Sunday, June 8, 2025

Свежа салата от аспержи / Asparagus Salad

Деликатна и вкусна салата, която се приготвя само за няколко минути и впечатлява с перфектна комбнация от вкусове и текстури...

Необходими продукти:

400 г  аспержи
3 с.л. зехтин
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. мед
2 скилидки чесън, пресовани
сол и пипер на вкус
1-2 шепи запечени лешници, или предпочитани ядки или семена
1-2 с.л. настърган пармезан, или на люспи


Начин на приготвяне:

Измиваме, подсушаваме и почистваме аспержите от твърдата част в основата и нарязваме на ленти с белачка за заленчуци или фино ренде.
Ако лентите са по-дебели, може да бланшираме в подсолена вода за половин минутка, ако ги предпочитаме с не така  остра текстура...
В малък съд смесваме зехтина, лимоновия сок, горчицата, меда чесъна, солта и пипера и разбъркваме до хомогенна смес.
В голяма купа смесваме нарязаните на ленти аспержи и дресинга и разбъркваме, докато се покрият добре.
Прехвърляме в салатна чиния и поръсваме със запечените ядки и пармезана.


Можем да поднесем като предястие, свежа гарнитура, както и като лек обяд или вечеря :)

Sunday, June 1, 2025

Салата от зелен фасул / Green Bean Salad

 


Топла салата от зелен фасул по Гордън Рамзи - хрупкава, свежа, ароматна и здравословна - с дъх на чесново масло и свежа лимонова тръпка...

Готова за по-малко от 10 минути :)

Перфектното решение за всеки случай - като лек обяд или вечеря, или като гарнитура към месо, риба и безмесни ястия.

Необходими продукти:

450 г пресен зелен фасул, почистен от връхчетата
1 с.л. зехтин
30 г масло
2 скилидки чесън, накълцан на ситно или пресован
1/2 ч.л. сол, или на вкус
1/2 ч.л. черен пипер, или на вкус
1-2 щипки лют червен пипер, по избор
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1-2 с.л. настърган пармезан, по избор
30 г запечени лешници, или ядки по избор

Начин на приготвяне:

Кипваме подсолена вода в по-дълбока тенджера.
Бланшираме зеления фасул за 2-3 минути.
Отцеждаме и шокираме в ледена вода, за да спрем готвенето и запазим цвета му.
В голям тиган на средно силен огън загряваме зехтина и маслото.
Добавяме чесъна и сотираме за не повече от 30 секунди, само да си пусне аромата.
Добавяме зеления фасул, разбъркваме и сотираме за 2-3 минути, докато стане леко хрупкав.
Подправяме със сол, черен пипер, лют червен пипер и лимонов сок.
Поръсваме с пармезан и запечени лешници и сервираме веднага :)


Бърза, ароматна и елегантна салата, с която превръщаме обикновения зелен фасул в здравословно и вкусно гурме изживяване :)

Friday, May 30, 2025

Ущипци с телешка кайма / Ground Beef Serbian Ustipci

 


Телешки ущипци с кашкавал и бекон, гарнирани с гриловани тиквички, домашен чипс и чеснов млечен сос - перфектният неделен обяд или вечеря на раздумка със семейството или приятели :)

Необходими продукти:
500 г мляно телешко месо
50 г бекон, нарязан на дребни кубчета
50 г кашкавал, нарязан на дребни кубчета
1 червена чушка, наряана на дребни кубчета
1 малка глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, накълцан или пресован
3-4 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно
50 мл газирана вода
1 голяма щипка сода бикарбонат
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус


Начин на приготвяне:
Омесваме каймата с останалите продукти и оставяме за 30-ина минути в хладилника да се овкуси.
Загряваме грил тиган и леко намсляваме.
С намаслена ръка пощипваме от овкусената кайма, стискаме в дланта си и оформяме нещо като продълговато кюфте :) 
Печем по 2-3 минути от всяка страна ... и сме готови.
Сервираме със салата по избор.







