Thursday, December 22, 2011

На гости на Дaрин от fkusno.com с "Коледен венец-сарма" / Christmas Stuffed Sauerkraut Leaves Wreath - Guest post at fkusno.com


Ще ми се първо, основно :) и най-вече специално да благодаря на Дарин – който имам удоволствието да познавам виртуално от блестящото му представяне в GoodFood България, като първата звезда на списанието – за поканата да гостувам в оригиналния му и изпълнен с неустоимо вкусни предложения кулинарен блог fkusno! Винаги съм считала, че мъжете са по-добрата половина от кулинарите :) и Дарин категорично потвърждава това ми мнение!! Затова и поканата му е още по-значима за мен!


Ако все още не сте се отбивали във Фкусното му кътче, заповядайте заедно с мен да му гостуваме с моето скромно предложение!



Коледен венец-сарма




Весели празници и наздраве :)

Wednesday, December 7, 2011

Торта Синьо кадифе за 13-я рожден ден на сина ми :) / Blue Velvet Cake - for my son's 13th Birthday



"Детенце" е вече на 13-т :)) и дано следващите няколко години минат леко - и за него и за нас!! Докато беше бебе, не можех да си представя, че може да има по-труден период, от това да не може да ти каже какво му е или какво иска, но сега се убеждава, че е мноооого по-страшно и трудно, когато вече не съм в състояние да взема думата от него :))


Необходими продукти:

За блатовете:

Доверих се на проверена рецепта за тортата :) само добавих какаото към брашното и солта, а за оцветител ползвах "Ледено синьо", като добавях по малко гел, до получаване на желания нюанс.

За крема:

250 г масло, на стайна температура
2 чаши пудра захар
600 г крем сирене
1 ч.л. екстракт от ванилия
Перлен или сребрист оцветител на прах, по избор

За карамелените елхички:

1/2 чаша захар
2 с.л. вода
гел боя "Ледено синьо"



Начин на приготвяне:

Блатовете приготвяме като при червеното кадифе.

Разбиваме маслото,пудрата захар и ванилията на пухкав бял крем.
Добавяме постепенно крем сиренето и разбиваме до гладък стегнат крем.

Слепваме блатовете с около 1/3 от крема, а останалите 2/3 нанасяме като на равномерен слой за глазура.

Карамелизираме водата и захарта до светъл карамел и добавяме (на върха на клечка заби) от синята боичка. Изчакване около минута карамела да стегне и "рисуваме" върху хартия за печене с помощта на лъжица абстрактни елхички.

Аранжираме карамелените елхички, :) както ни харесва, добавяме (по избор) лек "перлен полъх" над тортата - и сме готови!


Тортата е с плътен и наситен вкус и много интересен, елегантен :) и абсолютно "мъжки" цвят - и е супер за зимните празници :))

Tuesday, November 22, 2011

Бързи котлети с гъби и бира / Quick Chops with Mushrooms and Beer


Не знам как, но все някакси успявам да се подредя с няколко дини под една мишница ;) сигурно ми е вроден "талант"...

Та точно по средата на подобна забавна ситуация съм заседнала напоследък и времето, което успявам да прекарвам в кухнята и да отделям за любимото си хоби, е (за съжаление) почти отрицателно. Но все пак, макар и по нощите, се пробвам да открадна няколко минути за любима и бърза "манджа".

Та такава е и днешната ми рецепта за котлети с гъби и бира - бърза, лесна и според моите хора :) мноооого вкусна - но пък с ужасни снимки, че е снимана с лошо осветление и по малките часове...


Необходими продукти:

4 свински котлета (моите бяха от врата)
250 г гъби, по-дребни
2-3 с.л. зехтин
60-80 г масло, на кубчета
сол на вкус
пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
3-4 клонки мащерка (или 1 до 2 щипки)
1-2 щипки розмарин
1 чаша бира, можем да заменм за КЕТО с домашен бульон 
120-160 г кашкавал, нарязан на филийки

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 200 С или 180 С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме гъбките.
Подсушаваме пържолите върху кухненска хартия и овкусяваме със солта и пипера.
Нагряваме тиган с незалепващо покритие и подвижна дръжка, поръсваме със зехтина и "запечатваме" котлетите за около минути от едната страна.
Добавяме маслото, нарязано на кубчета, чесъна, мащерката, гъбите и розмарина и  запържваме за още една минута.
Обръщаме котлетите, като се стараем да "овалваме" и гъбите в мазнината с подправките, и запържваме за около минута.
Овкусяваме по избор с още малко сол и пипер  и добавяме бирата.
Преместваме в загрятата до 200 С или 180 С с вентилатор фурна и печем около 18-20 минути на долна скара - ако гъбките се запекат едностранно - леко ги разбъркваме и обръщаме.
Покриваме с филийките кашкавал и запичаме за още 3-5 минути, или докато кашкавалът се разтопи и започне леко да се запича.

