Козуначеното тесто винаги ми се е струвало нещо като висш пилотаж в :) тестообработването.. Може би тези ми впечатления се коренят в детските ми години, когато майката на моя приятелка ставаше в рани зори :) - някъде към 3.00 часа сутринта, за да меси и плеска козунаци... Но затова пък, в ония години ;) на национални стандарти - у тях съм яла най-богатите пухкави и ароматни козунаци - със стафиди, бадеми, захаросани цитрусови корички и всякакви "луксозни" за онова време екстри :))... Та до сега винаги съм залагала на купени покрай празниците вносни козуначета и кексчета и не съм се осмелявала да се пробвам сама...
Но тази година :) запрятам ръкави от рано - и до Великден ;) все имам шанс да му хвана чалъма!! И да си призная много съм доволна от първия си опит :) резултат - една пълна кошница козуначени кифлички със стафиди и бадеми и шоколадов чипс и бадеми, които, освен че се получиха кокетни на вид, бяха ;) да вече "бяха", че успяха да свършат, докато ги кача тук и мнооого вкусни...
Необходими продукти:
*** Дозата се оказа големичка :) за 32 средно големи кифлички, така че - спокойно може да се приготви 1/2 доза или да се приготвят 16 по-големи кифли...
** 1 чаша=1чаена чаша, или около 240 г
** 1 чаша=1чаена чаша, или около 240 г
Тесто:
6 чаши брашно, плюс допълнително за доомесване, ако е необходимо
1 чаша прясно мляко, затоплено
1 чаша вода, затоплена
120 г (1/2 чаша) масло, на стайна температура
1 чаша захар
3 яйца, на стайна температура
2 с.л.суха мая
1 ч.л. сол
1 ампула есенция лимон
1/2 ампула есенция ванилия (или 2 прахчета)
1 с.л. настъргана кора от лимон
Плънка:
50 г масло, разтопено
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1/2 ампула есенция ванилия (или 2 прахчета)
3/4 чаша стафиди, предварително накиснати в 2 с.л. ром и 3/4 чаша млечен шоколадов чипс или 100 г млечен шоколад, начупен на ситно (по желание) или 1 1/2 чаша стафиди, предварително накиснати в 3 с.л. ром
1 чаша бадеми, леко запечени и нарязани (аз ползвах филирани бадеми, защото другите се бяха изяли сами малко преди да започна да приготвям кифличките)
1/2 чаша захар (по желание - за поръсване с плънката)
Глазура:
1 яйце, разбито
1/4 чаша кристална захар
*** The dose is a bit huge:) makes about 32 medium sized buns, so could be reduced, or maybe 16 larger buns could be made instead.
Dough:
6 cups all purpose flour, plus extra for knead if necessary
1 cup scalded milk
1 cup water, warm
120 g (1/2 cup) butter, at room temperature
1 cup sugar
3 eggs, at room temperature
2 tablespoons instant yeast
1 teaspoon salt
1 tablespoon Lemon extract
½ tablespoon Vanila extract
1 tablespoon lemon zest
Filling:
50 g butter, melted
1 teaspoon lemon zest
1/2 tablespoon vanilla extract
3/4 cup raisins, soaked in 2 tablespoons dark rum and 3/4 cup milk chocolate chips or 100 g milk chocolate, chopped or 1 1/2 cup raisins, soaked in 3 tablespoons dark rum
1 cup almonds, lightly toasted and chopped (I’ve used sliced almonds because the others have been eaten themselves just before I’ve started to prepare the buns)
1/2 cup sugar (optional)
Glaze:
1 egg, beaten
1/4 cup granulated sugar
Ingredients:
*** The dose is a bit huge:) makes about 32 medium sized buns, so could be reduced, or maybe 16 larger buns could be made instead.