Monday, May 19, 2025

Бананови палачинки с овесени ядки и сладко от боровинки без захар / Healthy Banana Oatmeal Pancakes and Sugar Free Blueberry Jam

 


Здравословни, лесни и вкусни палачинки с банан и овесени ядки, които се приготвят за нула време директно в блендера - за десерт или закуска...
А гарнирани с ароматно сладко от боровинки без захар са тотално неустоими :)

Необходими продукти:

За 12 палачинки:

2 средно големи банана 
2 яйца
100 мл прясно мляко, или предпочитано ядково мляко
120 г овесени ядки 
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. сол
30 г масло, или предпочитана мазнина

За сладкото от боровинки:
200 г боровинки, пресни или замразени
1 средно голям банан, нарязан на кубчета
20 г еритритол, по избор
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция боровинка или горски плодове, по избор


Начин на приготвяне:

На палачинките:
Смесваме всички продукти в блендер или кухненски робот и обработваме за около минута, до гладка смес.
Загряваме тиган за палачинки на средна степен (6 от 9), намазваме съвсем леко с масло, добавяме по 1/4 чаша за палачинка и готвим 1-2 минути, докато палачинките леко се надуят и започнат да образуват мехурчета по краищата.
Обръщаме палачинките и готвим още 1-2 минути, или до златисто кафяво - ако е необходимо, намаляваме на по-ниска степен, за да не прегарярт.
Прехвърляме готовите палачинки в подходящ съд, като намазваме съвсем леко всяка с масло.
Избърсваме тигана с кухненска хартия, намасляваме отново и повтаряме с останалото тесто.

На сладкото от боровинки:
Смесваме боровинките и нарязания на кубчета банан и поръсваме с лимоновия сок, еритритола и есенциите.
Кипваме сместа при непрекъснато разбъркване и оставяме да къкри на ниска степен 4-5 минути при непрекъснато разбъркване, или до желаната гъстота.


Поднасяме палачинките веднага, гарнирани с резенчета банан и сладко от боровинки...


Tuesday, May 13, 2025

Плодова парфе торта без захар и глутен / Sugar and Gluen Free Berry Parfait Cake

 

Здравословна и вкусна плодова торта със суров топинг - без печене, без захар и без глутен, която позволява безброй комбинации и вариации според сезона и наличните продукти :)

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

За основата:
100 г бадемово брашно
60 г масло, разтопено
1 с.л. какао
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1/2 ч.л. екстракт ванилия

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
200 г къпини, пресни или замразени
60-80 г еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 капки концентрирана есенция къпина, или есенция горски плодове, по избор
10 г желатин + 30 мл студена вода

За топинга:
200 г къпини
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1-2 капки концентрирана есенция къпина, или есенция горски плодове, по избор

Начин на приготвяне:

Покриваме с ацетатна лента стените и с хартия за печене дъното на форма за печене с падащо дъно 18-20см.
В купа смесваме бадемовото брашно, какаото, еритритола, ванилията и разтопеното масло и разбъркваме с вилица до лепкаво тесто.
Прехвърляме в подготвената форма, притискаме с лъжица към дъното на формата и оставяме в хладилника, докато приготвяме крема.
Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В купа намачкваме с вилица къпините, еритритола, лимоновия сок и есенцията къпина, до грубо пюре.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост за кратко маскарпонето, млечната сметана и ванилията, до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина и добавяме 1-2 с.л. от крема, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема и разбиваме с миксер на ниска степен, докато се усвои
Нанасяме крема върху охладената основа и тупваме леко формата върху работния плод, за да изкараме въздуха от крема.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, или за 2 часа във фризера, да стегне.
В купа намачкваме с вилица къпините за топинга, еритритола, лимоновия сок и есенцията къпина, до грубо пюре и нанасяме върху готовата вече торта., след което съхраняваме до сервиране в хладилника.
преди да поднесем, освобождаваме от формата и ацетатната лента, прехвърляме в подходящ поднос, или тортена чиния и разрязваме с остър нож.


Можем да заменим къпините с предпочитан сезонен плод, бадемовото брашно с предпочитани смлени ядки, а маскарпонето с извара, крем сирене или заквасена сметана :) и отново ще имаме прекрасен лек и вкусен десерт, който можем с чиста съвест да поднесем дори за закуска :))

Friday, April 25, 2025

Шоколадова бисквитена торта с вишни Мон Шери / Mon Cheri Chocolate Icebox Cake

 


Много специална и много шоколадова бисквитена торта за много специален рожден ден - 30 години споделени моменти!

