Любопитството ми винаги е било безгранично :) !!!
Дори подозирам, че основната движеща сила в живота ми, колкото и лекомислено да звучи, е :)) любопитството...
И категорично нямаше как да устоя на изкушението да пробвам, те наистина ли е толкова просто и лесно да се направи така завършена като композиция и уникална на вид захарна дантела, както го показват в клипчето на SugarVeil:
... или си иска тренирана рака и безброй скрити чалъми :)
И така :) стъпка първа - набавянето на "екзистенц-минимума" за направата на въпросното захарно чудо:
- силиконова подложка (ле-леееееее, какво чудене падна коя точно подложка искам, след като ги искам еднакво :) ВСИЧКИТЕ, но все пак максимализмът не винаги сработва в моя полза, та трябваше да я карам на малки стъпки)
- шпатула за разнасяне - защото реших, че алтернативите, които бих могла да измисля може и да не са достатъчно дълги, или недай боже - да ми наранят някакси силикона наподложката...
- SugarVeil айсинг, без който :) магията не става
И след като вече имах всичко необходимо, с известно притеснение запретнах ръкави и започнах с разбиването на айсинга.
Следвах инструкциите за приготвяне :) на макс:
В дълбока купа или купата на стенд миксер смесваме с помощта на силиконова кухненска шпатула ½ чаша (120 мл) вряща водата с 1 пакетче (142 гр) SugarVeil ® айсинг за около 30 секунди, докато напълно се навлажни.
Веднага след това разбиваме с еликтрически миксер и приставките за разбиване на висока скорост за 4 минути, до получаването на бяла гладка и лъскава смес с меки връхчета.
*** Веднъж приготвена, сместа може да се съхранява в херметически затворена кутия и в хладилник до 2-3 седмици (не помня точно, но ще проверя - и ще потвърдя!).
И понеже нямаше как да устоя и да чакам сместа да престоява, реши ха действам веднага - реших, че най-много да отнеме повече време за изсъхването на дантелките...
Количеството айсинг, което ми отиде за първата проба беше около 1/5 от цялата смес, което ще рече, че от 1 пакетче айсинг би трябвало да се получат 4-5 двойни дантелки, като моите...
Разнасяме равномерно сместа с шпатулата, като внимаваме да не останат непокрити ъгълчетата и "изстъргваме" излишното количество айсинг, така - че айсингът да запълва само релефа на силиконовата подложка...
И оставяме да изсъхваааа... Процесът според инструкциите може да отнеме от 30 минути, до 8-12 часа - в зависимост от влажността на въздуха...
Проверяваме дали дантелата е готова, като отделяме внимателно едно от ъгълчетата - сместа трябва да е еластична и лееееко влажна, но да не се къса или деформира (разтегля прекалено).
*** Ако при пробите сме установили, че дантелата не е изсъхнала достатъчно, притискаме ъгълчето й обратно към подложката, за да не изсъхне преди останалата част и да се счупи при отделянето.
С помощта на шпатулата отделяме внимателно готовите дантели.
И воала :) ето ги - цели и прекрасни - първите ми истински захарни дантели!!!
Целият процес на разбиване на сместа отнема не-повече от 4-5 минути, а на разнасянето на готовата смес - не повече от 5-6 минути, а може и по-малко да е - аз първоначално малко се шашках ;) и повтрях и потретвах нанасяне и разнасяне на сместа из разни ключови участъци като крайчета и бордюри.
Едва след като и втората ми серия дантелки беше вече изсъхнала и отделена, се сетих, че мога да прилагам трика, който девойката в един от клиповете показва - да избърша с леко влжна кърпа виждащите се части на силиконовата подложка, след като дантелата е ВЕЧЕ ГОТОВА, за да премахна тези фини люспички, коти на снимките в по-близък план се виждат...
Ама нейсе ;) те може и сами да си паднат при монтиране на дантелките върху десерта.
Ама чак не мога да си повярвам колко бързо, лесно и добре се получи :))
А, и готовите дантели са наистина адски пластични - навиват се спокойно и на руло - ама аз ги поразвих, че да се виждат по-добре мотивите на снимката :)
Нали се сещате как на човек понякога му се приисква да се изфръцка с добре и сполучливо свършена работа :)) та и аз така!!
Но шегата настрана - с подложката и айсинга си се работи супер лесно и бързо.
И понеже още нямам подходящ по размер контейнер, в който да ги съхранявам херметически затворени, за да не губят еластичността си :)) съм си ги пъхнала в здраво найлоново пликче и съм го запечата с тиксо, ;) докато приготвя и десерта, който съм си наумила да декорирам с тях.
