Monday, March 31, 2014

Супа от коприва / Stinging Nettle Soup



Пролетна, лека и изненадващо вкусна супа с коприва, която дори младежът охотно излапа - въпреки непреодолимия му скептицизъм към "зелени манджи"!!! Та дори се прежали и да признае, че била "някак особено интересна" ;)

Самата аз никога не съм била фен на супите - от детската градина ги недолюбвам, със съвсем малки изключения, а и детенце трудно се лъже да ги опита - та супи вкъщи рядко се готвят...

Но това пролетно предизвикателство определено си заслужава!!!


Необходими продукти:

1 пакет (около 300г) прясна коприва.
1 средно голяма глава лук
2 стръка пресен чесън
2 средно големи картофа
4 чаши (около 1 л) домашен зеленчуков или пилешки бульон
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
кисело мляко, за сервиране (по избор)
"био" теменужки и листенца мента, много добре измити и подсушени - за сервиране


Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме под течаща вода (и с пластични ръкавици) копривата.
Нарязваме лука и картофите на кубчета, а пресния чесън на кръгчета.
В голяма тенджера кипваме подсолена вода и бланшираме за 1-2 минути копривата.
Отцеждаме и прехвърляме бланшираната коприва в съд с ледена вода.
Отделяме листата и по-крехките стръкчета и изцеждаме от водата.
В отделна тенджера загряваме маслото, добавяме лука и пресния чесън и сотираме за няколко минути, докато омекнат.
Добавяме домашния зеленчуков или пилешки бульон, копривата и картофите и подправяме със сол и пипер.
Оставяме супата за заври, след което редуцираме огъня до средно-силен и оставяме да къкри 15-20 минути, или докато се сварят картофите.
Отделяме една чаша от бульона настрани и блендираме (или пасираме) до фино пюре.
Ако е необходимо, добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.


Поднасяме супата веднага - поръсена с листенца мента и теменужки и гарнирана с кисело мляко, по избор.




Monday, March 17, 2014

Телешки котлети със сметана и гъби / Veal Chops with Cream and Mushrooms


Необходими продукти:

За котлетите:
4 бр телешки котлети
2 с.л. зехтин
едро смляна морска сол и пипер на вкус
3-4 стръкчета свежа мащерка (или щика суха)

За гъбите със метана:
250 г гъби
30 г масло
250 мл готварска сметана
едро смляна морска сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор
Измиваме и подсушаваме котлетите и поръсваме със сол и пипер.
В тиган с подвижна дръжка сгорещяваме зехтина и запържваме котлетите за 3 минути от едната страна, добавяме стръкчетата мащерка и запържваме за още 3 минути и от другата страна.
Прехвърляме котлетите в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор и печем котлетите 8-10 минути.

Междувременно приготвяме гъбите със сметана, като в тиган с тежко дъно разтопяваме маслото и задушаваме гъбите със солта и пипера за 5-6 минути.
Добавяме сметаната и оставяме соса да къкри още 5-6 минути, или докато се редуцира наполовина.

Поднасяме котлетите гарнирани с гъбения сос и картофено пюре или свежа салата :)





Monday, March 10, 2014

Лека салата с ягоди и рукола / Strawberry and Arugula Salad



Напук на лошото време навън - нещо бързо, леко, пролетно и любимо :)

Необходими продукти:

1/2 салата айсберг
2 шепи салата рукола
100 г ягоди
1 шепа филирани бадеми, леко запечени
2-3 с.л. зехтин
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед - пропускаме при КЕТО
едро смляна морска сол, на вкус


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и подсушаваме айсберга, руколата и ягодите.
Нарязваме айсберга и ягодите на едро и смесваме заедно с руколата в голяма купа.
В малка купа смесваме зехтина, лимоновия сок, горчицата и меда и разбиваме енергично - миксерче за фрапе върши чудесна работа за случая :)
Преди поднасяне, поръсваме салатата със запечените бадеми и сол на вкус (аз солта в тази салата обикновено я пропускам) и разбъркваме.
Овкусяваме с дресинга и поднасяме.




Sunday, March 2, 2014

Агнешка плешка в Крок Пот / Slow-Cooked Lamb Shoulder



Необходими продукти:

За плешката:
1 агнешка плешка (1.5 - 2 кг)
3 + 1 с.л. зехтин
1 с.л. едро счукана морска сол
1 ч.л. едро смлян пипер
2-3 клонки свеж розмарин
2 цели глави чесън + 2 скилидки, нарязани надлъжно
1/2 лимон
1/2 чаша домашен пилешки бульон
1/2 чаша бяло вино

За плънката - пропускаме при КЕТО и заменяме с режимна салатка:
200 г свинско месо от бут или плешка, нарязано на дребни кубчета
150 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 стръка пресен лук
1 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
1 бучка (около 30 г) масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно или щипка сух
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
3 1/2 чаши вода


Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме плешката върху кухненска хартия.
Намазваме с 3 с.л. зехтин и натриваме със солта и пипера.
С остър нож прорязваме на 10-ина места месото и подпъхваме в прорезите от надлъжно нарязаните скилидки чесън и снопчета розмарин.
Поставяме плешката в глинения съд и около нея подреждаме разрязаните наполовина глави чесън и половинката лимон.
Доливаме отстрани бульона и бялото вино и поръсваме чесъна и лимона с останалия зехтин.
Включваме уреда на II степен за 4 до 6 часа В зависимост от големината на плешката), след което отстраняваме капака и запичаме за 30-ина минути в предварително загрята на 180С фурна, като от време на време поливаме месото със соса от печенето.

Ако печем агнешкото в обикновен глинен съд, йена глас или друг съд с капак - доливаме още една чаша булон или вода - печем 10 минути в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, намаляваме температурата на 130С или 110С с вентилатор и печем 3.5 - 4 часа (според големината на плешката), след което отстраняваме капака и запичаме за 10-15 минути на 180С  грил , като от време на време поливаме месото със соса от печенето.

Междувременно приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме нарязаното на кубчета месо, солта, пипера и лука за 4-5 минути, доливаме с около 1/2 чаша вода и задушаваме още  10-ина минути, като разбъркваме.
Прибавяме маслото и гъбите и отново задушаваме 10-ина минути - или докато остане на мазнина, като от време на време разбъркваме.
Добавяме ориза, магданоза и джоджена и запържваме за 2-3 минути.
Доливаме постепенно 3 и 1/2 чаши вода и задушаваме, докато водата се поеме от ориза, но не напълно, а като за ризото.
Прибавяме още малко сол и пипер при необходимост и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня, похлупваме и оставяме леко да "стегне", докато водата почти напълно се поеме от ориза.

Сервираме месото, гарнирано с чесъна и лимона и леко поръсено със соса от печенето - или предлагаме прецедения сос отделно. Плънката предлагаме в отделна купа.


Месото е невероятно крехко и вкусно, отделя се само от костите и си хармонира перфектно с пухкавия и ароматен ориз.

Идва му на човек да си похапва, в акомпанимент на предпочитаното вино, докато му се премрежи погледа - че и след това :)