Thursday, July 28, 2011

Пилешки крилца на фурна със соев сос и чесън / Roasted Chickem Wings with Soy Sauce and Garlic




Крилцата на фурна са любими вкъщи - бързо, лесно и много вкусно ястие, което често приготвям :) и гледам да разнообразявам подправките и съставките на марината.

Тази е една много лека и приятна рецепта, на която май най-често се спираме - освен че е вкусна ;) се готви и сама!!


Необходими продукти:
за 4-6 порции

12 - 18 пилешки крилца, измити и почистени от връхчетата
1/3 - 1/2 чаша соев сос
3-4 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън, пресован
до 1/4 ч.л. сол, или на вкус
до 1/4 ч.л. пипер, или на вкус
1-2 щипки лют червен пипер, по избор
4 с.л. сусам, разделени
3 чаши вода или пилешки бульон


Начин на приготвяне

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Подреждаме измитите и почистени от връхчетата крилца в плитка тава за печене..
В купа или чаша смесваме соевия сос, зехтина, чесъна, солта, пипера, лютия пипер и 2 с.л. сусам и разбъркваме добре, докато сместа се хомогенизира и сусамените зрънца потънат.
С помощта на супена лъжица поливаме от марината върху крилцата, като се стараем да покрием всички равномерно - ако сусамът изплува на повърхността, разбъркваме периодично.
Добавяме внимателно водата, без да отмиваме марината от крилцата.
Поръсваме крилцата с останалия сусам и печем на най-ниска скара в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за около 40-45 минути, или до златисто кафяво и сосът почти се е изпарил, като след 30-та минута, ако е необходимо - покриваме с хартия за печене, за да не прегарят.
При необходимост, доливаме с още 1/2 чаша топла вода или бульон.


Поднасяме горещи и поръсени със соя от печенето като предястие или лек обяд или вечеря със свежа салата и препечени филийки, чеснови хлебчета или пърленки.


У нас ги уважаваме и студени - а и на следващия ден (ако останат!)...




1 comment:

  1. Обожавам крилца, вкъщи ги правим най-често с мед и соев сос,но тези определно ме впечатлиха!
    Бих искала да те попитам мога ли да ползвам сух чесън на прах,а не на скилидка?

    Лек и усмихнат ден!

    ReplyDelete