Никога не съм приготвяла цяла патица и доста се порових за подходяща рецепта, но в крайна сметка заложих на
предложението на Jessie @ The Hungry Mouse, придружено от изключително ясни и подробни разяснения и онагледяващи процеса снимки!!! И въпреки че керамичният ми нож се оказа фрапиращо по-остър за случая, отколкото очаквах - и грозно изпонарязах кожата на горката патица, крайният резултат беше повече от задоволителен ;)
Необходими продукти:
1 патица (2.2 -2.5 кг)
1 ч.л. едро смляна морска сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
За глазурата:
3 с.л. мед
3 с.л. чист кленов сироп ( в оригиналната рецепта е меласа)
3 с.л. прясно изцеден сок от портокал
1 с.л. соев сос
1 голяма щипка лют червен пипер, фино смлян
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 150С.
Измиваме патицата под течаща студена вода - отвън и отвътре, почистваме от прораснали пера и подсушаваме с кухненска хартия.
С остър нож внимателно прорязваме под ъгъл кожата на гърдите, като внимаваме да не прорежем и месото, защото ще изсъхне при печенето.
Изрязваме излишната мазнина и и кожа, като оставяме кожата на шията достатъчно дълга, за да можем да я подпъхнем под патицата при печене (за по-сигурно я забождаме с дървен шиш за гърба).
С остра вилица или върха на остър нож пробождаме по ъгъл кожата по и около бутчетата и корема на патицата.
Втриваме солта и пипера от всички страни, включително и в кухината.
Кръстосваме и завързваме краката с готварски конец и подпъхваме крилата под гърба.
Поставяме патицата върху скара с гърдите нагоре и пъхаме във фурната, като под скарата поставяме тава, в която ще се събира мазнината.
Печем патицата с гърдите нагоре 1 час на 150С.
След първия час, изваждаме патицата от фурната, пробождаме отново кожата с върха на остър нож, като не забравяме и кожата около бутчетата, и обръщаме внимателно патицата с гърдите надолу.
Изливаме събраната в тавата мазнина в предварително приготвен съд и връщаме патицата във фурната.
Печем 1 час с гърдите надолу на 150С.
След втория час, изваждаме патицата от фурната, обръщаме я с гърдите нагоре, повтаряме пробождането с върха на остър нож и изливането на мазнината от тавата.
Връщаме патицата във фурната и печем 1 час на 150С с гърдите нагоре.
След третия час - изваждаме и отново изпълняваме ритуала с пробождането, обръщането на патицата и изливането на мазнината от тавата.
Връщаме за четвърти път във фурната и печем още 1 час на 150С с гърдите надолу.
Докато патицата се пече за четвърти път, приготвяме глазурата като в малка тенджерка смесваме меда, кленовия сироп, портокаловия сок, соевия сос и лютия червен пипер и оставяме сместа да покъкри на средно-силен огън, като непрекъснато разбъркваме, докато глазурата се посгъсти, достатъчно, за да "облече" гърба на лъжицата - и оставяме настрани.
След четвъртия час, изваждаме патицата и превключваме фурната на 200С.
Обръщаме патицата с гърдите нагоре и изливаме мазнината от тавата.
След като фурната се загрее до 200С, връщаме патицата и печен на 200С с гърдите нагоре около 10 минути - за още по-хрупкава кожичка.
След 10-ина минути изваждаме патицата от фурната - кожата вече трябва да е препечена и златисто-кафява.
Нанасяме с четка глазурата по цялата патица (ако глазурата е стегнала повечко и е прекалено гъста и се разнася трудно - затопляме леко, докато отново се втечни), така че да е плътно и обилно покрита.
Връщаме отново във фурната и печем на 200С за още 5-7 минути, докато придобие красив медно-махагонов цвят.
Изваждаме патицата от фурната и оставяме да почине за 10 минути.
Прехвърляме в подходящ поднос или чиния и поднасяме с предпочитана гарнитура и/или сос - цяла, или на порции.