Не вярвам някой, видял Малиновото чийзкейк брауни на Ирина, да е останал равнодушен!
У-МО-ПО-МРА-ЧИ-ТЕЛ-НО е!!! :))
И въпреки леките изменения в рецептата, които си позволих, и замяната на малините с череши, се получи греховно вкусен десерт - горещо го препоръчвам на всички любители на шоколадовите изкушения ;)
Необходими продукти:
За брауни слоя:
125 г масло
125 г тъмен шоколад за топене
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
80 г брашно
20 г какао
За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
50 г захар
1 яйце
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 г череши, почистени от костилките
2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 24 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.
За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охладят за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и ги добавят към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме внимателно, до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената тавичка и разпределяме равномерно.
За чийзкейк слоя:
*** Реших лееееко да "глазирам" черешите, защото иначе ми стоят някакси сухи след изпичането им сурови...
В малък съд с тежко дъно смесваме почистените от костилките череши и захарта и загряваме на слаб огън за 2-3 минути, само докато захарта се разтопи, като разбъркваме внимателно, докато черешите се покрият с тънък слой захарен сироп .
Отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охладят.
В купа разбиваме крем сиренето, захарта, яйцето и ванилията до гладък крем.
Изсипваме получения крем върху брауни слоя и с помощта на лъжица разбъркваме (от долу нагоре), за да постигнем мраморния ефект.
*** При мен брауни слоят се получи доста по-гъст и вероятно трябваше по-сериозно да бъркам, защото никакси не го докарах откъм мраморен ефект :), но пък това никакси не се отрази на вкуса :))
Отцеждаме черешите от сиропа и разпределяме върху чийзкейк слоя, като леко ги притискаме, за да потънат в сместа.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа (което у нас се оказа абсолютно непостижимо като време и браунито бе разрязано след не повече от 10-ина минути) и нарязваме на квадрати.
Вкусът е наистина умопомрачителен - не може да се опише с думи, затова ;) най-добре опитайте сами!!!