Dough:
6 cups all purpose flour, plus extra for knead if necessary
1 cup scalded milk
1 cup water, warm
120 g (1/2 cup) butter, at room temperature
1 cup sugar
3 eggs, at room temperature
2 tablespoons instant yeast
1 teaspoon salt
1 tablespoon Lemon extract
½ tablespoon Vanila extract
1 tablespoon lemon zest
Filling:
50 g butter, melted
1 teaspoon lemon zest
1/2 tablespoon vanilla extract
3/4 cup raisins, soaked in 2 tablespoons dark rum and 3/4 cup milk chocolate chips or 100 g milk chocolate, chopped or 1 1/2 cup raisins, soaked in 3 tablespoons dark rum
1 cup almonds, lightly toasted and chopped (I’ve used sliced almonds because the others have been eaten themselves just before I’ve started to prepare the buns)
1/2 cup sugar (optional)
Glaze:
1 egg, beaten
1/4 cup granulated sugar
... поглед отвътре :) с шоколадов чипс и бадеми...
... a look inside :) chocolate chips and sliced almonds...
... a look inside :) chocolate chips and sliced almonds...
... и със стафиди и бадеми...
... and raisins and sliced almonds...
... and raisins and sliced almonds...
Начин на приготвяне:
Смесваме затопленото мляко и водата, в голяма купа, добавяме маслото и захарта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато маслото и захарта се разтопят. Изчакваме сместа да поизстине – да е топла, без да е гореща (около 40-45 C).
Разбиваме в отделна купа яйцата и ги добавяме към поохладената смес с маслото и захарта. Добавяме есенциите и настърганата кора от лимон.
В суха купа смесваме 2 чаши от брашното със сухата мая и добавяме към разбитите вече съставки. Размесваме с миксер на средна скорост, докато брашното се усвои напълно и оставяме да втаса за около 10-ина минути, без да покриваме купата.
След като сместа е готова, смесваме в същата суха купа още 2 чаши от брашното и солта и добавяме постепенно при непрекъснато разбъркване на средна скорост с миксер и вече с приставките за тесто.
Загряваме предварително фурната на около 50 С и изключваме.
Покриваме 2-3 правоъгълни тави с хартия за печене или намасляваме добре и поръсваме с брашно.
В подходяща термоустойчива купа разтопяваме маслото за плънката и смесваме с настърганата кора от лимон и ванилията - така маслото става много ароматно...
Method:
Mix scalded milk and warm water in a large bowl, add the butter and sugar and mix with mixer on medium speed until butter and sugar melt completely. Let mixture cool a bit - it needs to be warm, without being hot (about 40-45 C).
Beat the eggs in a separate bowl and add them to the cooled already butter and sugar mixture.
In a dry bowl mix 2 cups of flour with dry yeast and add to the already mixed components. Stir with mixer on medium speed until flour is blended completely and leave to rise for about 10 minutes without covering the bowl.
Once the mixture is ready, mix in the same dry cup another 2 cups flour and salt and add gradually, stirring constantly on medium speed with mixer and already with dough attachments.
Preheate oven to about 50 C and turn it OFF.
Line up 2 or 3 baking sheets with baking paper or grease well and sprinkle with flour.
In a suitable heat-resistant bowl melt the butter for the filling and mix with lemon zest and vanilla extract - the butter is very fragrant that way…
Продължаваме да добавяме брашно, докато тестото стане твърдо за размесване в купа и изсипваме върху равна набрашнена повърхност.
Continue adding flour until dough is firm and can’t knead it into the bowl and poure it onto a flat floured surface.
Размесваме, добавяйки останалото брашно, в продължение на още 7-8 минути, или до получаване на меко еластично тесто.
Keep kneading for another 78 minutes, adding the remaining flour, or until a soft elastic dough forms.
Прехвърляме тестото в голяма, предварително намаслена с 2-3 с.л. растителна мазнина купа, и го обръшаме от всички страни - да се покрие с лек филм от мазнината.
Transfer dough into a large greased with 2-3 tablespoons vegetable oil bowl and get it lightly oiled all over.
Покриваме с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме на топло в загрятата до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втаса за около 15 минути, или докато удвои обема си.
Cover the bowl qith plastic wrap or cotton cloth and leave into the preheated to to 50C but turned OFF oven and let rise for about 15 minutes or until doubled in volume.
