Monday, August 15, 2011

Гaспачо - студената испанска доматена супа / Gazpacho - the Cold Spanish Tomato Soup




Студена и ароматна доматена супа, че и бърза и лесна - перфектна за лятото!! Иначе казано :) сбъдната мечта...





Необходими продукти:
за 4 порции


500 гр зрели домати
1 зелена пиперка
1 оранжева или червена пиперка
1/2 средно голяма краставица
1/2 глава лук, или 3-4 стръка пресен за КЕТО
2-3 скилидки чесън
1/2 чаша ледена вода
1/2 чаша лед, блендиран
1/2 ч.л. захар
2 с.л. студено пресован зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
сол, на вкус, 
пипер, на вкус
1/4 люта чушка, нарязана на ситно, или шипка лют червен пипер (по избор)
листенца свеж босилек или кориандър, накъсани или нарязани




Начин на приготвяне:


Измиваме зеленчуците и оставяме да се отцедят.
Обелваме и нарязваме лука на ситно.
Обелваме и нарязваме на филийки чесъна
Обелваме и нарязваме доматите на ситни кубчета.
Обелваме и нарязваме краставицата също на ситни кубчета 
Почистваме чушките от семето и нарязваме на ситно.
Отделяме от всичко по малко настрани, а към останалото добавяме водата, зехтина, оцета, захарта, солта и пипера и пасираме в кухненски робот или блендер.
Изсипваме пасираната смес в голяма купа, добавяме отделените настрани продукти, нарязани на ситно и блендирания лед - и разбъркваме.
Непосредствено преди сервиране поръсваме с нарязаната на ситно люта чушка или лютия червен пипер и накъсаните или нарязани свежи листа от босилек или кориандър и сервираме веднага.


Можем към гаспачото да поднесем отделно и допълнително нарязани зеленчуци - домат, краставица, чушка...





А поднесено с чеснови хлебчета, запечени с кашкавал или сирене - гаспачото е прекрасен лек обяд или вечеря през горещите летни дни :) и вечери...




Удоволствието от ястието е неописуемо - сетивата буквално се потапят в морето от вкусове и аромати, което тази студена испанаска супа предлага!!


Нещо, което и аз почти съм направила с обектива ;)







No comments:

Post a Comment