И споделени емоции :)

Вече 30 години заедно приготвяме празнични и ежедневни лакомства - забъркваме, месим, готвим, печем, украсяваме и поднасяме специалните моменти още по-специални!

Честит празник, Dr. Oetker Bulgaria!! 

И още много ваши и наши празници да посрещаме с вас :)     

Тортата е малко ретро, със закачливо носталгичен привкус и лек текстурен туист, загатващ нови и вълнуващи кулинарни обещания... 

Необходими продукти:

500 г шоколадови бисквити
200 мл студено прясно мляко

За конфитюра от вишни:
450 - 500 г вишни, свежи или замразени
80 г захар
2 с.л. ликьор или алкохол, по избор
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Или можем да използваме готов конфитюр от вишни за още по-лесно приготвяне на тортата :)

За бадемовия крънч:
50 г шоколадови бисквити
50 г бадеми, леко запечени и нарязани на дребно (или ядки по избор)
50 г тъмен шоколад
30 г масло

За крема:
100 г захар
100 г тъмен шоколад
250 г маскарпоне
150 г конфитюр от вишни
10 г желатин Dr.Oetker + 30 мл студена вода

За глазурата:
200 мл млечна сметана
200 г тъмен шоколад
100 г масло
1 с.л. ликьор или алкохол, по избор

Начин на приготвяне:

На конфитюра от вишни:
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме вишните.
Поръсваме с алкохола и лимоновия сок и кипваме при непрекъснато разбъркване.
Оставяме конфитюра да къкри 3-4 минути, или докато сместа се сгъсти.
Отстранваме от котлона, добавяме есенцията ванилия, разбъркваме и отделяме 8-12 цели вишни за декориране.
Покриваме конфитюра по повърхността със свежо фолио.

На бадемовия крънч:
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, разбъркваме и оставяме леко да се охлади.
В блендер или кухненски робот смиламе бадемите и бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопения шоколад, разбъркваме, докато се покрият равномерно с шоколад и оставяме сместа да се охлади, след което разделяме на 2 равни части.

На крема:
Накисваме желатина за 5-10 мин в 30 мл стидена вода.
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката с 800 мл прясно мляко и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме шоколада, изчакваме 1-2 минути да се разтопи и разбъркваме, след което охлаждаме на ледена баня.
Пасираме за кратко 150 г от конфитюра от вишни.
Разбиваме маскарпонето с пасирания конфитюр, какаото и есенция ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути.
Добавяме на части охладения ванилов пудинг и разбиваме с миксер на ниска степен до гладък крем.
Отделяме 500 г от крема за пълнежа с вишни (към които при сглобяване на тортата добавяме накиснатия желатин, разтопен на водна баня) и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио. 
Останалата част от крема използваме за слепване на бисквитите.

На глазурата:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме да се разтопи за 1-2 минути, добавяме алкохола и есенцията ванилия и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор.
Покриваме по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника за поне 6 часа.
Преди нанасяне, разбъркваме за съвсем кратко, отделяме около 150 г от за декориране и прехвърляме останалата част в пош с кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:
Фиксираме ринг за торти или форма с падащо дъно с размер 18-20 върху подходящ поднос и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студеното прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с около 2 с.л. крем, от заделения за слепване на бисквитите, и заглаждаме.
Редим още 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Разтопяваме на водна баня накиснатия в студена вода желатин, добавяме 1-2 с.л. от крема, заделен за пълнежа с вишни и разбъркваме, за да се темперира желатина.
Добавяме към крема за плнежа, разбъркваме с миксер на ниска степен, докто се смесят и разделяме на 2 равни части.
Разделяме останалия конфитюр от вишни на 2 равни части.
Разпределяме първата част от крема върху бисквитите, заравняваме и поръсваме с първата част от вишните, след което и с първата част от бадемовия крънч.
Покриваме с около 2 с.л. от крема за слепване и заравняваме.
Редим отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Разпределяме отгоре втората част от крема за пълнежа и поръсваме с останалите вишни и бадемов крънч.
Покриваме отново с около 2 с.л. от крема за слепване и заравняваме.
Редим отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 8 часа.
Освобождаваме готовата торта от формата и ацетатната лента и покриваме от всички страни с глазурата.
Измазваме равномерно и декорираме със заделените ганаш и вишни.
Оставяме в хладилника за около 20 минути преди да разрежем с горещ и сух нож.



