Пролетна, лека и изненадващо вкусна супа с коприва, която дори младежът охотно излапа - въпреки непреодолимия му скептицизъм към "зелени манджи"!!! Та дори се прежали и да признае, че била "някак особено интересна" ;)
Самата аз никога не съм била фен на супите - от детската градина ги недолюбвам, със съвсем малки изключения, а и детенце трудно се лъже да ги опита - та супи вкъщи рядко се готвят...
Но това пролетно предизвикателство определено си заслужава!!!
Необходими продукти:
1 пакет (около 300г) прясна коприва.
1 средно голяма глава лук
2 стръка пресен чесън
2 средно големи картофа
4 чаши (около 1 л) домашен зеленчуков или пилешки бульон
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
кисело мляко, за сервиране (по избор)
"био" теменужки и листенца мента, много добре измити и подсушени - за сервиране
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме под течаща вода (и с пластични ръкавици) копривата.
Нарязваме лука и картофите на кубчета, а пресния чесън на кръгчета.
В голяма тенджера кипваме подсолена вода и бланшираме за 1-2 минути копривата.
Отцеждаме и прехвърляме бланшираната коприва в съд с ледена вода.
Отделяме листата и по-крехките стръкчета и изцеждаме от водата.
В отделна тенджера загряваме маслото, добавяме лука и пресния чесън и сотираме за няколко минути, докато омекнат.
Добавяме домашния зеленчуков или пилешки бульон, копривата и картофите и подправяме със сол и пипер.
Оставяме супата за заври, след което редуцираме огъня до средно-силен и оставяме да къкри 15-20 минути, или докато се сварят картофите.
Отделяме една чаша от бульона настрани и блендираме (или пасираме) до фино пюре.
Ако е необходимо, добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.
Поднасяме супата веднага - поръсена с листенца мента и теменужки и гарнирана с кисело мляко, по избор.