистени от семките и нарязани на едро
20 г масло
100 - 120 мл сметана за готвене
4 стръкчета свежа мащерка
едро смляна морска сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
...отнема общо 40 минути
Поставяме пащърнака, картофите, крушите и мащерката в тенджера, покриваме със студена вода, похлупваме и оставяме да заври на силен огън.
Отстраняваме капака и варим в продължение на 20 минути или докато омекнат напълно. Отцеждаме добре и отстраняваме мащерката.
Прехвърляме сместа в кухненски робот или блендер, добавяме маслото и обработваме, до гладка смес.
Постепенно добавяме от сметаната, до получаването на гладко пюре.
Загряваме фурната до 180С или 160 С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме пилешките гърди върху кухненска хартия и разполовяваме.
Подправяме със сол и пипер на вкус.
Загряваме тиган с подвижна дръжка или подходящ съд и поръсваме със зехтина.
Поставяме пилешките гърди в тигана с кожата надолу, добавяме чесъна, добавяме маслото и мащерката и запържваме за за минута-две.
Обръщаме от другата страна и запържваме за още 1-2 минути.
прехвърляме в предварително нагрята до 180С или 160 С с вентилатор фурна и печем 8-10 минути.
Изваждаме от фурната, оставяме за минута-две да отпочине преди да нарежем и поднесем.
Междувременно приготвяме соса, като в тиган с незалепващо покритие загреем сметаната до кипване.
Добавяме синьото сирене, редуцираме температурата и разбъркваме докато сиренето се разтопи напълно и сосът се сгъсти до желаната гъстота.
Поднасяме пилето с пюре от пащърнак и круши и сос със синьо сирене.
Необходими продукти:
200 г крем сирене
397 г подсладено кондензирано мляко, или на вкус
1 с.л. чист екстракт от ванилия
200 мл прясно изцеден портокалов сок
20 г желатин на прах
1 с.л. портокалов ликьор (или ром)
настърганата кора от 1/2 портокал
200 мл млечна сметана
За фламбираните портокали
резенчета портокали, почистени от ципите (според броя на пориите
3-4 с.л. захар
10 г масло
щипка канела
звездичка анасон
2 с.л. ром
Начин на приготвяне:
...отнема не-повече от 20 минути, а и можем да приготвим портокаловия чийзкек от предната вечер или докато пием сутрешното си кафе ;)
Накисваме в портокаловия сок желатина и оставяме настрани за 5-10 минути
Разбиваме в купа с миксер на средна скорост крем сиренето, кондензираното мляко, ванилията и настърганата портокалова кора и разбиваме до гладък рем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки върхове.
На водна баня разтопяваме накиснатия в портокалов сок желатин, добавяме портокаловия ликьор и при непрекъснато разбъркване добавяме на тънка струйка към сместа с крем сиренето и кондензираното мляко.
Добавяме постепенно към крема, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Разпределяме сместа по купичките и оставяме в хладилника да срегне за поне 4 часа.
Преди сервиране потапяме всяка от купичките за няколко секунди в гореща вода и обръщаме върху десертна чиния.
Карамелизираме захарта, добавяме маслото и портокалите и подправките и карамелизираме за 2-3 минути.
Добавяме рома и фламбираме.
Поднасяме чийзкейка гарниран с фламбирани портокали и по желание - поръсен с трохи от джинджифилова бисквитка :)
И за да е удоволствието пълно - имам намерение също така бързо и лесно да почистя след празничната фиеста в кухнята с помощта на Fairy - със своята формула, която издържа невероятно дълго време и спомага за измиването на по-голям брой съдове, Fairy е надеждният помощник за едно по-спокойно и щадящо бюджета и личното ми време готвене :)
Всичко е толкова красиво,идеално и без съмнение много вкусно,та ми се иска да аплодирам идеите,майсторството на приготвяне и поднасяне и цялостната презентация!Менюто е забележително,скъпа,толкова съм впечатлена !Предястието е невероятно красиво и свежо,ястието е в абсолютно разкошен баланс от комбиниране вкусове,а десертът-ах,десертът!Поздравявам те,всичко е великолепно!
ReplyDeleteЧудесни предложения,Мина!;)
ReplyDeleteКазвам се Яна Кошева и ще споделя една моя любима, бърза и икономична рецепта.На дъното на неголяма тава се разстила кромид лук, нарязан на кубчета около 2 глави,след това се нареждат 300 грама пилешки гърди (нарязани на ситно),най-отгоре ред от десетина картофа на шайби. Заливам всичко с една майонеза и поръсвам с черен пипер и индийско орехче.Пече се на 180 градуса 30 мин.Отнема общо 40 минути.Относно седмичния бюджет на моето тричленно семейство, той е около 150 лева.
Мина, прекрасно меню!
ReplyDeleteЕто и моята рецепта- парче свинско контрафиле се нарязва и пържолките се изтъняват с леко начукване, подправят се със сол и черен пипер.Нарязват се на тънки ленти 1-2 моркова и няколко кисели краставички.
Върху всяко парче месо се слага по един слайс топено сирене,няколко лентички морков и краставичка и се завива на ролце, при нужда се фиксира с клечка за зъби.Ролцата може първо да се запечатат леко в намазнен тиган, след което се прехвърлят в тавичка, добавя се малко вода, бяло вино и още подправки (мащерка, чубрица или розмарин) и се запичат във фурната до готовност. Сервираме със задушени зеленчуци, пюре или свежа салата.
Седмичният бюджет за храна при нас е под 100 лв. за двама, като използвам и много продукти собствено производство.
С пожелание за весели и вкусни празници: Мила Тодорова
Мина,менюто ти е представено много стилно,а изглежда и невероятно вкусно,предястието ти ми е фаворит.Ето и моята лесна рецепта няколло пилешки бутчета се овкусяват със сол,черен пипер,щипка канела и малко индийско орехче,всичко се слага в йенска тенджера с кофичка кисело мляко,пече се около 1час до готовност,става вкусно и лесно.Колкото до седмичния бюджет варира,но средно за двама души около 150лв средно.Весели празници и нови вкусни вдъхновения:Севдалина Иванова
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteЗдрасти, казвам се Симона Трайкова. Искам да поздравя Мина за страхотното меню! Ще споделя едно от най-бързите и лесни неща, които приготвяме. Спагети, разбира се! В дълбок тиган запържвам кромид лук и кайма или шунка, добавям гъбки и доматно пюре (най-добре от пресни домати), може да се добави и чесън, сол и черен пипер на вкус... в общи линии почти като сос Болонезе :). И така след като приготвим сосът сервираме с вече сварените спагети и поръсваме с кашкавал. Бързо, лесно и вкусно :) Относно седмичния бюджет - около 100 лв. за двама.
ReplyDeleteБлагодаря на всички за милите думи за икономичното ми меню и за участието в предизвикателството на Fairy, в което се оказа, че :) всички са печеливши!!
ReplyDeleteЩе ви помоля, мили дами, да ми изпратите на мейла тук или на лични съобщения във ФБ две имена, телефон и адрес, на който да получите наградите си :)
Благодаря ви отново и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!! <3