Thursday, February 5, 2015

Бърз шоколадов сладкиш с майонеза / Chocolate Mayonnaise Cake


Винаги е добре да сме подготвени с резервен вариант за бърз шоколадов сладкиш, който да не отстъпва като вкус и визия на произведенията на големите майстори. И ако не ви се вярва, че без яйца и масло можете да приготвите пухкав, плътен на вкус и същевременно влажен шоколадов десерт, от който всички да поискат допълнително парченце - опитайте рецептата за бързия шоколадов кейк с майонеза на Хелманн!

Майонезата е известна на света от векове - според някои от преданията, за първи път е приготвена във Франция през 1300 година, когато в Байон, Франция е бил направен сос от яйчен жълтък и олио. От тогава насам, майонезата винаги е била считана за деликатес, който изисква изключителни кулинарни умения и търпение, за да бъде приготвен успешно в домашни условия. През 1913 година обаче, Ричард Хелманн за първи път приготвя майонеза като търговски продукт и значително облекчава живота на работещите жени :) И въпреки че не е официализарана като празник, рождената му дата - 22 юни - се отбелязва от кулинари от цял сват като ден на майонезата.

Рецептата за шоколадова торта с майонеза, която основаната от него компания за първи път предлага на своите почитатели, е кулинарен хит и до днес.


Можете да видите рецепта и в кулинарния блог La Vita e Bella


Необходими продукти:

300 г (2 мерителни чаши) пресято брашно
200 г (1 мерителна чаша) кристална захар
40 г (5 с.л.) какао на прах
10 г (2 ч.л.) бакпулвер
2-3 г (1/2 ч.л.) сода за хляб
200 г (1 опаковка) майонеза Bella
200 мл (1 мерителна чаша) студена вода
1 ч.л. екстракт ванилия

За глазурата:
100 г тъмен шоколад
50 г масло


Подготовката на сладкиша отнема от 5 до 10 минути, а приготвянето му: не повече от 30-35 минути.

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180С.
Намаслете 20-22 см форма за кекс (или друга подходяща форма за печене) и оставете настрани.
В голяма купа смесете сухите съставки.


Добавете майонезата, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте с вилица, докато се смесят напълно - не ви е необходим миксер, продуктите се разбъркват лесно и на ръка.
Изсипете полученото тесто в намаслената форма и печете в предварително загрята до 180С фурна в продължение на 25-30 минути, или докато забоден в тестото тестер излезе само с няколко трохички, полепнали по него (при лек натиск тестото трябва да се връща обратно само).


Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади върху решетка, преди да го извадите от формата.
Междувременно разтопете на водна баня шоколада и маслото, разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути леко да стегне.
Полейте или поръсете охладения кекс с шоколадовата глазура.
По избор, поръсете с шоколадови стърготини, ядлива захарна декорация, нарязани ядки или дребни плодове...


*** Ако желаете да приготвите шоколадова торта с майонеза, увеличете продуктите с 50%, разделете полученото тесто на две равни части и изпечете последователно в намаслена форма за торта с размер 20-22 см за 20-25 минути в предварително загрята до 180С фурна. Слепете блатовете с част от шоколадовия ганаш и полейте тортата с останалия. Декорирайте по избор :)


Сладкишът се приготвя бързо и лесно и е изключително пухкав и с дълбок и наситен шоколадов вкус - перфектното решение за заети момичета и момчета, които биха искали да изненадат любимите хора за деня на Св. Валентин, без да губят часове в кухнята ;)


27 comments:

  1. Правила съм сладкиша! Вкусът е плътен и невероятен! Дори преди седмица отново го приготвях за един повод. Това е най- бързия сладкиш, който съм приготвяла, а и толкова вкусен.
    Поздрави за страхотните снимки стъпка по стъпка.

    ReplyDelete
  2. Сочен!Шоколадов!Превъзходен!
    :)))Уснихнат ден!

    ReplyDelete
  3. Наистина е чудесен този сладкиш! И аз съм го приготвяла, определено пак трябва да се сетя за него, хубаво напомняш, Мина. ;) И искам специално да те поздравя за снимките, стават все по-прекрасни!
    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
  4. Не знам за другите, но аз още на първата снимка заседнах, Мина. :) Толкова шоколадов, плътен и сочен в едно, че запреглъщах. После, пак се пулих поне 2 минути в начупения шоколад и като се сепнах, съзнах, че точно от нещо силно шоколадово се нуждая днес. Много изкусителен кейк! С майонеза печивата наистина се получават много пухкави, а шоколадовите отдавна са влезли в раздела за кулинарните класики.
    Благодаря за насладата, която изпитах и днес тук!
    Слънчев и усмихнат четвъртък!

    ReplyDelete
  5. Wow those choco-cake photos are super yummy!

