Една торта за пораснали рожденици, които не искат да се откжат от детската си привързаност към сладкишите, но не се отказват и от приемуществата на съзряването - като например Бейлис в горещия шоколад...
A cake for grown up birthday ones ho reject forgetting their childhood affection for sweets, but keep taking ana dvantage of maturing privileges - such as some Baileys poured into the hot chocolate for instance...
Необходими продукти:
За блатовете:
1 пакетче масло (115 г), на стайна температура
1/2 чаша захар
5 жълтъка, на стайна температура
1-2 ч.л. есенция Ванилия
1 чаша брашно
2 с.л. бакпулвер
щипка сол
1/4 чаша шрясно мляко
4-5 с.л. Бейлис
За целувчената коричка:
5 белтъка, на стайна температура
1 чаша захар
2-3 прахчета (или 1 ч.л.) есенция Ванилия
1 чаша смлени на едро лешници
За крема:
1 1/2 чаша течна подсладена сметана
250 г маскарпоне
100 г бял шоколад
1 с.л. масло
4-5 с.л. Бейлис
1-2 прахчета (или 1/2 ч.л.) есенция Ванилия
Ingredients:
For the Layers:
1 stick (115 g) at room temperature
½ cup sugar
5 egg yolks, at room temperature
1-2 teaspoons Vanilla extract
1 cup all purposeflour
2 tablespoons baking powder
pinch of salt
¼ cup milk
4-5 tablespoons Baileys
For the Meringue:
5 egg whites, at room temperature
1 cup sugar
1 teaspoon Vanilla extract
1 cup ground hazelnuts
For the Cream:
1 1/2 cup whipping cream
250 g mascarpone
100 g white chocolate
1 tablespoon unsalted buter
4-5 tablespoons Baileys
1/2 teaspoon Vanilla extract
For the Layers:
1 stick (115 g) at room temperature
½ cup sugar
5 egg yolks, at room temperature
1-2 teaspoons Vanilla extract
1 cup all purposeflour
2 tablespoons baking powder
pinch of salt
¼ cup milk
4-5 tablespoons Baileys
For the Meringue:
5 egg whites, at room temperature
1 cup sugar
1 teaspoon Vanilla extract
1 cup ground hazelnuts
For the Cream:
1 1/2 cup whipping cream
250 g mascarpone
100 g white chocolate
1 tablespoon unsalted buter
4-5 tablespoons Baileys
1/2 teaspoon Vanilla extract
Начин на приготвяне:
В голяма купа или купата на електрически миксер разпиваме маслото до бяло.
Добавяме захарта и разбиваме, докато се получи пухкава маса.
Добавяме един по един жълтъците, като след всяко добавяне изчакваме жултъкът да се усвои напълно. Прибавяме ванилията.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Добавяме поетапно на 2-3пъти сместа с брашното и прясното мляко, като започваме и завършваме с брашното.
Накрая добавяме и Бейлиса. ( Не си позволих да смеся бейлиса с прясното мляко, :) защото не бях сигурна дали от температурната разлика няма млякото ми да се пресече...). Разбъркваме сместа добре.
Загряваме предварително фурната на 170 С.
Застиламе дъното на две 22 см форми с подвижен ринг с хартия за печене и намсляваме добре вътрешните стени на ринговете (ако нямаме 2 еднакви форми, печем блатовете един по един, но :) си отнема доста време).
Разпределяме по равно тестото за блатовете между двете форми за печене, заглаждаме и оставяме настрани.
В чиста купа разбиваме с миксер на средна скорост белтъците, докато се получи пухкава маса.
Добавяме ванилията и, разбивайки с миксера, добавяме лъжица по лъжица 1 чаша захар.
След като сме добавили захарта, превкючваме на максимална степен и разбиваме в продължение на 10-15 минути, или докато се получи гладко, "сатенено" тесто за целувки.
Изсипваме по равно количество от тестото за целувки върху тестото за блатовете, заглаждаме и поръсваме обилно със 4/5 от смлените лешници.
Печем в предварително загрята на 170 С фурна 30-40 минути, като след около 15-тата минута разменяме неколкократно местата на формите за печене, ако печем блатовете едновременно, и горния блат покриваме с хартия за печене - да не прегарят лешниците.
Изключваме фурната, отваряме леко вратата и и оставяме блатовете да изстиват вътре.
Междувременно приготвяме крема. Разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и Бейлиса и разбъркваме добре. Отстраняваме и оставяме да се охлади.
В отделна купа разбиваме сметаната с миксер на максимална скорост, докато се образува твърд крем, добавяме ванилията и разбъркваме още малко - да се усвои.