Сервираме веднага със соса от печеното.


... но се комбинира чудесно и с пържени картофки :)

Sunday, October 30, 2011

Морковена торта с цветчета от захаросани моркови / Carrot Cake with Candied Carrot Flowers




Отдавна се канех да опитаме вкъщи и морковена торта, но все нещо в списъка с желания я пререждаше...

Но пък какъв по-удачен повод от Хелоуин ;) да изненадам всички с нещо нетипично???

А за рецептата заложих на предложението за "най-добрата морковена торта" от Southern Living ,  вероятно защото по състав ми напомни на друга торта, която се прие с огромна охота.




Необходими продукти:

За блатовете:
2 чаши брашно
2 чаени лъжички сода за хляб
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. канела
3 големи яйца
2 чаши захар
3/4 чаша растително масло
3/4 чаша мътеница (или пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. лимонов сок или оцет)
2 ч.л. екстракт от ванилия
2 чаши настъргани на ситно моркови
1 малка консерва ананас на кубчета, отцедени
100 г  кокосови стърготини
1 чаша нарязани орехи

За заливката с мътеница:
1 чаена чаша захар
1 1/2 ч. л. сода за хляб  (бога ми, чисто психологически, толкова много сода ми дойде с няколко идеи повече, затова следващия път - повече от 1/2 ч. л. :)) не слагам, въпреки че в готовата торта не се усещаше - но пък аз си знаех, че е там!!)
1/2 чаша мътеница (или пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. лимонов сок или оцет)
110 гр (1/2 чаша) масло или маргарин
1 с.л. царевичен сироп (инвертна захар, или дори мед)
1 ч.л. екстракт ванилия

За глазурата с крем сирене:
250 до 300 г масло
600 г крем сирене
3 чаши пудра захар
1 1/2 ч. л. екстракт ванилия

За захаросаните морковени цветчета:
2-3 по-едри моркова
1 чаша вода
1 чаша захар
1/2 ч. л. екстракт ванилия


Начин на приготвяне:


На захаросаните морковени цветчета:

Загрейте фурната до 110С.
Нарежете по-дебелата част на измитите и обелени моркови на тънки кръгчета и с помощта на дребна формичка за сладки изрежете цветчетата.
В малък съд кипнете водата, захарта и ванилията и варете морковените цветчета в продължение на 15-20 минути.
Отцедете и подредете в застелена с хартия за печене тава.
Печете в загрята предварително на 110С фурна в продължение на 35-40 минути.
Извадете и оставете да се охлаждат върху решетка.


На заливката:

В съд с двойно дъно оставете първите 5 съставки да заврят на средно висока температура.
Варете в продължение на 4 минути, като разбърквате често.
Отстранете от огъня, добавете ванилията и разбъркайте. Оставете настрани.



На глазурата с крем сирене:

Разбийте маслото и крем сиренето с миксер на средна скорост до получаването на кремообразна смес.
Добавете постепенно пудра захарта и ванилията и разбийте с миксер до гладък крем.




На блатовете:

Загрейте фурната до 175С.

Застелете 3 бр 22 см форми за торта с падащо дъно с хартия за печене, напръскайте със Спрей за печене с противозлепващ ефект и оставете формите настрани.
Разбъркайте заедно първите 4 съставки.
Разбийте яйцата и следващите 4 съставки на средна скорост с електрически миксер, до гладка смес.
Добавете брашнената смес, разбивайки на ниска скорост, докато се смесят съставките.
Прибавете морковите и следващите 3 съставки.
Изсипете сместа в подготвените форми.
Печете на 175С за 25 до 30 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра излиза чиста.


Сглобяване на тортата:

Поръсете равномерно изпечените блатове със заливката с мътеница и оставете да се охладят във формите върху решетка за 15 минути.
Извадете блатовете отформите и оставете да се охладят напълно върху решетка.
С половината от  глазурата с крем сирене слепете блатовете, а с останалата половина покрийте равномерно тортата.
По избор оформете "бодлички" с помощта на шпатула или лъжица.
Аранжирайте със захаросаните морковени цветчета.