Tuesday, April 1, 2025

Лесен лимонов сладкиш без печене / Easy No Bake Lemon Cheesecake


Нежна текструра, хрупкава основа и неустоимо свеж лимонов крем - десерт с усещане за пролет - пробужда сетивата за нови кулинарни емоции и удоволствия...

Необходими продукти:

За основата:
150 г обикновени бисквити
60 г масло, разтопено
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
настърганата кора от 1 лимон

За лимоновия кърд:
2 яйца
120 г захар
настърганата кора от 2 лимона
1 щипка сол
80 мл прясно изцеден лимонов сок
80 г студено масло, нарязано на кубчета

За крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
500 мл прясно мляко
80 г захар
300 г крем сирене
2 с.л. мед, по избор
60 мл прясно изцеден лимонов сок
100 г лимонов кърд
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker

За декориране:
резенчета лимон
ядливи цветя, по избор

Начин на приготвяне:

На основата:
В купата на блендер или кухненски робот смиламе бисквитите за кратко, добавяме разтопеното масло, есенцията ванилия и настърганата лимонова кора и обработваме до влажни трохи.

На лимоновия кърд:
В блендер смесваме захарта и настърганата лимонова кора и обработваме за кратко, за да освободим маслата от кората.
В купа разбиваме с миксер на средна скорост яйцата, солта, лимоновия сок и лимоновата захар до хомогенна смес.
Прехвърляме в малка тенджера и готвим на ниска степен при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти.
Прехвърляме нарязаното на кубчета масло в купа и през сито изсипваме върху него готовия кърд.
Разбъркваме, докато маслото се разтопи напълно.
Покриваме със свежо фолио плътно по повърхността на крема.

На крема:
В съд за варене смесваме пудинга и захарта, добавяме постепенно млякото и разбъркваме.
Оставяме да заври, намаляваме температурата и варим 3 минути, като разбъркваме непрекъснато.
Отстраняваме от котлона и оставяме леко да се охлади.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, меда, лимоновия сок, 100 грама от лимоновия кърд, есенцията ванилия и лимоновите корички до хомогенна смес.
Добавяме на части охладения пудинг и разбъркваме до гладък крем.


Сглобяване на сладкиша:

Покриваме дъното и стените на правоъгълна форма за кекс с хартия за печене, като оставяме част от хартията като резерв извън формата.
Прехвърляме бисквитените трохи във формата, притискаме с лъжица плътно към дъното и оставяме в хладилника за 15-20 минути.
Нансяме отгоре крема, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за около 2 часа във фризера.
Върху вече стегналия крем, нанасяме останалия лимонов кърд, като преди това съвсем леко го затопляме, ако е необходимо - и заравняваме.
Оставяме за поне 1 час в хладилника, или за 30 минути във фризера.
Прехвърляме с помощта на оставената като резерв хартия за печене в подходящ поднос и отстраняваме хартията.
Декорираме с резенчета лимон и ядливи цветя, по избор.


За чисти и прецизни разрези използваме широк остър нож, като го почистваме преди всеки разрез. 


Tuesday, March 18, 2025

Палачинков терин с бял шоколадов чийз крем и ягоди / Crepe Terrine with White Chocolate Cheese Cream and Strawberries

 



Ако за предстоящите пролетни празници ви се иска да зарадвате гостите и любимите си хора с интересен и вкусен десерт, който се приготвя бързо и лесно - палачинковият терин с бял шоколад и ягоди е точното попадение :)

Представете си вкуса на любимите на всички палачинки, гарнирани с прелъстително нежен чийз крем с привкус на бял шоколад и свежа ягодова тръпка, при това поднесени като кокетна и ефектна торта - сбъдната кулинарна фантазия!! 

