Ето и обещаната торта за наскоро отминалия ми имен ден ;) тройно шоколадова и абсолютно здравословна!!
Необходими продукти:
За първия слой:
200 г сурови бадеми, едро смелни
18 фурми, почистени от костилките
100 г стафиди, накиснати предварително във вода и отцедени
6 изсушени кайсии, накиснати предварително във вода, отцедени и нарязани на ситно
6 изсушени смокини, нарязани на ситно
3 с.л. сурово какао
настърганата кора от 1 портокал или 2-3 мандарини
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 с. л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)
За шоколадовия мус:
2 големи или 4 малки зрели плода авокадо
150-200 г суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве - за вегани (или на вкус)
2 с.л. кокосово масло
6-8 с.л. сурово какао
1 с.л. чист екстракт от ванилия
40 мл портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)
За шоколадовата заливка:
4 с.л твърдо какаово масло
2-3 с.л. суров мед или натурален кленов сироп / сироп от агаве за вегани
1 с.л. кокосово масло
3 с.л. сурово какао
2 с.л. портокалов ликьор (или прясно изцеден сок от портокал или мандарини)
За декориране:
златна боичка на прах, или сурово какао и предпочитан шаблон
Начин на приготвяне:
Идеята е заимствана и фриволно интерпретирана и адаптирана за форма с размер 20-22 см.
Застиламе дъното на 20-22 см форма с подвижен борд и намаслявамехартията и стените на формата с кокосово масло.
Добавяме едро смлените бадеми, почистените от костилките фурми и отцедените от водата стафиди и кайсии и нарязаните смокини в блендера и обработваме, докато се смесят.
Добавяме останалите продукти за първия слой и блендираме до получаване на лепкаво тесто.
Изсипваме в подготвената форма, разстиламе равномерно по дъното и оставяме в хладилника да стегне.
Междувременно блендираме продуктите за муса до гладка хомогенна смес.
Изсипваме върху стегналата основа и оставяме в хладилника да стяга.
В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня какаовото масло.
Добавяме кокосовото масло и разбъркваме с помощта на дървена лъжица или силиконова шпатула, докато се разтопи и се смеси разтопеното какаово масло.
Прибавяме меда и оставяме да се разтвори, като не преставаме да разбъркваме.
Добавяме какаото и разбъркваме до хомогенна смес.
Отстраняваме купата от водната баня, поставяме в по-голяма купа с малко студена вода в нея и продължаваме внимателно и бавно да разбърквме, докато шоколада се охлади и започне леко да стяга.
Изсипваме върху стегналия вече мус и накланяме формата в различни посоки, докато получим равномерен и гладък шоколадов слой.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за поне час.
Слад като тортата е стегнала достатъчно, отстраняваме ринга на формата и прехвърляме тортата в подходяща чиния.
Налагаме шаблона, поръсваме със златната боичка на прах или със сурово какао (през сито), внимателно отстраняваме шаблона и съхраняваме в хладилник максимум ден-два, защото след това авокадото и медът започват доста бързо да ферментират :)
Поднасяме тортата охладена и си похапваме без грам чувство за вина, че злоупотребяваме тройно с шоколад :)