Monday, February 20, 2017

Запечено Бри с прошуто и боровинки / Prosciutto Blueberry Brie en Croute



Бързо ефектно и вкусно предложение за спешни гурме ситуации :)
Съвършеният акомпанимент на чаша пино блан, мерло или шампанско... 

Рецептата е специално приготвена за кулинарния блог LaVita e Bella :)


Необходими продукти:

За 2 порци

6 - 8 листа фини точени кори Белла
2 плочки сирене бри (или предпочитано меко сирене)
40 - 50 г  масло, разтопено
4 - 6 с.л. сладко от боровинки + допълнително за сервиране
4 - 6 резена прошуто, хамон или предпочитана сурова шунка + допълнително за сервиране
1 шепа запечени филирани бадеми, за сервиране
Брускети, за сервиране


Начин на приготвяне:

Подготовката отнема 10-15 минути, а приготвянето 15-20 минути.

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Подреждаме 3-4 листа кори една върху друга, като мажем между всяка от тях с разтопено масло.
Разстиламе част от сладкото с приблизителния размер на плочката сирене.
Разрязваме надлъжно всяка от плочките бри на две през средата – да получим две еднакви по-тънки плочки – намазаме с част от сладкото и увиваме с прошуто.
Поставяме увитото с прошуто сирене върху намазаната със сладко част от корите и разстиламе останалото сладко отгоре му.


Завиваме на стегнато пакетче, като при завивамето на корите мажем с масло, ако е необходимо.
Прехвърляме пакетчетата в  покритата с хартия за печене тава на разстояние едо от друго, като оставяме последно прегънатата част на корите да е отдолу и намазваме с масло.


С остър нож разрязваме корите по диагонал на пакетчето, като се стараем да разрежем леко и коричката на сиренето...


... и разлистваме част от разрязаните кори навън (като разтворена книга).


Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути или до златисто (ако е необходимо, на финала покриваме с алуминиево фолио – да не прегарят разлистените кори).


Поднасяме веднага с допълнително сладко, прошуто и запечени бадеми и брускети, по избор.


Бързо, лесно и неустоимо ефектно и вкусно решение за предястие, както и лек обяд или вечеря...



Истински празник за сетивата - с всяка хапка :)




Monday, February 13, 2017

Страчатела Чийзкейк без печене и Viva la Vita на AVON / No Bake Stracciatella Cheesecake and Viva la Vita by AVON




Вече ми е пролетно!! И празнично...
Утре, нявръх деня на любовта и виното, имаме и годишнина от сватбата ;)
И като погледна през всички тия деветнадесет години назад - си давам сметка, че всеки един ден си е заслужавал!! И е бил по своемо празник - с всички добри, не дотам добри и дори тежки моменти и меланжираните нюанси помежду им...

Затова вероятно и приех кулинарно-ароматното предизивкателство на AVON да пробвам новия им аромат Viva la Vita, зад който стои идеята да се насладим на мига, да живеем сега и да приемаме всеки ден за малък празник, без да чакаме специален повод за това - съвсем по италиански...
... и да споделя за какво типично италианско ястие ме вдъхновява на прима виста :)

Viva La Vita е вдъхновен от жената, която поема контрол, оставя вятърът да отнесе предпазливостта и живее живота за всеки един момент, а ароматната карта на парфюма излъчва чувство на жизненост и свобода на изразяване.

Първоначално обгръща със свеж и жизнерадостен акорд на розов ябълка и пенливи нотки на мандарина и розов грейпфрут.
В сърцето на парфюма, се разгръща разкошното и богата ухание на мимоза, мек полъх на розова магнолия и росни венчелистчета от рози.
На финала ароматът се развива в неустоимо усещане за кадифена прегръдка с дъх на сандалово дърво, ванилия и кашмирено дърво.

Избрах си в негова чест и тройния ни празник утре да приготвя десерт - свеж, с много шоколад, насиден дъх на ванилия и типичен италиански вкус - но като за олекотен пролетен хранителен режим - почти диетичен :)
...  и  с лека романтична закачка - за финален акорд...