Необходими продукти:

За 12 бр палачинки:
4 големи яйца
240 мл прясно мляко
240 мл вода
1/4 ч.л. сол
240 г брашно
60 г масло, разтопено
Допълнително масло за приготвяне на палачинките.

Предложение:
За по-бързо и лесно сглобяване на терина можем да приготвим палачинките със сместа за палчинки на на Dr. Oetker, като от една опаковка се получават 8-10 палачинки


За крема:
500 мл прясно мляко
80 г кафява захар
100 г бял шоколад
300 г крем сирене

За сладкото от ягоди:
300 г ягоди, свежи или замразени
40 г кафява захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

Или можем да използваме домашно сладко от ягоди :)

За декориране:
100 г свежи ягоди
200 мл млечна сметана
1 + 1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

На палачинките:
В купа разбиваме яйцата, млякото, водата и солта.
Добавяме брашното и маслото и разбиваме до гладка смес.
Загряваме леко намаслен тиган за палачинки на средно висока температура и изсипваме около 1/4
чаша от сместа в тигана.
Наклоняваме тигана с кръгови движения, така че тестото да покрие равномерно дъното.
Готвим около 1 до 2 минути, или докато горната част на палачинката вече не е течна и дъното е
златисто.
Обръщаме палачинката и готвим още около 1 минута, или отново до златисто.
Прехвърляме в топла чиния, покриваме с кърпа и повтаряме с останалата част от сместа.

На крема:
В съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавяме постепенно
млякото и разбъркваме.
Оставяме да заври, намаляваме температурата и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстраняваме готовия крем от котлона, добавяме белия шоколад и изчакваме за 1-2 минути да се
разтопи.
Разбъркваме до гладък крем и оставяме леко да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с есенцията ванилия.
Добавяме на части охладения пудинг и разбъркваме до гладък крем.

На сладкото от ягоди:
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме нарязаните на кубчета ягоди.
Поръсваме с лимоновия сок и кипваме при непрекъснато разбъркване, след което оставяме да
къкрят 3-4 минути, или докато сместа се сгъсти.
Отстранваме от котлона, добавяме есенцията ванилия и разбъркваме.
Покриваме по повърхността със свежо фолио и оставяме сладкото да се охлади.
Преди да започнем да сглобяваме терина, прехвърляме сладокото в пош – за по-лесно нанасяне.


Сглобяване на терина:
Покриваме дъното и стените на правоъгълна форма за кекс с размери около 20 х 10 см със свежо
фолио, като оставяме от фолиото щедро да виси навън.
Отделяме 3 палачинки и разделяме едната от тях на 2 равни части.
Покриваме с целите палачинки дъното и широките страни на формата, като оставяме половината
от палачинките да висят отвън.
С половинките от разделената палачинка покриваме дъното и тесните страни на формата, като
отново оставяме половината от палачинките да висят навън.
Покриваме дъното на формата с 1-2 с.л. от крема.
Намазваме всяка от палачинките с около 1 с.л. от крема и в единия край нанасяме с пош линия с
дебелина около 1 – 1.5 см от сладкото.
Навиваме на стегнато руло и подреждаме 3 от навитите вече палачинки плътно една до друга във
формата.
Покриваме с 1-2 с.л. от крема и повтаряме със следващите 3 палачинки.
Отново покриваме с 1-2 с.л. от крема и подреждаме последните 3 палачинки.
Нанасяме останалия крем и покриваме с оставените да висят навън палачинки.
Покриваме и стягаме със свежото фолио и оставяме терина да стяга за 6-8 часа в хладилника.
Освобождаваме дъното на охладения вече терин от фолиото, обръщаме в подходящ поднос и
отстраняваме формата и фолиото.
Разбиваме млечната сметана с 1 с.л. пудра захар и есенция ванилия до меки връхчета и
декорираме терина с бита сметана и свежи ягоди.


Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар и гарнираме с допълнително бита сметана и свежи
ягоди, по избор.


