Има легенди за това как да се приготви крехък октопод и вероятно има логика във всяка една от тях - от биенето в скалите в Гърция (което в домашни условия можем да заменим с :) центрофугиране в пералнята), през масажиране със сол и налагане с дайкон ряпа в Япония, до варенето с коркова тапа в Италия...
Аз заложих на по-прозаичен вариант :)
Необходими продукти:
1 средно голям октопод (около 1 кг), почистен* и измит
1-2 резена лимон, с кората
1-2 "плисъка" или глътки :) сухо бяло вино
2-3 скилидки чесън, нарязани на четвъртинки
2-3 дафинови листа
2-3 резенчета целина
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка
За запържването:
2-3 с.л. зехтин
1/2 средно голяма глава лук, нарязан на ситно, заменяме за КЕТО с 3-4 стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
листата от 1 стръкче розмарин
листата от 1-2 стръкчета мащерка
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
За гарниране:
5-6 бейби моркова, по избор, заменяме за КЕТО с гъби
резенчета лимон
Начин на приготвяне:
Ако октоподът е замразен - прехвърляме от предната вечер в хладилника допълното му размразяване.
*Ако не е почистен - правим страничен разрез на главата и отстраняваме вътрешностите и мастилената торбичка (моят си беше почистен) и отстраняваме очите и остатъците от човката (тъмната точка в основата на пипалата).
В подходящ съд кипваме от половин до 1 литър вода и потапяме на три пъти за по 1-2 секунди октопда във врящата вода, като го държим за главата - по този начин пипалата му се накъдрят по-артистично :) и се предполага, че месото му се отпуска.
Връщаме октопода във врящата вода и добавяме виното, лимона, чесъна и подправките за варенето.
Похлупваме и варим на средно силен огън 20 минути, след което отстраняваме и оставяме в горещата вода и под похлупак за още 20 минути - да се досвари и да поеме от аромата на подправките. Заложих на този еариант, защото октоподът ми беше дълбоко замразен, а не пресен и не бях сигурна колко точно време да го варя активно :)
Отцеждаме от водата и отрязваме пипалата максимално дълбоко, а главата нарязваме на ивици.
В тиган с тежко дъно загряваме зехтина и запържваме за минута-две ситно нарязания лук и нарязания на филийки чесън.
Добавяме разчлененния октопод, листата розмарин и мащерка и запържваме от всяка страна по 2-3 минути, като поръсваме междувременно с лимонов сок.
Подправяме със сол и пипер и поднасяме с резенчета лимон и сотирани бейби моркови, по избор.