След като вече е втасало, изсипваме тестото върху равна набрашнена повърхност и размесваме отново.
Once the dough is ready, poure it onto a flat floured surface and mix again.
Оформяме едно или две средно дебели рула, за да можем по-лесно да разделим на равни части.
Shape one or two medium thick rolls, so it could be more easily divided into equal pieces.
С остър нож разделяме тестото на 32 равни, големи приблизително колкото яйце, топчета
With sharp knife, cut dough into 32 equal, approximately egg sized balls
Подреждаме върху намаслена повърхност (и може да покрием с еласично фолио или памучна кърпа, за да не образуват коричка).
Store onto an oiled surface and cover with plastic wrap or cotton cloth to keep fresh.
Обработваме топчетата върху леко набрашнен лист хартия за печене или директно върху работен плот / дъска.
Process each piece onto a lightly floured sheet of baking paper or directly onto the working board.
С помощта на точилка, оформяме елипсовидна кора, около 20х10см.
Using a rolling pin, roll a long oval, sized about 20x10cm.
С отър нож или нож за пица, нарязваме на колкото ни е възможно лентички, като от единия край не разрязваме тестото до край.
Leave about 2-3 cm edge attached at one end and with sharp knife or pizza cutter, cut as much as possible long strips.
Намазваме (най-лесно с четка) нарязаното вече тесто и поръсваме с отцедени от рома стафиди, бадеми и по желание с малко захар (за любителите на ултра сладкото).
Brsuh with melted butter and sprinkle with the drained raisins, almonds, and optionally with some sugar (only for fans of ultra-sweet buns).
Хващаме тестото от неразрязаната страна, леко повдигаме, като внимаваме да не разпилеем плънката, прихващаме крайчетат на нарязаните лентички - и усукваме като въже.
Get the attached edge and twist strips - like a rope.
Завиваме на кълбо, като подпъхваме разрязания край отдолу. След първите няколко кифлички, започнах да ги приготвям по 3 едновременно - разточвам, нарязвам, намазвам, поръсвам, усуквам, завивам, че става :) по-бързо...
Shape buns. After the first few buns, I’ve started to make 3 buns at the same time - roll, cut, brush, sprinkle, twist, shape buns - and that’s it :) much faster...
Подреждаме оформените вече кифлички в подготвената предварително тави - на разстояние една от друга, тъй като доста увеличават обема си при втасването и печенето.
Arrange the shaped buns into the already preprepared sheets - leaving distance in betwen as they pretty much increase in volume while rising and baking.
Покриваме с еластично фолио и оставяме в затоплена до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втсват отново за 15 минути - или докато удвоят обема си. Изваждаме и подготвяме фурната за печене, като я загряваме до 180С.
Cower the tray with plastic wrap and leave into preheated to 50C but turned OFF oven to rise again for about 15 minutes - or until doubled in volume. Remove from oven and this time preheat the oven for baking to 180C.
Намазваме втасалите кифлички с разбито яйце и поръсваме с кристална захар.
Brush the buns with beaten egg and sprinkle with granulated sugar.
Печем в предварително загрята на 180С фурна окло 35-40 минути или до златисто кафяво, като след 15-тата минута разменяме неколкократно местата на тавите - ако ги печем едновременно - и при необходимост покриваме най-горната тава с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегарят кифличките.
Bake in preheated to 180C oven for about 35-40 minutes or until golden brown, and after 15 minutes change trays positions into the oven several times to let all buns bake evenly - and if necessary, cover the top tray with baking paper or aluminum foil – to prevent burning.
И воала...
And voila ...
And voila ...
... първият ми опит с козуначени кифлички - пъъъъълна кошница с уханни изкушения!!
... my first experience with easter buns – a fuuuuuull basket of fragrant delights!
... my first experience with easter buns – a fuuuuuull basket of fragrant delights!
Идеални за бърза закуска ;) по всяко време , добавка към чай, горешо мляко или кафе, или като в доброто старо време :) с кисело мляко...