Tuesday, March 4, 2025

Гризини от нахут / Chickpea Grissini

 


Хрупкави и вкусни гризини без глутен, които се приготвят за нула време - перфектни за закуска, наместо хляб, или като добавка към любими разядки и сосове... 

Необходими продукти:

480 г сварен нахут 
2 яйца
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.л. едросмляна морска сол
1/4 ч.л. кимион на прах

За поръсване: 
2-3 с.л. семена или подправки по избор - кимион, фенел, сусам, пушен червен пипер, настърган пармезан...

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смесваме всички съставки, без семената и подправките за поръсване и обработваме до гладко тесто.
Прехвърляме в сладкарски пош  с кръгъл накрайник и оформяме в подготвените тави сместа на пръчици.
Поръсваме със семена или подправки и печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 15-20 минути.


Friday, February 14, 2025

Най-вкусната шоколадова торта без захар / Best Sugar Free Chocolate Cake

 


Уникално вкусна шоколадова торта без захар и без глутен за деня на любовта и виното и 27-та годишнина от сватбата ни днес :)

Идеята е адаптирана за кето вариант от предложението на Yotam Ottolenghi, на което съм се доверявала и преди...

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

120 г меко масло, на кубчета
150 мл силно кафе еспресо, горещо
1 голямо яйце, леко разбито
120 г бадемово брашно (или ситно смлени бадеми)
5 г бакпулвер
15 г какао на прах
1 щипка сол

За глазурата:
100 мл млечна сметана 30%-36%
20 г масло

100 г свежи ягоди, за декориране


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 170°C или 150°C с вентилатор. 
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на форма за печене с падащо дъно 18-20см.
В голяма термоустойчива купа смесваме маслото, шоколада и горещото кафе и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме яйцето и ваниловия екстракт и разбиваме отново на ръка до гладка смес. 
В друга купа смесваме бадемовото брашно, какаото и солта, добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме до гладко кексово тесто. 
Тестото е леко течно, но така трябва да бъде :)
Изсиппваме тестото в подготвената форма и потупваме дъното на формата, за да отстраним въздуха.
Печем в предварително загрята до 170°C или 150°C с вентилатор фурна за 45 минути, докато шишче, забодено в центъра, излезе чисто или само с няколко сухи трохи. 
Горната част образува коричка и се напуква малко, но това е ОК. 
Оставяме тортата да се охлади върху решетка за 20 минути във формата.
Освобождаваме от формата и оствяме отново върху решетката, докато изстине напълно.
Загряваме до кипване сметаната, добавяме 100 г тъмен шоколад и 20 г масло и след 2-3 минути разбъркваме до гладък крем.
Оставяме глазурата леко да се охлади.
Покриваме охладената торта с глазурата и оставяме в хладилника да стегне за 15-20 минути.
Декорираме със свежи ягоди и разрязваме със сух и горещ нож.

Tuesday, January 28, 2025

Банофи пай без захар / Sugar Free Banoffee Pie

 


Бананов пай без печене, без захар, без глутен и без яйца - супер лесен, вкусен и по-здравословен :)

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

За основата:
200 г овесени ядки
80 г фурми, без костилките
80 г масло, разтопено
2 ч.л. екстракт ванилия
1 щипка сол

За пълнежа:
150 г фъстъчено масло
50 г течен мед
2-3 зрели банана

За топинга:
250 г маскарпоне
200 мл млечна сметана
50 г течен мед
2 ч.л. екстракт ванилия


Начин на приготвяне:

Покриваме дъното на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене и щедро намазваме борда с масло.
В блендер или кухненски робот смесваме овесените ядки, фурмите, маслото, солта и ванилията и обработваме до лепкаво тесто.
Прехвърляме в подготвената форма и оформяме черупката за пая, като притискаме с лъжица тестото към борда и дъното на формата, след което замразяваме за 10-15 минути.


В купа разбъркваме фъстъченото масло и меда до хомогенна смес.
Прехвърляме в охладената черупка и заравняваме.
Нарязваме бананаите и подреждаме плътно отгоре.
Разбиваме маскарпонето, меда, млечната сметана и ванилията до гладък крем, прехвърляме в пош за еднократана употреба с накрайник #125 на Wilton и нанасяме върху бананите.
Поръсваме с мед, фъстъчено масло и листенца свежа мащерка или босилек, по избор.