П.П. А, и сега ме подсетиха, :)) че подложка по избор може да се спечели от играта на AromasHouse, която е до 31 май:
Необходимо е само да „Харесате” страницата им във Facebook:
http://www.facebook.com/
П.П.П. Една седмица след като остатъка от разбития ми вече айсинг престоя в хладилника, затворен в кутия от сладолед, се присетих за него, и реших да пробвам дали става все още за нещо. Както съветваха някъде из клипчетата, разбих за около минута с миксер, както си беше в кутията - като добавих 2-3 чаени лъжички вода, че се беше посгъстил - и той си стана като нов :)!! Нанесох върху подложката, разнесох го и оставих да изсъхне... И дантелката си стана за чудо и приказ!! Не знам късмета на новака ли е, или просто продуктът си е готин, но :) на мен ми се получава от раз :))
Браво на теб! Изглеждат прекрасно!
ReplyDeleteБлагодаря, Траянче!!! Още не мога да им се нарадвам :)
Deleteневероятна красота,браво
ReplyDeleteако не знаех бих се заклела ,че е истинска дантела....
поздрави и хубав ден
Мария, Благодаря!!! Много прецизно е пипната подложката - даже текстурата на влакна се оказа че докарва :) много приятно бях изненадана от себе си и от резултата ;)
DeleteНаистина се вижда колко лесно се прави.Голяма заигравка е паднало.
ReplyDeleteНо пък е красиво да ти кажа...
Тази цена от 102лв е за 1 такова килимче ли!
Живе, не повече от 10 минути ми отидоха за първото мазане :0 и то само защото се "тутках" да подмазвам и размазвам :)) за второто ми отидоха не повече от 3-4 минути - никаква заигравка не е... Цената е за едно такова килимче... Има и оферта за комплект, но тя е по-скоро за хора, за които правенето на торти е по-скоро бизнес - според мен де :)
DeleteМина, не мога да спра да чета и да скролвам пак нагоре!благодаря ти за постъпковото обяснение,..знам, че има и видео, но друго си е да го чуя от теб, правила съм твои неща и ти се доверявам изцяло....с нетърпение очаквам сладкиша, който ще украсиш!А какво направи със забърканата смес?Докато чакаш да изсъхне достатъчно тази, която вече си застлала?Може би със стреч фолио?
ReplyDeleteБлагодаря ти за доверието, Бети :)!!! Сместа я затворих плътно в кутия от сладолед - и на следващия ден като мазах втората серия - си беше супер... Някъде във видеото мисля мацката споменава, че приготвената смес може да се съхранява в херметически затворен контейнер и в хладилник до 2 или 3 седмици :) не помня... Благодаря ти, че ме подсещаш - сега ще го добавя и горе :))
DeleteЕееее,ама верно станали приказни дантелите ти!
ReplyDeleteУникално нежни са!
Направо не мога да си представя колко красив десерт ще сътвориш с тях,очаквам да покажеш с нетърпение!
Много усмихната и успешна седмица ти пожелавам,мила!
Благодаря ти, мила!! Сега остава да намеря време да забъркам поне един от плануваните десерти ;) преди дантелките да са си заминали, че детенце току ми мрънка "само да ги опита - да видим стават ли за ядене" ;))
DeleteМного са красиви! Чакам с нетърпение да видя и украсения десерт. Ще стане фантастично! Поздрави!
ReplyDeleteЕмилия, благодаря!!! И аз нямам търпение да ги пробвам "на живо" като декорация, но нещо и с времето не смогвам, та си стоят в найлончетата :) и чакат...
DeleteУникални!!! Първоначално помислих, че си плела на една кука,като ги видях във Фб, и пак щях да те похваля:)! но ти направо ме изуми! Невероятно! Очаквам десерта!
ReplyDelete:) Канди, благодаря ти!! Признавам си, че мога, но нямам нерви да плета, бродирам и други подобни изящни дейности за хора с железни нерви - та не бих си помислила да се захвана, дори и конците да са :)) захарни
DeleteНаистина много красиво! Перфектно си се справила.
ReplyDeleteПоздрави на маминка :)
Благодаря ти, Ина!! Имаш специални поздрави и от нея :)
DeleteМного красиви,чакаме приложението с голямо нетърпение!
ReplyDeleteБлагодаря, Танче!!! И аз :)))
DeleteОоо изглежда супер :)
ReplyDeleteМного благодаря за похвалата!!!
DeleteНЕУПИСУЕМА КРАСОТА.
ReplyDeleteЗдравче, благодаря ти, мила!!! И аз съм доволна как се получиха, че си имах съмнения - дали и как ще се справя :)
DeleteПоздравления за придобивката! Невероятна красота са тези дантели :) Присъединявам се към нетърпеливите да видят десерт с нея :) Поздрави!
ReplyDeleteБлагодаря, Габи!! Ако знаеш какви планове за експлоатация само имам за придобивката :)) дамо поне 1/16 успея в близко време да реализирам...
DeleteАма как няма да се "изфръцкаш" с тези красоти!
ReplyDeleteНевероятни са!
С нетърпение чакам приложението им!
