Sunday, March 14, 2021

Бяла халва / Nougat


 



Уникално вкусна бяла халва по рецептата - вече хит на сезона - на Наталия Симеонова, но е така примамливо апетитна, че няма как нормален човек да ѝ устои :)

Необходими продукти:

250 г захар
150 г мед
1 белтък
1 щипка сол
1 ч.л. есенция Ванилия
3-4 капки концентрирана есенция Кленов сироп
200 г ядки (ползвах орехи Пекан и шам фъстък, защото това имах)
вафлени кори или, вафлена хартия, по избор (може и фина пудра захар :) при липса на друго)


Начин на приготвяне:

Покриваме дъното на квадратна тава за печене с размер около 20 х 20 см с хартия за печене.
Ако ползваме вафлени кори или вафлена хартия, изрязваме 2 кори или 2 листа с размера на тавата и поставяме единия а дъното, върху хартията за печене.
Запичаме в сух тиган ядките за кратко, да подсилим аромата им, оставяме да се охладят и нарязваме на едро или оставяме цели.
В малка тенджера смесваме захарта и меда и разтопяваме на много ниска степен (3-4та от 9). 
Увеличаваме на средна степен (5-6-та от 9) и бъркаме леко, докато заери.
Веднага след като заври, започваме да засичаме времето, от което зависи гъстотатана сиропа и респективно - твърдостта на халвата и да бъркаме енергично, за дане загори.
За много меха халва, сгъстяваме 3-4 минути, за приятно твърда и дъвкателна халва - 8-10 минути.
Отстраняваме сиропа от котлона и оставяме на страни за около минута.
През това време в голяма купа разбиваме белтъка с щипка сол на твърд сняг.
Добавяме на много тънка струйка горещия сироп, като не преставаме да разбиваме на ниска степен, докато белтъка усвои карамела и удвои обема си, и получим гъсто и лъскаво целувчено тесто.
Изсипваме веднага ядките и разбъркваме бързо и енергично, за да се разпределят равномерно.
Изсипваме в подготвената тава и заравняваме със силиконова шпатулаили леко навлажнена лъжица.
Ако ползваме, вафлени кори или вафлена хартия, покриваме с втората кора, или лист, като леко притискаме, или покриваме плътно с хартия за печене и оставяме в хладилника за поне 2 часа да стегне.
Нарязваме с навлажнен остър нож на ленти или квадрати с предпочитана големина и съхраняваме в хладилника.
Ако не ползваме кори или вафлени листове, преди да сервираме, поръсваме леко с пудра захар.
Поднасяме и не броим калориите :)
И ...за прошка моля, и прошка давам!!


4 comments:

  1. Страхотно! Тази халва мека ли остава или става твърда?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Остава дъвкателно мека - няма нищо общо с онова нещо, дето се предлага по магазините и го наричат и него халва :)

      Delete
  2. Въднъж съм опитвала да приготвям бяла халва, но не се получи добре. Бих опитала и тази рецепта.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Горещо препоръчвам!! :)
      Истинско блаженство е и ако не беше и калорична...

      Delete