Можем с чиста съвест да поднесем пая и за закуска :))


Sunday, January 19, 2025

Перфектната Шоколадова торта / Nina Métayer's Chocolate Cake

 

Перфектната шоколадова торта по рецепта на Nina Métayer - най-добреия сладкар в света за 2024 - за рождения ден на мама днес :)

Необходими продукти:

100 + 80 г тъмен шоколад
50 г кашу, или предпочитани ядки
90 г масло
3 яйца
90 г кафява захар (60 г еритритол за Кето)
30 г брашно (бадемово брашно за Кето)
10 г какао на прах
2 ч.л. екстракт ванилия
80 мл млечна сметана

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене.
В купа пресяваме брашното и какаото.
Разтопяваме на водна баня 100 г тъмен шоколад и маслото.
Разбиваме яйцата, захарта и ванилията и добавяме към шоколадовата смес.
Добавяме брашното и какаото и разбъркваме.
Прехвърляме в подготвената форма и печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 12-15 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади върху решетка, както е във формата.
Загряваме до кипване сметаната, добавяме 80 г тъмен шоколад и след 2-3 минути разбъркваме до гладък крем.
Изсипваме върху леко охладената торта и оставяме в хладилника да се охлади за поне 2 часа.
Освобождаваме готовата торта от формата и прехвърляме в чиния за сервиране.
Декорираме със запаечено и леко осолено кашу, или предпочитани ядки.
Разрязваме със сух и горещ нож.


Тортата се приготвя за по-малко от 20 минути и е повече от вкусна!!



Thursday, January 16, 2025

Сурова шоколадова торта / Raw Chocolate Cake

 

Здравословна, лесна и вкусна шоколадова торта, която без угризения можем да поднесем за всеки празник или всеки ден. 

Без захар, без глутен, без яйца, без мляко – и без угризения!!

Приготвя се за десетина минути и не отстъпва като вкус и консистенция и на най-изискания класически шоколадов десерт :)


Необходими продукти:

За основата:
150 г лешници
100 г фурми без костилките (тегло преди накисване)
25 г Премиум какао Dr. Oetker
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 с.л. вода 

За крема:
200 г лешници
400-600 мл вода или ядково мляко
60 г какаово масло 
200 г фурми без костилките (тегло преди накисване)
45 г Премиум какао Dr. Oetker
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr. Oetker
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл 

За глазурата:
30 г какаово масло
15 г твърдо кокосово масло
1 с.л. мед или кленов сироп
25 г Премиум какао Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л. портокалов ликьор, по избор

За декориране:
10-12 пресни ягоди
30 г лешници, нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Накисваме фурмите за основата и крема в отделни купи в студена вода за поне 2 часа, или за през нощта.


На основата:

Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците на едро.
Добавяме отцедените фурми, какаото, есенцията ванилия и водата и обработваме до ронлива смес.
Прехвърляме в подготвената форма, притискаме с лъжица до оформянето на стегнат блат и замразяваме, докато приготвяме крема.

На крема:
В блендер или кухненски робот смесваме лешниците, разтопеното каково масло, отцедените фурми, 400 мл вода или предпочитано ядково мляко, какото, портокаловите корички и есенцията ванилия и обработваме до гладък крем, като добавяме до още 200 мл вода или ядково мляко, ако е необходимо.
Изсипваме крема върху основата и замразяваме за 3-4 часа, или за през нощта.

На глазурата:
В термоустойчива купа смесваме продуктите за глазурата и разтопяваме на водна баня.
Разбъркваме до хомогенна смес и охлаждаме до стайна температура на ледена баня, като разбъркваме непрекъснато.
Изсипваме върху стегналия крем и заравняваме.


Сглобяване на тортата:
Когато тортата стегне, освобождаваме от формата, прехвърляме в чиния за сервиране и украсяваме със свежи ягоди и нарязани лешници.
Съхраняваме тортата в хладилника.


Разрязваме с горещ и сух нож и поднасяме с любов и настроение :)