Добавяме лъжица по лъжица крема Маскарпоне към сметаната, разбърквяайки с миксера на ниска степен, докато се получи гладък крем.
Внимателно смесваме крема Маскарпоне и шоколадовата смес и разбъркваме, първоначално с дървена лъжица, а след това може и внимателно с миксера на ниска степен, докато двете смеси напълно се хомегенизират.
Покриваме съда, в който е кремът, с еластично фолио и оставяме в хладилника, докато блатовете се охладят напълно.
След като блатовете са напълно изстинали, обръщаме единия с целувчената коричка надолу в подходяща чиния за торта (аз това не го направих, ;) че да не смачкам коричката, и тя взе че се смеси с крема, а не остана хрупкава - естествено - след това!!! ... ама... нищо - друг път ще се доверя на дебелите книги и форуми - и ще си го правя, както си м у е редът).
*** Оставяме няколко лъжици от крема за горещия шоколад, :) но то крема си се получава доста...
Нанасяме 3/4 от крема върху основата на първия блат и похлупваме с втори - като този път целувчената коричка и си е отгоре.
Нанасяме по средата на блата останалата 1/4 част от крема и поръсваме с останалите лешници.
Сервираме с горещ шоколад по рецепта за ;) "пораснали рожденици" и с много настроение!!
П.П. И едни бързи мъфинки по почти същата рецепта, но с доста по-малко яйца :) и без междинния крем - ще се постарая да кача рецептата при първа възможност :)
Еееехххххааааааа,страхотна е
ReplyDeleteI want a piece, please! Maybe two.... Wonderful presentation, thank you for sharing :)
ReplyDeleteТортата ти е фантастична мила ми Мина. Впрочем в блога ти има уникални неща.
ReplyDeleteПоздрави
Прекрасно предложение :)
ReplyDeleteЗа "малко пораснали рожденици" :)
I could dive into that head first and gorge myself!
ReplyDeleteЛилия, благодаря!!
ReplyDeleteMateja, thank you!!
Zi4e, благодаря ти!!! Тортата беше замислена да е малко по-иначе :), но така или наче станатова, което стана - ама беше вкусна де...
Дани :) благодаряти отново!! Бейлис стои добре и на тортата и на горещия шоколад :) наистина...
Sandra, thanks!! That's been my birthday cake :) but has been looking totally different than the main idea :)
Oh wow...Mina, that is amazing!
ReplyDeleteOh that looks good. Nummy Baileys. I would be hard pressed to go with moderation on this one. ;)
ReplyDeleteMina-This cake is very unique and amazing. The best of the best...Bailey's mascarpone, meringue, whipped cream; wow! yummm, yummm!!!
ReplyDeleteOh Mina it looks absolutely delicious!
ReplyDeleteЗдравей, Мина! Рецептата ти изглежда изключително интригуваща и влиза в моя план за скорошни сладкиши без съмнение!
ReplyDeleteПП. Благодаря ти, че се присъедини към моя блог! С удоволствие и нетърпение ще следя новите идеи в твоя! Прекрасен е, поздравления!
Awesome and beautiful looking cake!
ReplyDeleteKate, thank you!!
ReplyDeletebriarrose - Baileys is my favorite :)
Elisabeth - thank you!! That's been my birthday cake, so I've wanted to combine all my favorites within the cake...
Sandra, thanks!! It's been tasty even I have messed it up ;) a bit
Буба - благодаря ти!! Твоят блог е много издържан и елегантен - и споделяш фантастични рецепти!! За мен е истинско удоволствие да го следя!!!
Dimah - thanks!! You are so kind as always!
Тортата изглежда вълшебно! И аз не бих отказала едно парче от нея :-)
ReplyDeleteЧестит Рожден Ден на патерици, Мина! Бъди здрава и много щастлива! Все така "сладко" да ти върви!
Поздрави, Милена :-)
Благодаря, Милена - Happy Birthday to You Toooo!! И аз на патерици :) виждам, че си един ден след мен... Прекрасна е тортата ти - УМОПОМРАЧИТЕЛНА!!!
ReplyDeleteМеждувременно приготвяме крема. Разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и Бейлиса и разбъркваме добре. Отстраняваме и оставяме да се охлади.
ReplyDeleteВ отделна купа разбиваме сметаната с миксер на максимална скорост, докато се образува твърд крем, добавяме ванилията и разбъркваме още малко - да се усвои.
Добавяме лъжица по лъжица крема Маскарпоне към сметаната, разбърквяайки с миксера на ниска степен, докато се получи гладък крем.