Thursday, March 31, 2011

Салата "Прошуто Капрезе" и специална блог награда / Prosciutto Caprese Salad & Special Blog Award



Днес изненадващо получих много специална за мен награда от един прекрасен човек и изтънчен кулинар - известната като Еликсир @ Кулинарен Еликсир - която ме трогна до сълзи!!! Наградата е особено специална за мен, не само защото е от скъп приятел, който много харесвам като човек и чийто вкус особено  ми допада, а и защото талантливата дъщера на Еликсир сама е стилизирала и оформила графично наградата!! Благодаря ви скъпи мои приятели!!! Вашето внимание ме кара да се чувствам наистина специална :)!!

Today I surprisingly received a very special award from a wonderful person and foodie – known as Elixir @ Culinary Elixir – which has moved me to tears! The award is very special for me, not only because it is from a dearest friend who I like as a person and whose taste I like especially, and also  because the talented Elixir’s daughter has stylized and a graphically designed herself the award! Thank you my dearest friends! Your attention makes me feel really special:)!


Аз от своя страна бих искала да я подаря на хора, които от първите ми плахи опити като блогър, та до ден днешен, :) ме подкрепят и насърчават с коментари, примери, съвети и вдъхновение:

On my turn, I would like to gave it to the girls who from my very first blogging attempts up to now :) support and encourage me with their positive comments, advices, tips and inspiration:

Пепи @ Храна за мой’те канибали 

Мария @ My cooking creations

Дани @ Музика за свободното време

Зи4е @ ЧЕРПАК С МЕРАК

Elisabeth @ food and thrift finds

Kate @ Diethood 

Sandra @ Sandra's Easy Cooking 

Sandra @ Sweet Sensations



Благодаря ви, мили момичета!! Ако искате да зарадвате някой свой приятел, моля чувствайте се свободни :) да му подарите тази награда!

Не съм и предполагала, че осъзнавайки страстта си към готвенето и приемайки го за мое хоби, ще срещна в кулинарните сайтове и форуми толкова мили и прекрасни приятели - от цяла България и целия свят, някои от които ще чувствам по-близки от много хора, с които контактувам ежедневно, но съм искрено благодарна на съдбата, че се случи така!!

Затова ми се иска и всеки друг, който чете това :) и се сеща за свой приятел и блогър, когото би искал да накара да се почувства специален - нека му подари така нежната и изискана блог награда за приятелство на Еликсир - и нека и по този начин поддържаме искрата на приятелствата си жива и не забравяме да си споделяме поне по една добра емоция всеки ден :) 

Благодаря ти отново, Еликсиче :)!!!


И сега :) за любимата салата в Италиански стил - комбинираща сладкия аромат на зрели домати и свеж босилек с вкуса на сочна моцарела и нежно прошуто, деликатоно подчертани от острите нотки балсамов оцет, лук и дижонска горчица, омекотени от плътния зехтин...


Необходими продукти:

За салатата:

2 средно големи домат
80-100 г прошуто, на тънки резени
1 опаковка (125 г) моцарела
2 стръка (или 10-ина листенца) пресен босилек

За дресинга:

3-4 с.л. студено пресован зехтин
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. балсамов оцет
1-2 щипки едро смляна морска сол
1 щипка  сух босилек
1 стръкче пресен лук
1 скилидка чесън


Ingredients:

For the salad:

2 medium ripe tomatoes
80-100 g prosciutto, thinly sliced
1 package (125 g) mozzarella
2 sprig (or about 10 leaves) fresh basil

For the dressing:

3-4 tablespoons extra virgin olive oil
1 tsp Dijon mustard
1 tablespoon balsamic vinegar
1-2 pinches coarsely ground sea salt
1 pinch dried basil
1 sprig spring onion
1 clove garlic 


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно пресния лук и чесъна. Приготвяме дресинга, като смесваме в малка купа или чаша зехтина, горчицата, оцета, солата, сухия босилек и ситно нарязаните лук и чесън, и оставяме настрани.

Измиваме и подсушаваме върху кърпа или кухненска хартия свежия босилек.
 
Измиваме и нарязваме доматите на средно дебели от 6 до 8 кръгчета. Нарязваме моцарелата на същия брой кръгчета :)  или резени. 

Върху плато или голяма салатна чиния подреждаме първо резен прошуто, нагънат като панделка, след това кръгче домат, върху него кръгче или резенче моцарела, така че да се получи нещо като импровизирано цвете... Аранжираме отделните "цветни" композиции, като ги застъпваме една с друга - или според предпочитанията ни. Украсяваме с листата пресен босилек и поръсваме обилно с дресинга.


Сервираме за 2-ма като предястие...


... или за 3-ма или 4-ма като гарнитура...


Истинско пиршество за сетивата!!!