Лека, свежа и приятна салата, с която успях да заинтригувам всички вкъщи :)
A light and refreshing salad, I have succeeded to intrigue everyone at home with :)
A light and refreshing salad, I have succeeded to intrigue everyone at home with :)
Необходими продукти:
За салатата:
1 зелена салата
1 зрял плод карамбола
1 средноголям розов грейпфрут
50 г пармезан
За дресинга:
1 с.л. домашно приготвено песто с магданоз (или предпочитано песто :))
2 с.л. зехтин
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
За домашното песто с магданоз:
1 връзка магданоз
1/2 чаша леко запечени белени бадеми (или предпочитани ядки)
1/2 чаша настърган пармезан
1-2 скилидки чесън, прсовани
1/2 чаша зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. бял пипер, ситно смлян
1 mid-sized pink grapefruit
50 g Parmesan
Dressing:
1 tablespoon homemade pesto with parsley (or favorite pesto:))
2 tablespoons olive oil
3 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Homemade parsley pesto:
1 bunch parsley
1/2 cup lightly toasted peeled almonds (or favorite nuts)
1/2 cup grated Parmesan cheese
1-2 cloves garlic, minced
1/2 cup olive oil
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon white pepper, finely ground
Ingredients:
Salad:
1 green lettuce
1 ripe carambola fruit1 green lettuce
1 mid-sized pink grapefruit
50 g Parmesan
Dressing:
1 tablespoon homemade pesto with parsley (or favorite pesto:))
2 tablespoons olive oil
3 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Homemade parsley pesto:
1 bunch parsley
1/2 cup lightly toasted peeled almonds (or favorite nuts)
1/2 cup grated Parmesan cheese
1-2 cloves garlic, minced
1/2 cup olive oil
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon white pepper, finely ground
Начин на приготвяне:
На пестото:
Блендираме или пасираме измитите и нарязани листа магданоз, бадемите, пармезана, чесъна, 1 с.л. лимонов сок и 1/3 част от зехтина. Добавяме солта, белия пипер и още 1/3 част от зехтина и блендираме отново до получаване на хомогенна смес. Постепенно добавяме и останлия зехтин, разбърквайки до желаната гъстота. Съхраняваме в хладилник в добре затворен съд до 1-2 седмици или замразяваме във фризер в подходящ плътно затворен съд до 3 месеца.
На дресинга:
Смесваме в малка купа или оливера 1 с.л. песто, 2 с.л. зехтин и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок и разбъркваме добре.
На салатата:
Накъсваме или нарязваме добре измитите и подсушени листа зелена салата. Нарязваме карамбола, при което се получават резенчета с формата на звезда, :) откъдето идва и другото название на този плод " Starfruit" или звезден плод... Обелваме и почистваме от ципата грейпфрута и накъсваме на средно големи парчета. Смесваме в голяма купа или подходяща чиния и поръсваме с нарязания на дълги ленти с белачка за зеленчуци пармезан. Овкусяваме с дресинга. Поднасяме като предястие или гарнитура.
Pulse together washed and cut parsley, almonds, Parmesan cheese, garlic, 1 tablespoon lemon juice and 1/3 of the olive oil in the bowl of a food processor. Add salt, white pepper and 1/3 of olive oil and pulse again to get homogeneous mixture. Gradually add the remaining olive oil, stirring until getting desired consistency. Store in refrigerator in tightly closed container for about 1-2 weeks or freeze in a freezer in good tight container up to 3 months.
Dressing:
Pour in a small bowl or 1 tablespoon pesto, 2 tablespoons olive oil and 3 tablespoons freshly squeezed lemon juice and mix well.
Salad:
Tear or cut well washed and dried lettuce leaves. Slice carambola fruit. Peel and remove the skin of the grapefruit and the chop into medium-sized pieces. Mix in a large bowl or a suitable plate and sprinkle with long parmesan strips peeled with vegetable peeler. Season with dressing. Serve as an appetizer or side dish.