Ideal for a quick breakfast :) at any time of the day, or together with tea, hot milk or coffee… or as in good old times :) with yogurt...
Мислех си, че ще имаме кифли да нахраним и френския легион, но уви :) само така съм си мислела...
I’ve been thinking we will have buns to feed the French Legion, but alas:) that’s been just an ilusion...
I’ve been thinking we will have buns to feed the French Legion, but alas:) that’s been just an ilusion...
Иска ми се и най-после да благодаря специално на Mateja @ Indulging Life за прекрасната награда, с която бе така щедра да ме дари!!
I also wish finally to thank Mateja @ Indulging Life for the wonderful award, she’s been so generous to honour me with!
Благодаря Mateja - за мен е удоволствие и чест да следя блога ти и да съм твой приятел!!!
Thank you Mateja - it is a pleasure and honour to follow your blog and being your friend!!!
Thank you Mateja - it is a pleasure and honour to follow your blog and being your friend!!!
Е, как няма да свършат :)
ReplyDeleteСтрахотни са станали, Мина!
Миналата година правих козунаци по много точна рецепта за машина и бях много доволна!
И още едни правих, които мислех, че се провалиха, но те станаха превъзходни!
Поздрави и хубава вечер!
Dear Mina those are so beautiful and look really tasty! I remember my mom making something like this every Easter; also Easter bread with all kinds of twists! I am enjoying your blog so much!
ReplyDeleteИзглеждат невероятно пухкави!
ReplyDeleteНа мен ми се вижда много трудоемко, а и след един провален опит за козунак, не ми се запрятат отново ръкави :-)
Браво за твоят успешен дебют! :-)
Поздрави, Милена :-)
Страхотни са!
ReplyDeleteКакъв ти висш пилотаж... на мен ми се струва като да преплуваш Океана с две кратунки:)))
Охоооооо,империята отвръща на удара!И то как-с великолепни козуначени кифлички!!!Значи все пак във входа замириса на козунак:) !
ReplyDeleteОформлението е много яко,крадвам си го без да питам:)!
А за висшия пилотаж и козунаците-все едно аз съм го писала.Същите мисли борех и аз,ама се оказа,че не било чак толкова страшно.....даже е много приятно,само време да имаш да чакаш пустото втасване:)!
Браво! Имат страхотен вид! Сигурна съм, че ще видиме и прекрасни козунаци!
ReplyDeleteДани, благодаря ти за моралната подкрепа!! Аз съм си харесала рецептата на Еликсирчето за Козунак в пекарната, ама мисля да я пробвам през почивните дни :))
ReplyDeleteSandra - thank you hun!!! This kind of Easter buns and breads :) are quite popular within the region - as twisted :)) as possible!!
Милена, благодаря ти!!! Наистина е трудоемко :) ама нали знаеш, като реши човек да се пребори с мерака си :)) няма спиране...
Бенита, явно късметът на новаците помага наистина, защото иначе би трябвало да съм с една кошница спечени керемидки, вместо кифличките :))
Еликсирчееееееееее - не мило момиче :)) тия кифлички са от неделя или понеделник вечер - бях ги обещала на детенце от предната седмица... А твоето Козуначено Съвършенство го видях едва вчера... :) и го оставих за почивните дни да го правя, че да му се насладим тотално...
R. Angelova - благодаря!!! Ние сме нещо като съфамилнички :), приятно ми е... И дано "късметът да е с мен" :)), защото иначе ще ме залее вълна от козуначени провали...
Mина... резултатът е прекрасен! Ехааа... разкошни са просто :-P
ReplyDeleteБлагодаря ти за споделената рецепта: за обясненията и за нагледните стъпки, със сигурност ще се възползвам за Великден!
Все така слънчеви и сладки дни :-)
Чудно красиви, а не се и съмнявам колко са вкусни!
ReplyDeleteКолкото и много да замесиш, козуначените кифлички никога не стигат:)
МИНА пак си сътворила прекрасни неща.Усещам аромата който се носи от тях.
