Гост Шеф :) мама!!!
Guest Chef :) Mom!!!
Необходими продукти:
1 пиле (1.5 - 2 кг)
1 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
1-2 щипки червен пипер
3-4 средно големи картофа
1/2 + 1/2 чаша вода
За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на дребни кубчета
150 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 глава лук, нарязан на ситно
1/2 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
1 бучка (около 30 г) масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж, нарязан на ситно или щипка сух джожден
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода
Ingredients:
1 chicken (1.5 - 2 kg)
1 tablespoon olive oil
salt and pepper to taste
1-2 pinches paprica
3-4 large potatoes
1/2 + 1/2 cup water
For the filling:
200g pork fillet, finely diced
150g mushrooms, diced
1/2 onion, finely chopped
1/2 cup rice
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoons (approximately 30 g) butter
salt and pepper to taste
1 tsp fresh mint (chopped) or a pinch of dried one
1 tsp fresh parsley, chopped
1 cup water
Guest Chef :) Mom!!!
Необходими продукти:
1 пиле (1.5 - 2 кг)
1 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
1-2 щипки червен пипер
3-4 средно големи картофа
1/2 + 1/2 чаша вода
За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на дребни кубчета
150 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 глава лук, нарязан на ситно
1/2 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
1 бучка (около 30 г) масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж, нарязан на ситно или щипка сух джожден
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода
Ingredients:
1 chicken (1.5 - 2 kg)
1 tablespoon olive oil
salt and pepper to taste
1-2 pinches paprica
3-4 large potatoes
1/2 + 1/2 cup water
For the filling:
200g pork fillet, finely diced
150g mushrooms, diced
1/2 onion, finely chopped
1/2 cup rice
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoons (approximately 30 g) butter
salt and pepper to taste
1 tsp fresh mint (chopped) or a pinch of dried one
1 tsp fresh parsley, chopped
1 cup water
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме пилето.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
Приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около минута лука.
Добавяме нарязаното на кубчета месо и запържваме за около 2-3 минути, като междувременно добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме ориза и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме постепенно 1 чаша вода и задушаваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Прибавяме още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме. Отстраняваме от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме измитото и подсушено пиле отвътре със сол и пипер, пълним с около 3/4 от плънката, като от време на време добавяме с чаена лъжичка вода и зашиваме с готварски конец.
Пълним гушката на пилето с останалата 1/4 от плънката, като отново добавяме от време на време с чаена лъжичка вода (общо около 1/2 чаша - за вътрешността и гушката) и зашиваме с готварски конец или подпъхваме кожата добре навътре.
В чаша или малка купа смесваме 1 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус и 1-2 щипки червен пипер и намазваме напълненото вече пиле равномерно от всички страни.
Поставяме пилето на дъното на крок-пота, а около него подреждаме обелените, измити и нарязани надлъжно на 4 картофи.
Доливаме до 1/2 чаша вода и поръсваме картофите с остатъка от зехтина и подправките.
Похлупваме съда и включваме на II степен за 4 часа.
След като ястието е вече готово, отстраняваме капака на крок-пота и запичаме за 10-ина минути във фурната на горен грил и 200С, или до златист загар :)
***Ако приготвяме пилето в обикновено гърненце или друг съд и печем във фурна, загряваме фурната до 180C или 160C с вентилатор.
Вместо 1/2 чаша вода, доливаме с около 1 1/2 чаши и покриваме добре с алуминиево фолио.
Намаляваме фурната до 130C или 110С с вентилатор и поставяме пилето във фурната.
Печем на бавен огън за около 3 и 1/2 часа, след което превключваме фурната на 200С или 180С с вентилатор и отстраняваме алуминиевото фолио.
Печем още около 1/2 час, или докато пилето се покрие с препечена коричка, като от време на време поливаме със соса от печенето.
Поднасяме пилето гарнирано с картофите и оризовата плънка, като поливаме с прецедения сос от печенето, който по желание можем да сгъстим с 1 с.л брашно, запържено до златисто в 20-30 г масло.
Method:
Wash and dry the chicken.
Wash the rice under running water and leave aside.
Sprinkle diced meat with salt and pepper to taste and leave aside.
Prepare the stuffing - in a heavy bottomed pan, heat the olive oil on medium heat and fry the finely chopped onion for about a minute.
Add the diced meat and fry for about 2-3 minutes, adding the butter in the meantime, and stir.
Add the rice and chopped mushrooms and fry again for a minute or two, constantly stirring.
Gradually add 1 cup water and stew until the water is completely absorbed.
Add some more salt and pepper (to taste), sprinkle with finely chopped parsley and fresh mint and stir. Remove from heat and let cool slightly.
Rub the washed and dried chicken inside with salt and pepper, stuff with about 3/4 of the stuffing, adding a teaspoon of water from time to time, and stich up with cooking thread.
Stuff the chicken crop with the remaining 1/4 of the stuffing, again adding a teaspoon of water from time to time (about 1/2 cup totally for the stuffing) and stitch up with a cooking thread.
In a cup or a small bowl, mix 1 tablespoon olive oil, salt and pepper to taste, 1-2 pinches paprica and smear already filled chicken evenly all over.
Place the chicken at the slow cooker bottom and place the hquartered potatoes around.
Add up to 1/2 cup water and sprinkle the potatoes with the remaining olive oil and spices.
Cover the pot and tcook on high for 4 hours.
Once the meal is ready, remove the lid and bake for about 10 minutes in the oven at 200C upper grill, or until goldenbroun :)
Serve the chicken with potatoes and stuffing on the side and sprinkle ith the strained sauce from the cooking, that optionally could be thickened with 1 tablespoon flour, fried until golden in 20-30 grams of butter.
