Wednesday, March 16, 2011

Целувчена торта с горски плодове и бадеми / Meringue Cake with Almonds and Berries




Явно тия дни ми е вече "пролетно на душата" защото само плодове са ми в главата и пред очите :)) внедрявам ги почти във всичко, което приготвям за хапване... 

Apparently, the spring mood has already taken over all my mind, as I only see and think of fruits recently :) and include fruits in everything I cook...

А тази уникално вкусна торта си бях харесала още щом излезе 38-ми брой на сп. GoodFood България, но едва сега й дойде реда... Ох, невероятна е :)) - хрупкави, сладки, леко дъвчащи блатове с кокос и препечени бадеми, в комбинация с ефирен киселеещ крем с дъх на лимони и къпини... Само яхтата, шумът на вълните и прохладният морки бриз липсват, за да си повярвам, че съм някъде из ;) Средиземноморието...

And I have liked this uniquely delicious cake right after I’ve got the 38th issue of the GoodFood Bulgaria Magazine, but I’ve succeeded to make it just now... Oh, it is amazing :)) - crunchy, sweet, slightly chewable layers with coconut shaves and toasted almonds, combined with lightly sour cream with scent of lemons and blackberries ... I only miss a yacht, sound of waves and cool breeze to start feeling like I'm somewhere in the ;) Mediterranean ... 


Необходими продукти:

За блатовете:

5 големи или 6 малки белтъка
2 чаши захар
2 -3 прахчета ванилия
2-3 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. бял винен оцет (аз сложих бял балсамов, зашото само такъв бял имах)
1 чаша кокосови стърготини
1/2 чаша филирани бадеми

За крема:

300 мл течна сметана
1-2 прахчета ванилия
1/3 чаша пудра захар
сокът и настърганата кора от 2 лайма (или от 1 1/2 лимона)

За плънката:

200 г къпини (малини, ягоди, боровинки, или други дребни плодове) - свежи или замразени (размразени и добре отцедени от сока), или предпочитано домашно сладко

За топинга (по желание):

свежи плодове
резенче лимон
стръкче мента
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване
1 с.л. кокосови стърготини, за поръсване  

Ingredients:

For Layers:

5 large or 6 small egg whites
2 cups sugar
1 teaspoon vanilla extract
2-3 teaspoons cornstarch
2 teaspoon white wine vinegar (I put white balsamic, as I only had that one white)
1 cup coconut shaves
1/2 cup sliced almonds

For Cream:

300 ml heavy cream
1-2 vanilla powders
1/2  teaspoon vanilla extract
juice and zest of 2 limes (or 1 1/2 lemons)

For Filling:

200 g blackberries (or any other berries) - fresh or frozen (but thawed and well drained from juice), or preferred homemade jam

For Topping (optional):

fresh fruits
1 lemon slice
1 mint sprig
1-2 tablespoons icing sugar, for sprinkling
1 tablespoon coconut shaves, for sprinkling  


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 140С или 120С с вентилатор.

Покриваме с хартия за печене 3 тави (или тавите от фурната и ;) скарата) и очертаваме с дъното на 22 см форма за торта 3 кръга върху хартията във всяка от тавите и обръщаме хартията обратно (рисунката да остане отдолу)...

Разбиваме с миксер на средна степен белтъците на сняг и постепенно добавяме, без да преставаме да разбиваме, ванилията, захарта, а след това нишестето и (понеже не бях сигурна :) кога и къде) добавяме след нишестето и оцета...

Превкючваме миксера на максимална степен и продължаваме да разбиваме до получаването на твърд снег - около 12-15 минути. 

След като сместа е готова, добавяме кокосовите стърготини и разбъркваме внимателно с дървена лъжица, докато се размесят добре.

Разстиламе сместа върху предварително начертаните кръгове във всяка от 3-те тави, като най-напред изсипваме тестото в средата на всеки от кръговете и равномерно разнасяме с дървената лъжица, докато почти покрие диаметъра на окръжността (ле-леее, че :) математично ми стана изведнъж). 

Поръсваме и трите блата с филирани бадеми, защото :) няма как да знаем кой от тях на финала ще ни хареса най-много за "лице" на тортата, а и защото са вкусни (бадемите де).

Печем и 3-те блата едновременно (всеки :) в негвата си тава) в предварително загреята до
140С или 120С с вентилатор фурна около 1 час (като аз след около 30-тата минута разместих местата на 3-те тави), изключваме фурната и оставяме блатовете във фурната при затворена врата  за още 1 час. Изваждаме и оставяме върху решетка да изстинат напълно.

Междувременно разбиваме сметаната, пудрата захар, ванилията, сока и настърганата кора от лимоните на гъст крем.

С половината от лимоново-сметановия крем намазваме първия от блатовете, поставян върху подходящ поднос или тортена чиния, и поръсваме върху крема с половината от къпините (малините, ягодите или каквито плодове сме си избрали).
Покриваме с втория блат и повтаряяме процедурата с крема и къпините.

Най-отгоре поставяме последния блат и поръсваме с кокосовите стърготини и пудрата захар. 

Аранжираме по желание и с резенче лимон, шепа къпини, стръкче мента и ягодите...

Method:
Preheat oven to 140C or 120C fan.

Line with baking paper three baking trays and using the with the bottom of 22 cm spring form pan draw 3 circles.

Beat with mixer on medium speed egg whites until soft picks form and gradually add vanilla, sugar and cornstarch, and afterwards (because I was not sure :) when and where) add vinegar also ...

Switch the mixer on maximum speed and continue bearing until sharp picks form - about 12-15 minutes.

Once the meringue is ready, gently fold coconut shaves and mix gently with wooden spoon.

Spread mixture evenly into the circles, as firstly pour dough in the middle of each circle and spread evenly with a wooden spoon until almost cover the diameter of the circle.

Sprinkle all three circles with sliced almonds because :) there’s no way to guess which of them will look best at the end and will be used for the top of the cake, and because almonds are so delicious.

Bake all three meringue layers together in the preheated to 140C or 120C fan oven about 1 hour, turn off oven and leave layers into the oven with the door closed for 1 more hour.

Remove and leave on a wire rack to cool completely.

Meanwhile, beat heavy cream, icing sugar, vanilla, lemon juice and zest until getting a thick and smooth cream.

Spread half of the lemon cream over the first of the layers, placed on a suitable tray or cake plate and sprinkle over with half of the blackberries (raspberries, strawberries or whatever preferred fruits).

Cover with second layer and repeat the procedure with cream and blackberries.

Place the last layer on the top and sprinkle with coconut shaves and icing sugar.

Garnish as desired with a slice of lemon, a handful of blackberries, strawberries and mint sprig...


Поднасяме като десерт или със следобедното кафе :), или вечерното :))... Или направо ;) след всяко кафе !!!

Serve as a special dessert or with your afternoon coffee :) or evening  coffee :))... Or ;) after each of your coffees!!!


Неустоимо вкусна е!!!

It's irresistible delicious!!!


И води до пристрастяване :))

And it's addictive :))


И блатовете, и крема можем да приготвим предварително и да сглобим тортата за броени минути преди да я сервираме...

Layers and cream can be prepared in advance and assemble few minutes before serving the cake...


Има само един единствен недостатък ;) свършва за отрицателно време...

There is only one blemish ;) the cake ends in no time...