Необходими продукти:
за форма с диаметър 18 см (дозата е достатъчна и за 20-22 см форма)

За основата:
120 г фини овесени ядки
1 с.л. какао
1-2 с.л. мед
40 г масло, разтопено
40 г тъмен шоколадов дропс, по избор (или нарязан на дребно тъмен щоколад)
щипка сол

За чийз крема:
500 г маскарпоне
3-4 с.л. мед, или на вкус (може да се замени с кафява захар по избор)
1 с.л. чист екстракт от ванилия 
15 (до 20) г желатин на прах
60 мл студена вода
200 + 60 мл млечна сметана
1-2 с.л. пудра захар (по избор)
160 г тъмен шоколадов дропс (или нарязан на дребно тъмен щоколад)

За декориране:
4-5 с.л. от чийз крема, преди добавянето на шоколада
1 шепа тъмен шоколадов дропс (или нарязан на дребно тъмен щоколад)
1 шепа захарни сърчица



Начин на приготвяне:

Смиламе овесените ядки,какаото и шоколада в блендер.
Добавяме меда и разтопеното масло, блендираме за кратко и разбъркваме до лепкаво тесто.
Поставяме регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто, притискаме с дозираща лъжица за кафе (с дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат и равен блат и оставяме в хладилника да стяга.
Разбъркваме маскарпонето, меда и ванилията до гладък крем.
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
Разбиваме 200 мл от млечната сметана и 1-2 с.л. пудра захар до меки връхчета.
Кипваме останалите 60 мл млечна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме да се поохлади.
Добавяме на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване към маскарпоне крема и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме на части разбитата сметана към крема и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре до пухкав крем.
Отделяме 4-5 с.л от крема за декориране, покриоваме със стреч фолио и оставяме в хладилника.
Добавяме към останалия крем шоколадовия дропс и внимателно разбъркваме.
Изсипваме върху охладения блат, заравняваме, покриваме с пластично фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника - или ако ни е спешно :), за 30-40 минути във фризера и след това за поне 2 часа в хладилника.
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга, като прекараме остър и тънък нож между ринга и крема.
Прехвърляме заделения за декориране крем в пош с накрайник тип отворена звезда и декорираме с 4-5 големи и 6-7 по малки розички.
Поръсваме фриволно с шоколадовия чипс и захарните сърчица.
Поднасяме с усмивка и много любов!! :)



И не забравяме да изживяваме всеки ден като празник на живота, наслаждавайки се на всеки един миг...



Viva la Vita!! ;)

Saturday, February 4, 2017

Круфини с многолистно тесто / Puff Pastry Cruffins




След истерията по кронъта триумфът на круфина, плод на любовта между кроасана и мъфина, е повече от естествен сред  почитателите на сладкарското изкуство.

Пухкавото многолистно тесто, запечено във формата на мъфин и с топящо се сърце от шоколад, крем или конфитюр, завладява хората по цял свят, за да се преърне в  един от най-предпочитаните кулинарни хибриди.


А приготвени с бутер тесто, круфините са  бърз и повече от лесен начин да превърнем ежедневната закуска или десерт в истинско гурме изживяване ;)

Можете да намерите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella 


Необходими продукти:
за 12 круфина

1 опаковка бутер тесто Белла (800г)
200 г течен шоколад
200 г конфитюр от малини (или предпочитани плодове)
1 с.л. масло, за намасляване на формата за мъфини
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Подготовката на круфините отнема 10-15 минути, а приготвянето им: 30-40 минути.
  

Размразяваме бутер тестото, като го прехвърляме от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор и намасляваме форма за мъфини.


Разстиламе бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност и с нож за пица разрязваме всеки от листовете напречно на 3 равни части (общо 6 ленти).


Разточваме леко всяка от лентите по тължина и навиваме на стегнато руло.
С остър нож разрязваме всяко от рулата надлъжно през средата.


Завиваме всяка от половинките на охлювче...


...и прехвърляме във формата за мъфини.


Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 25-30 минути.
Изваждаме готовите мъфини от фурната и охлаждаме с формата 3-4 минути върху решетка.


С пош и накрайник за пълнежи пълним всеки от мъфините с избраната плънка, като забием върха на накрайника в горната част на всеки круфин и пълним с шоколад или сладко, докато плънката започне да излиза отгоре.

Поръсваме с пудра захар и поднасяме с предпочитана гореща напитка.







.