***Ако приготвяме пилето в обикновено гърненце или друг съд и печем във фурна, загряваме фурната до 180C или 160C с вентилатор.
Вместо 1/2 чаша вода, доливаме с около 1 1/2 чаши и покриваме добре с алуминиево фолио.
Намаляваме фурната до 130C или 110С с вентилатор и поставяме пилето във фурната.
Печем на бавен огън за около 3 и 1/2 часа, след което превключваме фурната на 200С или 180С с вентилатор и отстраняваме алуминиевото фолио.
Печем още около 1/2 час, или докато пилето се покрие с препечена коричка, като от време на време поливаме със соса от печенето.
Поднасяме пилето гарнирано с картофите и оризовата плънка, като поливаме с прецедения сос от печенето, който по желание можем да сгъстим с 1 с.л брашно, запържено до златисто в 20-30 г масло.
Method:
Wash and dry the chicken.
Wash the rice under running water and leave aside.
Sprinkle diced meat with salt and pepper to taste and leave aside.
Prepare the stuffing - in a heavy bottomed pan, heat the olive oil on medium heat and fry the finely chopped onion for about a minute.
Add the diced meat and fry for about 2-3 minutes, adding the butter in the meantime, and stir.
Add the rice and chopped mushrooms and fry again for a minute or two, constantly stirring.
Gradually add 1 cup water and stew until the water is completely absorbed.
Add some more salt and pepper (to taste), sprinkle with finely chopped parsley and fresh mint and stir. Remove from heat and let cool slightly.
Rub the washed and dried chicken inside with salt and pepper, stuff with about 3/4 of the stuffing, adding a teaspoon of water from time to time, and stich up with cooking thread.
Stuff the chicken crop with the remaining 1/4 of the stuffing, again adding a teaspoon of water from time to time (about 1/2 cup totally for the stuffing) and stitch up with a cooking thread.
In a cup or a small bowl, mix 1 tablespoon olive oil, salt and pepper to taste, 1-2 pinches paprica and smear already filled chicken evenly all over.
Place the chicken at the slow cooker bottom and place the hquartered potatoes around.
Add up to 1/2 cup water and sprinkle the potatoes with the remaining olive oil and spices.
Cover the pot and tcook on high for 4 hours.
Once the meal is ready, remove the lid and bake for about 10 minutes in the oven at 200C upper grill, or until goldenbroun :)
Serve the chicken with potatoes and stuffing on the side and sprinkle ith the strained sauce from the cooking, that optionally could be thickened with 1 tablespoon flour, fried until golden in 20-30 grams of butter.
Много апетитно пиле с вкусна плънка,Мина!
ReplyDeleteПоздравления за майсторката!
Слънчев ден ти желая!
:) Благодаря, Мира!! Ще й предам
DeleteХубава седмица от мен!!
Мама е злато,Мина,и какво златно пиле ви е приготвила,браво!А снимките отново са трепач!Отивам да взема нещо за обяд,че ме разконцентрира гледката тук много яко,хехе :) .Прегръдка и честита да е пролетта и благодатна за цялото фемили!
ReplyDeleteЗлатна ми е мама действително, Роси :) винаги и за всичко ми е упора и подкрепа, знаеш я!
DeleteХубава седмица ти желая, слънце!!!
Май по наследство се предава талантът в готвенето. Поздравления и за двете ви, Мина, чудесно пиле!
ReplyDeleteХубав ден!
Благодаря, Гери!!! Супер ми е мама :)
DeleteО, това пиле е истинска прелест! Поздравления за майстор готвача и фотографа! :)
ReplyDelete:) благодаря, Ева - ще предам комплиментите на мама!!
DeleteУсмихната седмица от мен!
Мина, това пиле си го представям в меден поднос с капак! А като се поднесе и отстрани капака, се разнася такъв аромат! Бих го нарекла "Пилето на княза"!:)
ReplyDeleteПоздравления за това майсторство!
Много описателно, Албена :) благодаря!!
DeleteЗнаех си аз, че някой друг е пипнал тук! Винаги си личи, когато мама готви, не знам по какво, но се усеща! Пилето е разкошно, комплименти за майка ти! И за теб, разбира се, че ни го представи и за всички останали рецепти и красоти, които споделяш!
ReplyDeleteНа мама ръцете са винаги златни, Кате :)така е... Благодаря за комплиментите - непременно ще й предам!
DeleteЧе мама е златна - е ясно. Жива и здрава да ти е Мина!
ReplyDeleteобаче гледай каква царска плънка ти е барнала - това дори на ме е минало през ум бе! Да напълня пилето със свинско месо и гъби. Златни сте!
Прегръдки и за двете и честита ви пролет!
Благодаря, Пепи!! Чудна си е плънката със свинско месце в пилето, защото си му придава сочност "отвътре" ;)
DeleteХубава седмица ти пожелавам!!!!
Друго си е да се намесят мамини ръчици в кухнята! Поздравления и за двете! Хубав петък, Мина!
ReplyDeleteНаистина си е друго :) мама да пипне!!
DeleteПрекрасна седмица, Игличе :)
Ама така удобно се настанило това пиле и приканва да се опита!
ReplyDeleteИнтересна и вкусна плънка!
Жива и здрава да е мама! Отлична ученичка има!
Прегръдки и за двете!
Благодаря, Тили!!
DeleteХубава седмица от мен :)
Класика и новаторство!! Прекрасно пиле!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря :), много вкусна класика беше!!
DeleteПоздрави!
Малеее, какво изкушение! Изглежда неустоимо!:)
ReplyDeleteБлагодаря ти!!! Наистина си беше вкусно :)
DeleteОле…какви изкусителни снимки :)) И да не си гладен, ще огладнееш на мига :))
ReplyDeleteИстинска прелест! Поздравления за майстор готвача и за фотографа!