Тортата е невероятно сочна и вкусна!!


И явно въпросната заливка някакси я запазва сочна и през следващия ден-два ;) ако остане...


А морковените цветчета изненадаха дори и мен с почти неоновия оранжев оттенък, който придобиха при варенето :) и си запазиха дори и след изсушаването - определено обраха овациите и придадоха кокетен вид на тортата!!


Само съжалявам, че направих твърде малко цветчета и не успях да покрия с тях тортата и отстрани, че първоначалната идея за подредбата им :)) беше друга...


Monday, October 24, 2011

Торта Персийска любов - гостува ми Буба @ Sugar Coated Nothings - Persian Love Cake - guest post with Buba @ Sugar Coated Nothings

Днес, навръх първата годишнина на Angellove's Cooking - ми гостува една стилна, оригинална и много интересна дама, на чийто вкус и кулинарни и творчески умения винаги се възхищавам, и от които винаги се зареждам изключително положително!! Не ми се иска да развалям очарованието на прекрасното й гостуване с многословието си, затова ще си позволя (дано няма нищо против) да се възползвам от собственото й представяне - Буба, авторката на прекрасния блог Sugar Coated Nothings - "За жената зад блога  и за блога пред нея" !!!

Бубе, не се сещам за по мил и прекрасен подарък, който бих могла да си пожелая за днешния ден, от твоето гостуване!!! 


Благодаря ти от сърце, че прие поканата ми - ти си истинска кулинарна фея!!!!


Мъдрите хора казват, че няма случайности. С годините все повече вярвам в това.
В началото на месеца бях приятно изненадана от мейл, в който една от най- любимите ми кулинарки ме канеше да гостувам при нея. Това бе първата ми такава покана и щастието, което това предложение донесе в сърцето ми не би могло да бъде описано с думи. Разбира се само който никога не е чел нейният блог и не е имал никакъв досег до нея не знае колко нежна, внимателна и мила е тя и само на него ще трябва да разкажа колко ласкаво бе поднесена поканата. Ръка за ръка с първичната еуфория дойде и паниката, защото това великолепно предложение съвпадна с боледуване на голямото ми момиче и съответно творческата ми муза бе отишла на дълга ваканция далеч от мен.
Мина прояви безгранично търпение и разбиране към огромното ми забавяне покрай ежедневните несгоди и това за пореден път ми показа колко много достойни за възхищение човешки качества притежава тя.
Благодаря ти, Мина!

Оформянето на моя малък принос отне изключително дълго време, за което аз изпитвах силни угризения към любезната си домакиня. Каква прекрасна изненада бе за мен обаче да разбера тази сутрин, че след цялото това време, моето гостуване при прекрасната Мина  ще съвпадне с един изключително щастлив повод- рождения ден на един от най- добрите, романтични и уханни блогове Angellove's Cooking .




Скъпа Мина, за мен е истинска чест да бъда тук на този празник! Желая ти безкрайно удовлетворение и наслада в кулинарните ти начинания, неизчерпаема муза и широко признание на трудът ти от близки и далечни. Желая ти и много сила и желание да продължиш да бъдеш толкова сърдечна и мила, толкова креативна и неуморна в предложенията си към нас, читателите и приятелите ти. Благодаря ти още веднъж за поканата и проявеното търпение. За мен е истинско щастие и привилегия да си една от моите блог- приятелки!

Дълго премислях какво да бъде това, с което да гостувам при тази така изискана и талантлива дама. И тъй като голямата ми страст винаги са били и ще бъдат нещата с високо захарно съдържание и естетическата завършеност и емоционален заряд, която придават на всяко едно меню (всъщност колко детайли и нежност може да се надява да излъчи печена бучка месо с гарнитура, каквато и аранжировка да му бъде приложена?!), някак логично нещата се сляха и насочиха към любимата част на малки и големи- десертите. Радвам се, че изборът ви се спря на това, защото какъв рожден ден би бил без торта!

