Tuesday, May 10, 2011

Милфьой с бекон и зеленчуци / Bacon and Vegetables Мillefeuille



Много си бях харесала покрай Великденските празници идеята за зеленчуков милфьой на сп. Меню, но не успях да го приготвя :) нито тогава, нито за Гергьовден... Но като видях малките кокетни камбички, които мама ми беше донесла, веднага се сетих в какво ще се превърнат...

Направих лек компромис с чисто зеленчуковата идея, заради детенце, а и заради наличните продукти - и така се стигна до моята интерпретация :) милфьой с бекон и зеленчуци (ама как засукано само звучи, а??? - "милфьой" ;)...

Но пък се получи адски вкусно - беконът, в комбинация с останалите съставки, категорично превърна пълнената чушка в кулинарно изкушение!!

I've liked very much the idea for the vegetables milfoy from Menu Magazine 
around Easter holidays, but I haven't succeeded to make it :) neither then, nor for the St. George's day... But once I have seen the tiny neat bell peppers that my mom has brought me, I've immediately thought of how will cook those...
 
I've made a slight compromise on pure vegetable idea because of my son and of the available products at home - and so here's my interpretation :) bacon and vegetables milfoy  (but just notice how twisted that sounds, huh?? - milfoy ")...

But it has got so tasty - the bacon, in combination with the rest of the ingredients, has turned the simple stuffed peppers into an exciting culinary experience!!


Необходими продукти:


6-8 малки камби
1 малка тиквичка
1-2 средно големи домата
6-8 ленти бекон
6-8 резенчета кашкавал
1 стрък пресен лук
сол, на вкус
пипер меланж или черен пипер, на вкус
1-2 щипки суха мащерка
1-2 с.л. зехтин + допълнително за запичане на зеленчуците
1/4 чаша вода

Ingredients:

6-8 small bell peppers
1 small zucchini
1-2 medium tomatoes
6-8 strips bacon
6-8 slices of cheese
1 spring onion
salt to taste
pepper mixture ор black pepper, coarsely ground, to taste
1-2 pinches dried thyme
1-2 tablespoons olive oil + extra for grilling vegetables
1/4 cup water


Начин на приготвяне:

Предварително загряваме фурната на 180С.
С остър нож изрязваме капачетата на камбите. Почистваме от семето, леко отрязваме върха, за да стоят стабилно в съда за печене, и оставяме настрани.
Нарязваме на тънко (може и с белачка за картофи) тиквичката и доматите (тях :) с нож).
Загряваме грил тиган, поръсваме с малко зехтин и запичаме за 1-2 минути тиквичките и доматите и от двете страни. Отстраняваме, поръсваме със сол и пипер на вкус и оставяме настрани за 4-5 минути.
Върху работна дъска подреждаме лента тиквичка, лента бекон, лента кашкавал, домат - навиваме на руло, поставяме вътре в камбата и подреждаме в подходящ съд за печене. Повтаряме процедурата и с останалите камби.
Поръсваме подредените вече чушки със ситно нарязан пресен лук и зехтин. Поръсваме със суха мащерка и сол и пипер на вкус. Добавяме водата, колкото да покрие дъното на съда. Печем на долна скара в предварително загрята до 180С фурна около 15-20 минути или докато чушките поомекнат и се запекат по ръба.

Method:

Preheat oven to 180C.
With sharp knife, cut the tops of the bell peppers. Clean the seeds, lightly cut the tip to remain stable into the baking tray, and leave aside.
Cut a thin (maybe using a potato peeler) the zucchini and tomatoes (using a knife for :) tomatoes).
Heat a grill pan, sprinkle with a little olive oil and toast zucchini tomatoes slices for 1-2 minutes on both sides. Remove, sprinkle with salt and pepper and leave aside for 4-5 minutes.
Onto a Working board arrange a zucchini slice, place a bacon slice over it, then a cheese slice and a tomato - roll tight and put the roll inside a bell pepper and place into a suitable baking tray. Repeat procedure with the remaining bell peppers and products.
Sprinkle the stuffed bell peppers placed into the tray with finely chopped spring onion and olive oil. Sprinkle with dried thyme and salt and pepper to taste. Add water - just enough to cover the bottom of the tray. Grill into preheated to 180C oven about 15-20 minutes or until peppers soften and the edges get slightly toasted.


Сервираме като топло предястие със соса от печенето и пърленки или запечени хлебчета...

Serve as an appetizer together with the sauce from the baking and pita bread or baked breads...


Или като гарнитура към ястия с месо...

Or as a side dish together with favourite meat dishes...


Много ароматно, бързо, лесно и вкусно ястие, което спокойно можем да поднесем и като лек обяд или вечеря :)

Very fragrant, fast, easy and tasty dish that could be served as a light lunch or dinner :)



И ласкаво оценено :) http://www.foodbuzz.com/daily_special?date=2011-07-13