Прегръдки и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани!!! Ще гледам довечера поне да започна с приготвянето най-после на първия десерт, предназначен за тях :))
DeleteБраво, Мина!!! Страхотни са дантелите!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Зори!!! И аз още не мога съвсем да им се нарадвам :)
DeleteПриказни дантели, Мина! Не мога да им се нагледам. Не се различават от истинските.
ReplyDeleteБлагодаря ти, че сподели идеята си с нас. Прекрасна е! Очаквам с нетърпение тортата, която ще украсиш с тях.
Прегръдки и приятен ден утре!
Вени, благодаря ти!!! Наистина са много симпатични :) и на живо - и на пипане са много нежни...
DeleteПрекрасен ден ти желая!!
Този път наистина съм без думи, ужасно ми харесвав тези дантели. Признавам си, че завиждам малко, със здраве да си ги ползваш Мина!
ReplyDelete:) разбирам те!! И аз до скоро малко си завиждах :)), но е наистина елементарно лесно и приятно да се работи с подложката, а и доста добри "сценични" ефекти се докарват с дантелките...
DeleteThis is so cool!!!
ReplyDeleteThis product id gorgeous, Beth!!! I am totally in love with that :)
DeleteПекрасни са! Но не мога да дам стотачка за една подложка...
ReplyDelete:)) ами алтернативата е - 4 стотачки за 4 подложки + екстри :)) (шегичка), но пък и никой не ни насилва да "угаждаме" на кулинарните си страсти - доброволно е!!
DeleteПрекрасен ден от мен!!
Много е красиво и шикозно, всяка торта би се гордяла да си наметне подобна "ръчна" дантела! :)
ReplyDeleteздравейте, страхотна торта наистина, поздравления !!! бих искала да попитам как се закрепва то4но тази дантела, как залепва? трябва ли винаги да е поставена върху вид моделиращо покритие?или може например да се постави върху вид кремообразно покритие на тортата- казват, 4е не трябва да се разрежда, по този на4ин мисля 4е би се разредила или бъркам, тъй като тя ве4е ще е изсъхнала???
ReplyDeleteлека ве4ер от мен !!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteЗдравейте, Можете да декорирате всякакви втвърдени (или вече "хванали коричка) повърхности с дантелите - маслени и сладкарски кремове, сметани, шоколадови покрития, сладоледени торти, парфета :) и каквото още се сетите, стига повърхността, върху която ги полагате или прикрепвате да не е мокра, защото дори и когато са на пълно изсъхнали и твърди, дантелите се разтварят в течност... Или поне моите :) се разтварят... Ако все пак Ви се налага да декорирате нещо по-влажно като консистенция - аз лично - бих подложила предварително някаква "основа" под дантелата - от шоколад за моделиране или фондан, ако е необходимо да е пластична, или разтопен и поизстинал шоколад - в предпочитан цвят - ако декорацията трябва да стои "изправена"... Но ако имате някакви други въпроси - питайте :)
ReplyDeleteмного благодаря, в слу4аят искам да съ4етая няколко торти в една и затова се за4удих дали ще стане все пак- например Египетска торта, но покрита с фондан и дантела или само с дантела ??? (тъй като тук не мога да намеря такъв шоколад за моделиране, а не съм сигурна 4е ще ми се полу4и добре покритието с фондан)
ReplyDeleteпоздрави
Жени
Здравейте, след като вече достатъчно време имате дантелената подложка, опитахте ли да направите дантела с домашно приготвен айсинг ?
ReplyDeleteВсе пак да купуваш готовата смес е много задължаващо, пък и не винаги може да има наличност.Ще съм Ви много благодарна да споделите опит и впечатления.
Ели
zdraveite! Razgledah publikuvanoto ot Vas, makar 4e pone 5 puti sum izgledala videoto na SugarVeil! Pri Va s se e polu4ilo prekrasno! Za sujalenie pri men ne se polu4i. Tui kato iskah da napravq samo polovinata ot smesta, za6toto pritejavam malka silikonova podlojka za dantela.Yavno ne uzelih proporciqta ili nqkude drugade sburkah, no smesta ne se raznasq6e ravnomerno, a bukvalno bqga6e ot podlojkata:(( E, smesta opolzotvorih za dekorirane s po6:)) Ako imate ideq, koq e pri4inata smesta da "bqga" ot podlojkata, molq spodelete!
ReplyDeleteЗдравейте!
ReplyDeleteМоже ли да се оцветява захарната дантела и как?
Може ли да се поставя върху кремове?
Можете - за по-нежни или светли цветове можете да ползвате гел боя, като я добавите към сместа, докато се разбива - до желания цвят, или боя на прах, като я смесите със сухите съставки за дантелата, но така по-трудно ще контролирате нюанса на желания цвят...
DeleteЗа тъмни и наситени цветове - черно, тъмно синьо и т.н. се твърди, че е по-добре да се добави боя на прах към сухата смес за дантела, за да не се разводни евентуално консистенцията :)
Поздрви!!