Този път обаче исках да бъде нещо различно, необичайно и екзотично. Нещо достойно за моята домакиня и красивото й кътче, нещо което да носи част от мен и да направи виртуален мост между любовта на две жени към храната като изкуство и приятелството родено в общите интереси, нещо......покрито със захар. Ретро афинитетът ми и вечното ми любопитство към нови вкусове ме отведоха към нещо, което се надявам да е постигнало всичко това, което бе заложено като цел пред него.
Какво може да бъде по- ретро от розите и по- захарно от една торта? Само тяхното приятелство!


Торта Персийска любов


Състав:

За блата

1 ч.ч. брашно с набухвател
14 с.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3 големи яйца, разделени на белтъци/ жълтъци
6 с.л. розова вода
1/4 ч.ч. рапично олио
2 ч.л. настъргана кора от лимон
1/4 ч.л. семена кардамом- смлени
ванилия

За захаросаните розови листа

2 белтъка
листенцата от 1-2 рози- необработвани с химикали
1/2 ч.ч. захар- фина

За крема

2 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
1 щипка шафран
2/3 ч.ч. пудра захар
1 с.л. розова вода

2 с.л. неосолени ядки шамфъстък

N.B. 1ч.ч. = 240 мл чаша

Приготвяне:


За захаросаните розови листа






Отделете внимателно розовите листенца от розите. Измийте ги добре и ги подсушете много внимателно.
Разбийте белтъците до пяна в малка купичка. С помощта на четчица намажете розовите листа от двете страни с разбит белтък и след това поръсете щедро със захар- не се притеснявайте, че е повече- когато изсъхнат остават само полепналите по тях кристали.
По време на мазането с белтък може да се наложи да го разбивате лекичко отново, за да възстановявате консистенцията му.
Поставете захаросаните листенца на незалепваща решетка, за да изсъхнат през нощта.

Блата






Загрейте фурната до 160 С. Пригответе си две форми с 15 см диаметър (ако нямате може да използвате две с 20 см диаметър, но тортата ще стане по- ниска)- намаслете и облепете с пергаментова хартия, ако не са с добро незалепващо покритие.
Поставете в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и солта. В отделен съд разбийте жълтъците от трите яйца с половината от захарта (т.е. 7 с.л.). до побеляване. Прибавете към тях розовата вода, рапичното олио, лимоновата кора, ванилията и кардамома. Прибавете жълтъците към сухите съставки и разбийте до гладко.
В отделен съд, който сте се уверили че е напълно сух и чист, разбийте белтъците. По средата на разбиването прибавете към тях останалите 7 с.л. захар и разбивайте докато не стане плътна и тежка консистенция, нещо като разтопен маршмелоуз- това е важно за крайния вид на блата. Прибавете така разбитите белтъци към основната смес с помощта на дървена лъжица, като използвате максимално най- малко движения и бъркате внимателно и само в една посока.
Разделете сместа между тавите и поставете във фурната.
Печете до зачервяване и докато дървено шишче забито в средата на блата не излезе съвсем чисто и сухо.
След като ги извадите, оставете блатовете във формите за 15-на минути, след което доохладете на решетка.


Блатовете  пригответе ден по- рано и съхранявайте плътно увити във фолио за свежо съхранение, след като са напълно изстинали.


За крема


Ден по- рано, т.е. в деня на приготвянето на блатовете: Смесете 1/2 ч.ч. сметана с шафрана в малка тенджерка. Кипнете леко и отстранете от огъня. Оставете да поеме аромата за 20-на минути, след което поставете в хладилника за през нощта докато се охлади напълно.


Разбийте останалите две чаши течна сметана с розовата вода и захарта. Отделете около половината за глазура. Към останалата разбита течна сметана прибавете ароматизираната с шафран доза от предишния ден и разбийте.


Сглобяване на тортата: Ако сте използвали 15-см тави, разрежете блатовете на две, за да получите общо 4 по- тънки блата. Пропуснете тази стъпка, ако сте ползвали по- големи тави и съответно имате два тънки блата.
Поставете един блат върху десертна чиния и намажете обилно от шафраново- розовия крем. Върху него поставете другия блат и така редувайте, като завършите с блат. Бъдете щедри в мазането между отделните слоеве.


С белия сметанов крем измажете тортата отгоре и отстрани. Завършете като декорирате със захаросаните розови листа и шамфъстъка.

Готовата торта поставете в хладилника за час преди сервиране.


