Не вярвам някой, видял Малиновото чийзкейк брауни на Ирина, да е останал равнодушен!
У-МО-ПО-МРА-ЧИ-ТЕЛ-НО е!!! :))
И въпреки леките изменения в рецептата, които си позволих, и замяната на малините с череши, се получи греховно вкусен десерт - горещо го препоръчвам на всички любители на шоколадовите изкушения ;)
Необходими продукти:
За брауни слоя:
125 г масло
125 г тъмен шоколад за топене
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
80 г брашно
20 г какао
За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
50 г захар
1 яйце
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 г череши, почистени от костилките
2 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме форма с размери 20 х 24 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.
За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охладят за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и ги добавят към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме внимателно, до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената тавичка и разпределяме равномерно.
За чийзкейк слоя:
*** Реших лееееко да "глазирам" черешите, защото иначе ми стоят някакси сухи след изпичането им сурови...
В малък съд с тежко дъно смесваме почистените от костилките череши и захарта и загряваме на слаб огън за 2-3 минути, само докато захарта се разтопи, като разбъркваме внимателно, докато черешите се покрият с тънък слой захарен сироп .
Отстраняваме от огъня и оставяме настрани да се охладят.
В купа разбиваме крем сиренето, захарта, яйцето и ванилията до гладък крем.
Изсипваме получения крем върху брауни слоя и с помощта на лъжица разбъркваме (от долу нагоре), за да постигнем мраморния ефект.
*** При мен брауни слоят се получи доста по-гъст и вероятно трябваше по-сериозно да бъркам, защото никакси не го докарах откъм мраморен ефект :), но пък това никакси не се отрази на вкуса :))
Отцеждаме черешите от сиропа и разпределяме върху чийзкейк слоя, като леко ги притискаме, за да потънат в сместа.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа (което у нас се оказа абсолютно непостижимо като време и браунито бе разрязано след не повече от 10-ина минути) и нарязваме на квадрати.
Вкусът е наистина умопомрачителен - не може да се опише с думи, затова ;) най-добре опитайте сами!!!
правилно, Мина, умопомрачителен е от където и да го погледнеш! Реших го и аз десерта за почивните дни :)
ReplyDeleteХубав и спорен ден на теб!
Изглежда великолепно! И аз съм го планирала във вариант с череши, но чакам да дойде уикенда да го направя (даже се надявам да вали, че вместо да ходим по разходки да си пека и ям чийзкейк) :))
ReplyDeleteДаааа, и аз го направих с череши. Но не посмях да го извадя след 35 минути, а го оставих за поне 50 и стана лееееко твърд. Което не му попречи да бъде ометен за отрицателно време. :)
ReplyDeleteИ аз съм запазила този десерт за някой специален случай, наистина е очарователен. А твоят, Мина, е не по-малко успешен, а за вкуса само ще мечтая, за момента...
ReplyDeleteСърдечни поздрави!
Мина, при тези описания за умопомрачение и греховност, как горките податливи хора като нас да отминат този сладкиш?! А като добавим и изкушителните снимки - направо виждам огнените отблясъци под казаните ... Но явно ще се поддам!
ReplyDeleteСърдечни поздрави! :)
Греховно вкусен десерт, Мина! Много обичам череши, а в компанията на шоколад са неувтоимо изкушение. Прегръдки! :)
ReplyDeleteНевероятно вкусен е и твоят вариант, Мина, поздравления! Вече го правих, но така и не опитах, беше за подарък, но непременно ще пробвам отново!
ReplyDeleteИзглежда страхотно! Комбинацията шоколад и череши ми е любима Записвам си да пробвам скоро! Поздрави :)
ReplyDeleteТака, такааа, видях го при Иринка и го запомних!:) Сега и при теб - вече няма да мога да спя!:) Ти си го казала у-мо-по-мра-чи-те-лен!
ReplyDeleteОт вчера му се възхищавам на това жестоко сочно брауни,а днес пак ще оплакна око и ще подсмърчам :) .
ReplyDeleteГреховно вкусно е,няма спор,а съдинките ти и месалчето пак ме ококориха!Страхотни са и те,мила!Чудесни кадри отново,разкриващи целия разкош на това черешово удоволствие!Глазирането е чудесна идея,благодаря,че сподели!
И у нас не би имал шанса да отлежава, освен ако не го направя вечерта и само от суета да го снимам на дневна светлина бих го скрила в хладилника,но пак няма гаранция,че ще осъмне в цялост :) .
С пожелание за вкусен и релаксиращ уикенд на цялото семейство!
Отбелязах за направа! Този път твърдо съм решила, че е време да опитам да си направя домашно брауни.
ReplyDeleteАз и купешко не съм яла, ама това е друг въпрос :)
Прекрасно изглежда!
Здравей, Мина! Отдавна съм отбелязала блога ти, но скоро успях да поразгледам и съм очарована. Поздравления за твоето местенце! Много е вкусно, красиво и приятно! С удоволствие ще опитам някои твои предложения. А десертът изглежда страхотно, представям си как се топи в устата, сливането на вкусовете на шоколада и черешите...
ReplyDeleteПоздравления! Хубави почивни дни!
Повтарящо се изкушение... става неудържимо изкушение! :) Ще се правим някой ден, то се е видяло :D
ReplyDeleteЛеле каква вкусотия :)Ще се пробва скоро имам рожден ден : )
ReplyDeleteПоздрави!!!
Прекрасен десерт Мина
ReplyDeleteСнимките са повече от изкушаващи :)
Ще го опитам задължително
Поздрави
Боже .... каква вкусотия :) Как да не я направиш ???
ReplyDeleteЗдравей,
ReplyDeleteТоку - що направих тази вкусотия сега се пече. :) Нямам търпение утре да изненадам моите приятели за рождения ми ден.
Хубава вечер!!
Честит Рожден Ден!!! И благодаря за доверието - насявам се да се е харесало браунито на този така специален ден :)
DeleteЗдравей, получи се много добре. Единствената ми грешка май беше , че го пекох на вентилатор и стана малко сухо :( Но вкуса е неповторим :)
ReplyDeleteХубав ден!!!
И аз го гледах и преглъщах! Твоя изглежда също толкова умопомрачително вкусен! Вече се замислям сериозно дали да не си запълня следобеда с приготвянето му :)
ReplyDeleteИ моят се пече в момента, надявам се да се получи! Нямам търпение да го нарежа на изящни квадрати и да усетя с всеки вкусов рецептор това божествено съчетание на тъмен шоколад, череши и кремсирене!
ReplyDeleteНямам търпение да споделите впечатления :)
DeleteИскам да направя този сладкиш, но да попитам преди това - какъв вид, марка крема сирене изполвахте?
ReplyDeleteИскам да направя този сладкиш, но да попитам преди това - какъв вид, марка крема сирене изполвахте?
ReplyDeleteТук съм използвала крем сирене Класик на Лидл от 1.99 или 1.89 - не помня точно, но и двата стоят добре в рецептата :)
DeleteНаправих сладкиша с крем сирене от Лидъл - наистина си заслужава, чудесен е! Благодаря, че споделихте рецептата!
DeleteЗдравей, може ли череши от конфитюр, че няма вече пресни
ReplyDeleteМоже, разбира се, както и всякакви предпочитани сезонни плодове :)
DeleteПодозирам, че със сини сливи ще се получи чудесно!!