ReplyDeleteКозуначетата ти са вълшебни поздрави.
Само едно ще кажа - ВЕЛИКОЛЕПНИ са!
ReplyDeleteТака обичам козуначени кифлички!
Благодаря за рецептата, ще изпробвам непременно!
Сърдечен поздрав!
Mina your bread recipes are always amazing! I love love love them. Thank you!
ReplyDeleteThis should be awarding recipe...looks fantastic:)
ReplyDeleteI was already thinking where to get a good recipe for nice Bulgarian Easter buns, and here it is that you post! Thank you, thank you, thank you :)
ReplyDeleteХаресват ми! Тестото и оформянето много ми допадат :) Поздравления!
ReplyDeleteWow Mina, these are stunning !!! I am at work starring at the photos... drooling !
ReplyDeletejust what i need right now, one of those buns, or maybe three.
ReplyDeleteDear Mina-These are the most beautiful rolls I have ever seen. So fluffy, sweet and I just love the shape. Thank you for showing the step-by-step directions, and also your English version of the recipe. Photos are superb, as well!
ReplyDeleteThese breads are beautiful Mina! Perfect for Easter! Oh, and I have tagge3d you in a blog game! You can see it here:
ReplyDeletehttp://alittlesumpinsumpin.blogspot.com/2011/02/easy-granola-bars-and-tag-youre-it.html
:)
Изглеждат страхотно тези кифлички! Рецептата е интересна, но това, което най-много ми допада е начинът, по който са оформени. Много оригинално! Ще се възползвам от идеята :)
ReplyDeleteСупер са станали. Страхотна идея за Великден!
ReplyDeleteYou are welcome Mina! I love working with yeast, definetly bookmarked! Your buns look so yumm and mouthwatering, thank you for sharing! Wishing you a great weekend :)
ReplyDeleteMina, what gorgeous buns! I love how they are twisted and sprinkled with sugar...yummy! Thanks for sharing the detailed photos...they are stunning, my friend!!!
ReplyDeleteI am so glad you included so many step by step photographs. Those are simply beautiful buns. I cannot wait to give them a try.
ReplyDeleteThose buns must have been sooo goooood! I love the filling, I love the color, I love everything about them... Bravo, Mina!
ReplyDeleteThose buns look so amazing! your step by step guide make me wanna try it :)
ReplyDeleteМина, изплакнах си очите! Невероятно пухкави и вкусно изглеждащи кифлички си ни направила:)))Иде ми да си грабна няколко и да се скрия да си ги изям сама :))Страхотно изглеждат! Поздравления за желанието, търпението, упоритостта и изпълнението на задачата! А и за подробните снимки и разяснения. Миналата година имах голям мерак, който завърши с неособено успешен козунак и сега направо не смея да опитам тези фантастично изглеждащи кифлички. А така ми се искааа:))Ще събирам кураж до Великден :))
ReplyDeleteBeautiful buns...I love the twisted, knot shape. So lovely.
ReplyDeleteТези кузоначени кифличи със сигурност ще се изпробват и то в най - скоро време ...Обожавам козунак...
ReplyDeleteНяма да казавам какво ми костваше да разгледам всички снимки...
Щеше да е добре да имаше поне едничка към следобедното ми кафенце! :))
Поздрави!
Чудех се тази година коя нова козуначена рецепта да пробвам, определено ще е тази! :-) Благодаря за чудесната идея и за рецептата!
ReplyDeleteАни, дано да се харесат кифличките :) у нас се приемат с възторг...
ReplyDeleteИ напълно заслужено.Страхотни са!И технологията е авторска,много пъти браво:)
ReplyDeleteПревъзходни кифлички ,възхитена съм !
ReplyDeleteИзящни ,пухкави ,дъхави ,съблазнителни!
Браво ,голяма си майсторка..
Много съм изкусена да опитам с половин доза,
но имам два въпроса;колко мл. е чашата ти и
2.с.л.суха мая на колко гр.жива мая се равнява.
Благодаря ти предварително!
