Наложи ми се спешно да си изсуша домашно захаросани ягоди, че по пазари и магазини готовите вече са зачезнали, а никой вкъщи не иска да се откаже от другия ни любим козунак - с шампанско и ягоди. Доста се порових из нета как да си изсуша захаросани ягоди, но в крана сметка мисията приключи успешно... Сега остава и ягодите да оцелеят до празниците ;)
Необходими продукти:
500 г зрели ягоди, почистени и измити
100 г + 500 г вода - поотделно
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
200 г захар
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме около 500 мл вода и лимоновия сок и накисваме за 10-ина минути почистените от всякаква зеленина, измити и нарязан на четири ягоди - така се предполага, че плодовета запазват цвета си при по-нататъшната обработка.
Кипваме останалите 100 мл вода и захарта в подходящ съд и добавяме отцедените ягоди.
Намаляваме огъня и оставяме ягодите да къкрят в захарния сироp 2-3 минути.
Отстранваме и оставяме да изстинат.
Загряваме фурната до 90С с вентилатор (или 100С без вентилатор).
След като ягодите са напълно изстинали, отцеждаме максимално от сиропа (най-добре през сито) и подреждаме на разстояние една от друга върху покрити с хартия за печене тави.
Изсушаваме в предварително подгрята до 90С с вентилатор (или 100С без вентилатор) фурна за поне 3 часа, или докато ягодите са достатъчно сухи, според предпочитанията ни, като от време на време разменяме местата на тавите във фурната, а ако ги сушим без вентилатор - отваряме фурната на всеки 20-ина минути, за да излиза влагата.
Овалваме изсушените ягоди в захар и съхраняваме в буркан, като през първите няколко дни оставяме буркана отворен на сухо, за да позволим на остатъчната влага да се изпари.
Мина, прекрасни снимки! Нежен ретро полъх се носи от тях!
ReplyDeleteА по отношение на ягодите съм впечатлена. Явно съм изпуснала да ги видя по магазините и даже не знаех, че могат да се захаросват :) Но пък твоите много ме заинтригуваха и при първа възможност ще се опитам да ги направя :) Благодаря за идеята!
Приятна празнична подготовка! Хубав и успешен ден!
Аз веднага им измислих вкусно приложение на тези прекрасни ягодки, чудесна идея, благодаря :)
ReplyDeleteПоздрави!
Ех,ти ли няма да се справиш-без съмнение ще са сто пъти по-вкусни и ароматни от купешките,Мина!Поздравления за новия сет,много е красив и прекрасните снимки!Пожелавам ви вкусни,отпочиващи и с много усмивки празнични дни!Прегръдки!
ReplyDeleteРоси, това което виждаш на снимките, мила - са последните архаични остатъци от любимия ми сервиз - подарък за сватбата от братовчедка ми :) обожавах го неистово, като ни го подариха и явно това не му е било на хубаво, защото онова щуравото като проходи - първото което си постави за основна цел в живота - бе да изпотроши до дупка точно този сервиз :))... Хващаше някоя чаша или чинийка, гледаше ме щастливо усмихнато и възторжено в очите, изчакваше ме да тръгна към него в опит да спася посудата :) и пускаше демонстративно докопаната част на пода - та да се строши!!! Имаше и кана, и каничка за мляко и не помня още какво - но то на всичко видя сметката :)) да ми е живо и здраво - супер успешно се справи!!!
ReplyDeleteИ аз всичко забелязах:) и красивият сет и вкусните ягодки... ох, много изкушаващи са така захаросани. Прелестни снимки! Поздрави!
ReplyDeleteМина, с удоволствие бих си хапнала и ей така от ягодките, страхотно предложение!
ReplyDeleteСветли празници и успех с козунаците! :)
П.П. Още по-сладки ми станаха ягодките след историята с малкия човек. ;)
Мина, сигурно са в пъти по-добри от купените тези сушени ягоди, а в козунак вероятно са вълшебство, дано сколасам да пробвам!
ReplyDeleteС пожелания за светли празници, здраве и благодат на теб и семейството!
Много полезна, задължително ще пробвам. прегръдки с пожелания за светли празници! :)
ReplyDeleteWhat a beautiful idea and delicious!!! Blessings dear. Catherine
ReplyDelete