Method:
Homemade Parsley Pesto:
Pulse together washed and cut parsley, almonds, Parmesan cheese, garlic, 1 tablespoon lemon juice and 1/3 of the olive oil in the bowl of a food processor. Add salt, white pepper and 1/3 of olive oil and pulse again to get homogeneous mixture. Gradually add the remaining olive oil, stirring until getting desired consistency. Store in refrigerator in tightly closed container for about 1-2 weeks or freeze in a freezer in good tight container up to 3 months.
Dressing:
Pour in a small bowl or 1 tablespoon pesto, 2 tablespoons olive oil and 3 tablespoons freshly squeezed lemon juice and mix well.
Salad:
Tear or cut well washed and dried lettuce leaves. Slice carambola fruit. Peel and remove the skin of the grapefruit and the chop into medium-sized pieces. Mix in a large bowl or a suitable plate and sprinkle with long parmesan strips peeled with vegetable peeler. Season with dressing. Serve as an appetizer or side dish.
Предложена с чесново хлебче с песто, салата е и чудесен лек обяд или вечеря :)
Served together with garlic pesto bread, this salad is a great light lunch or dinner also :)
Served together with garlic pesto bread, this salad is a great light lunch or dinner also :)
Ох, че вкусно и нискалорично!
ReplyDeleteБраво на теб!
Мина и мен ме заинтригува :)
ReplyDeleteДа си призная не съм опитвала карамбола !
Но винаги има първи път!
Поздрави и хубава вечер!
Дани и аз не бях :) но знаеш, че любопитството е непреодолима сила... Много е готино на вкус - киселко, сладникаво, сочно, свежо :) приятно странно е - и хем ми прилича на нещопознато ... хем не мога да определя на какво точно ;)
ReplyDeleteТраяна, благодаря :) много е свежа салатката...
Благодаря, че наминахте и приятна вечер момичета!!!
When I went to the grocery store last week I was debating about buying Carambola. Now I have a reason. Great post Mina.
ReplyDeleteМина,тези твои свежи салати са ми любими,и толкова цветни,радост за окото!
ReplyDeleteМного свежо и колоритно! И аз не съм опитвала карамбола, но това е поправимо :-)
ReplyDeleteУсмихнат ден :-)
Тази салата ми влезе под кожата в мига, в който я видях:) Въртях, суках, но в крайна сметка си купих продуктите и днес ще я правя:) Много вкусно и точно като за мен ми звучи!
ReplyDeleteYour gorgeous and colorful salad with the chicken is so tempting, and yummy!
ReplyDeleteMina-I just want to show you what the translator showed to the English version, regarding your chicken. Talk about "horrors"...or is this funny, or what?...LOL
sorry, but this is R rated!!!
Fuck meat and sprinkle with vegetable seasoning and universal part of edrosmlenite colored pepper.
Wonderful salad Mina, looks so refreshing and spring calling! Thank you for sharing :)
ReplyDeleteSandra - thank you!! I have got some Carambola fruits only cause I have wanted to see the slices :)) childish I know, but the salad is good :)
ReplyDeleteЕликсирче, благодаря - много е приятна салатката :) вЕрвай ми... Дори и баба ми, която е заклет скептик по отношение на новото и странното не й устоя ;)
Милена, благодаря ти!! Много свеж плод е :) и много ме кефи нарязан ;) като малките деца и аз...
Лулу, надявам се да ти хареса :)!!! И да не ме подгониш с все салатата ;)... Пиши как се е приела, pls???
Elisabeth :))) thank you first for your kind words!!! And regarding that translation :)) my son has found how absurd :) and at the same time corresponding with my own thoughts the translator is working ;)... Anyway :) here's my version - not that vivid, but I hope still in kinda English: "Treat the meat with your meat pounder and sprinkle with universal vegetable seasoning and some peppercorns ot black pepper, coarsley ground" :)
Mateja - thank you!! It sems I am already in spring mood indeed :)
Много ми допада... а и този плод не съм го пробвала, така, че ще си я копирам:)
ReplyDeleteНевероятно красива, цветна и нискокалорична салатка:)))Сигурна съм, че всички у дома са били възхитени!
ReplyDeleteBeautiful salad...it's almost a shame to eat that. ;) I love the pesto in the dressing what a great idea.
ReplyDeleteLooks delicious! I bet even my husband wouldn't complain about eating this type of salad :)
ReplyDelete