@Anonymous
ReplyDeleteAnonymous - благодаря за комплиментите :)!! Ползвам мерна чаша от един набор с мерни дози (чашки, лъжички и другуи) от TCM или Big Shop беше мисля, но същата работа ще свърши и мерна чаша от машина за хляб, или обикновена чаена чаша (240 г). За маята - не съм експерт, но във форума в бг-мама Джемма беше писала, че 2 с.л. суха мая е равно на 1 пакетче прясна мая - около 40 грама... А ти щом искаш да правиш 1/2 доза - 20 г жива мая :) би трябвало да свърши работа... Дано съм била от помощ ;) и УСПЕХ!!! И чакам отзиви :)
Здрасти, кифличките са просто уникални! Първата тава вече изчезна ;) Силви
ReplyDeleteСиливи, благодаря, че сподели :) и много се радвам, че са се харесали!!!
ReplyDeleteАз тояно днес си мислех да пробвам тестото им за козунаци :))), но да видим, дали ще успея, че у нас тече грандиозен ремонт...
Благодаря, че споделила с нас, подробно и нагледно,за такива като мен вилнеещи в кухнята, но незнаещи общо взето какво правят :))), тази рецепта за кифличките :) Тази идея с фурната за да втаса тестото много ми допадна и вчера пробвах :) Ами те просто станаха велики и така велики!!! Миналата година се опитвах да правя, но не ми втасаха и тази година се бях отказала да правя, докато не видях твоя пост :)Огромно благодаря :)
ReplyDeleteЗдравейте, не съм чела всички коментари и се извинявам, ако е обсъждано вече. В съставките на тестото присъстват есенции лимон и ванилия и 1 с.л.кора от лимон, а в описанието не се споменават същите на кой етап се добавят?
ReplyDeleteДано отговорите скоро, че вече правя тестото...
:)
току що забърках тестото, изглежда чудесно, съставките са точни като пропорции, използвах мас вместо масло, мился че ще е ок
ReplyDeleteесенциите прибавих преди последното брашно в купата
Извинявайте, че чак сега отговарям,но не съм си влизала в блога от вчера сутринта... Аз обикновено добавям есенциите и настърганите кори от цитруси веднага след като се разбият яйцата и преди да започна да добавям брашното... Но май - по принцип се добавят ;) след брашното...
ReplyDeleteА с мас предполагам щестане супер, но :)домашна нямам а по магазинитене съм виждала май от векове :) или не съм се заглеждала дали има... Ше чакам да споделите резултати.. Дано са се харесали кифличките!!!
ReplyDeleteИ весели празници :)
това изглежда толкова вкусно и благодаря за споделянето на невероятна рецепта
ReplyDeleteНевероятно ефектни кифлички!
ReplyDeleteЧестит празник Цветница с пожелание за здраве и много усмивки!
Скъпа,виж хората как продават ваучери с твоята снимка :
ReplyDeletehttp://grabo.bg/varna/velikdenski-miks-s-kozunak-kiflichki-kravai-i-mafini-0mk37u9?affid=6540
Няма да се спрат да злоупотребяват,ей!
Обаче моето набито око веднага ги позна,хахааа!Не на мене тия!На Мина кифличките са незабравими и уникални!
Преди и на Йоли бяха ползвали снимки за торти.
Поздрави,мила!
Здравейте! Поздравления за хубавия блог и неустоимите рецепти! Гледам ги от миналата година, и дори правих посред лято козунак по Вашата рецепта.
ReplyDeleteТази година реших да се пробвам с кифличките. На вид ги докарах досущ като тези от картинката, ноооо.... не станаха на конци, а когато изстинаха вече са твърди. Не че не се ядат, напротив, с прясно мляко стават, но не са онези меки у пухкави кифлички, които се очакваше да ям и аз в неделя (защото постя и няма как да ги опитам сега).
Според вас къде е уловката-защо са толкова твърди, когато изстинат? Оказват се и доста питателни-дори съпругът ми не може да изяде повече от три:-)
А защо и козунакът ми не стана на конци? Каква е тайната на конците?
Мерси и весели празници!