    ReplyDelete
  6. Толкова вкусно изглежда... А аз как обичам шоколад... Със сигурност още тези дни ще пробвам да го направя!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  7. Това е един от най-сочните шоколадови сладкиши,а при теб е просто вълшебен,Мина!Изключително апетитни фотографии,толкова детайлно илюстрират колко превъзходен и вкусен е!Дори си помислих,че има и шоколадови капки,та ходих пак да погледна продуктите,просто е станал уникален!А глазурата-идва ми да се пресегна с пръст,така съблазнително се стича!
    Поздрави на цялото семейство и много прегръдки от нас!

    ReplyDelete
  8. Сладкишът е страхотен, затова е и хит толкова години!
    Невероятни снимки, показващи десерта в целия му разкош!
    Поздравления!

    ReplyDelete
  9. Този сладкиш винаги става сочен!
    Чудесни снимки, Мина и апетитно
    поднесен кейк!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  10. О, как ли ще заспя тази нощ без да го опитам.... Прекрасен е Мина! Прегръдка! :)

    ReplyDelete
  11. Изглежда жестоко! Толкова шоколадово и понеже не съм пробвала кекс с майонеза, мисля непременно да забъркам този. Надявам се да стане вкусно и с брашно от рожков вместо какао. Поздрави!

    ReplyDelete
  12. Точно такива са сладкишите, по които човек се захласва и след като опита, иска още веднъж, и още веднъж :) Изглежда страхотно, Мина! До сега не съм използвала майонеза за сладкиши, но това е до сега! Записвам си рецептата и ще я реализирам според предложението ти за блатове :)
    Пожелания за свеж снежен ден! Поздрави!

    ReplyDelete
  13. Много бърз и много лесен.Страхотен.Аз го направих в малки форми за кексчета - свършиха много бързо!!!

    ReplyDelete
  14. Уникална рецепта, Мина! Прекрасно попадение бих казала ;) Толкова сочен, вкусен и приканващ изглежда този сладкиш, че ти се иска да отчупиш едно парченце от него. Прегръдки от мен.

    ReplyDelete
  15. Looks so good!! Thanks for sharing the recipe!
    Jody

    ReplyDelete
  16. По същата рецепта го правя редовно, но го пека в микровълновата за 8 минути в подходяща съдинка за микровълнова/аз ползвам един по-дълбок стъклен поднос/докато текат тези 8 минути, разтапям шоколада и маслото и когато го извадя го намазвам и всичко трае общо 15 минути -

    ReplyDelete
  17. Страхотен е! Правила съм го много пъти до сега този сладкиш - ставаше добре, но днеска го направих точно по тази рецепта и се получи повече от превъзходен! Може би, защото и бабината (внучката) помагаше, ама наистина стана екстра! Направих го във форма без дупка - получи се, като дебеличък блат, който разрязах на две през средата и го намазах със заквасена сметана, в която сложих настъргана лимонена кора. Стана превъзходна, лека и много ароматна тортичка! Благодаря за точната и добра рецепта!

    ReplyDelete
  18. Като чета коментарите се питам за кекс ли говорят или за секс?

    ReplyDelete
  19. ДесиславаMarch 2, 2017 at 2:02 PM

    Здравей Мина, приготвих този ужасно вкусен, плътен и в същото време топящ се в устата кекс. Благодаря за рецептата. Всички вкъщи много го харесаха. Желая ти здраве, усмивки и още беброй кулинарни вълшебства :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз благодаря за доверието и страшосе радвам, че се е харесал!! :)
      Усмиханата седмица!!

      Delete
  20. Страхотна рецепта! Много ме впечетли майонезата и докато не пробвах не повярвах!

    ReplyDelete
  21. Здравейте.днес го направих но ми се разпадна.Коричката с дебелина от близо см.остана по стените.но на на вкус се получи страхотно.Просто се получи деконструктивен �� в чаши.

    ReplyDelete
  22. большое спасибо.

    ReplyDelete
  23. Здравейте! Приготвих сладкиша, спазвайка всичко 1:1. Резултата е превъзходен, на вид е точно като на снимката, на вкус - плътно шоколадов. Имам само едно питане - при рязане доста се рони - така ли се плучава и при вас? Не ми е проблем, просто искам да знам. Весели празници!

    Марина

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Нямам спомен да е бил ронлив, а по-скоро пухкав... Мога само да гадая, защо при Вас се е получило така - или вентилаторът на вурната е по-силен (ако сте пекли на вентилатор и при по-силни градуси) и е изсъхнал повечко, или мазнината в майонезата нещо не му е достигнала, или някой от набухвателите не се е активирал достатъчно, но категорично не съм експерт и само споделям предположенията си :)
      Весели празници и на Вас!!

      Delete
  24. Здравей, ако по тази рецепта направя мъфини, ще се получат ли ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей,
      Няма причина да не се получат, само трябва да се намали времето за печене на мъфините до около 20 минути и вероятно ще се получат 2 дози по 12 мъфинки :)

      Delete