Tuesday, May 13, 2025

Плодова парфе торта без захар и глутен / Sugar and Gluen Free Berry Parfait Cake

 

Здравословна и вкусна плодова торта със суров топинг - без печене, без захар и без глутен, която позволява безброй комбинации и вариации според сезона и наличните продукти :)

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

За основата:
100 г бадемово брашно
60 г масло, разтопено
1 с.л. какао
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1/2 ч.л. екстракт ванилия

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
200 г къпини, пресни или замразени
60-80 г еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 капки концентрирана есенция къпина, или есенция горски плодове, по избор
10 г желатин + 30 мл студена вода

За топинга:
200 г къпини
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител (мед, кленов сироп, захар)
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1-2 капки концентрирана есенция къпина, или есенция горски плодове, по избор

Начин на приготвяне:

Покриваме с ацетатна лента стените и с хартия за печене дъното на форма за печене с падащо дъно 18-20см.
В купа смесваме бадемовото брашно, какаото, еритритола, ванилията и разтопеното масло и разбъркваме с вилица до лепкаво тесто.
Прехвърляме в подготвената форма, притискаме с лъжица към дъното на формата и оставяме в хладилника, докато приготвяме крема.
Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В купа намачкваме с вилица къпините, еритритола, лимоновия сок и есенцията къпина, до грубо пюре.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост за кратко маскарпонето, млечната сметана и ванилията, до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина и добавяме 1-2 с.л. от крема, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема и разбиваме с миксер на ниска степен, докато се усвои
Нанасяме крема върху охладената основа и тупваме леко формата върху работния плод, за да изкараме въздуха от крема.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, или за 2 часа във фризера, да стегне.
В купа намачкваме с вилица къпините за топинга, еритритола, лимоновия сок и есенцията къпина, до грубо пюре и нанасяме върху готовата вече торта., след което съхраняваме до сервиране в хладилника.
преди да поднесем, освобождаваме от формата и ацетатната лента, прехвърляме в подходящ поднос, или тортена чиния и разрязваме с остър нож.


Можем да заменим къпините с предпочитан сезонен плод, бадемовото брашно с предпочитани смлени ядки, а маскарпонето с извара, крем сирене или заквасена сметана :) и отново ще имаме прекрасен лек и вкусен десерт, който можем с чиста съвест да поднесем дори за закуска :))

No comments:

Post a Comment