Може би тортата не е от най- лесните за прохождащи в кухнята, но пък малкото труд около нея си струва всяка секунда. Вкусът определено е нестандартен и рядко срещан. Розовата вода и захаросаните рози придават аромат, който остава за дълго в съзнанието и сетивата и подканва към....е, розови мисли да кажем, а екзотичните подправки акомпанират чудесно на главната нотка във вкуса.


Като финал бих искала да благодаря на Мина за прекрасната възможност, която ми предостави да бъда част от нейното вкусно и елегантно кътче и то на неговия рожден ден.  За мен беше истинско удоволствие и чест да съм един от гостите в ангелското кътче.http://thesugarcoatednothings.blogspot.com

Saturday, October 15, 2011

Бърз ябълков щрудел / Quick Apple Strudel



Един бърз и благодатно мързелив ябълков щрудел, който винаги става :)

Този тук е правен по вечерному и снимките са ужасни, но пък е особено любим вкъщи...


Необходими продукти:

500 г (1 опаковка) фини кори
6 средно големи ябълки, или 8 по-малки
100 г стафиди
100 г орехи, нарязани
150 г масло, замразено - за по-лесно настъргване (или предпочитана мазнина)
200 г чаени бисквити (или 1 опаковка)
3/4 до 1 чаша захар
10 г канела (1 пакетче)
4-5 с.л. тъмен ром
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, по избор
2-3 с.л. пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни кубчета.
Смесваме в голяма купа ябълките и стафидите и поръсваме с рома и лимоновия сок (по избор).
Блендираме бисквитите на едри трохи.
Нарязваме и блендираме орехите.
Смесваме захарта и канелата и разбъркваме, докато се смесят напълно.
Застиламе тавата с хартия за печене (аз поне го правя, за да не си наранявам;) покритието на тавата, като режа щрудела) за печене и намсляваме добре дъното и стените.
Разделяме корите на 3 части.
Застиламе с първите кори дъното и стените на тавата, като оставяме по 10-ина сантиметра от корите да стърчат извън тавата.
Намачкваме останалите от първата 1/3 кори и застиламе само дъното, като през 2-3 кори поръсваме равномерно с настъргано масло (аз го рендсовам :) директно над тавата)
Поръсваме с половината от натрошените бисквити.
Изсипваме половината от ябълките и стафидите и разнасяме на равномерен слой.
Поръсваме с половината канелена захар.
И най-отгоре поръсваме с половината нарязани орехи и поръсваме с настъргано масло.
Покриваме плънката, като намачкваме и застиламе корите от втората 1/3 - една по една, като през 2-3 кори отново поръсваме с настъргано масло.
Повтаряме процедурата с полагането на втората половина от плънката.
И покриваме с останалите кори - без последната, като не забравяме да поръсваме с масло.
Забулваме щрудела с последната кора, като подпъхваме краищата й, и обииииииилно поръсваме с настъргано масло.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 50-60 минути, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио или пекарска хартия, за да не прегаря щтрудела отгоре.
Изваждаме от фурната и поръсваме с пудра захар през сито, докато е още горещ.
Разрязваме на парчета и сервираме веднага с топка ванилов сладолед.


Или студен с любима гореща напитка.


Всъщност си е вкусен и без акомпанимент :))






Saturday, October 8, 2011

Овчарски пай / Shephеrd's Pie



Не знам за вас, но като се каже "Овчарски пай" - аз винаги и единствено се сещам за Гордън Рамзи :))

Затова и се спрях на неговата рецепта за Овчарски пай, която освен че е бърза и лесна за приготвяне, е и уникално вкусна!



Необходими продукти:

За плънката:

2-3 с.л. зехтин
600 г агнешка или телешка кайма
1 голям моркови (настърган)
1 голяма глава лук (настърган)
пресен розмарин
прясна мащерка
3-4 скилидки пресован чесън
сол, на вкус
пипер, на вкус
няколко пръски Worcestershire сос (който аз замених с тъмен леко подсладен соев сос :( поради липса на посочения в рецептата)
2 средноголеми настъргани домата или доматено пюре или паста (не повече от малка консерва)
няколко „глътки” червено вино
1/3 чаша пилешки бульон

За картофеното пюре:

около 600 г картофи
¼ чаша сметана
около 50-60 г масло
2 яйчени жълтъка
сол, на вкус
пипер, на вкус
½ до 1 чаша пармезан, настърган



Начин на приготвяне:

Приготвяме по брилянтните инструкции на Гордън Рамзи :) и печем в предварително загрята на 180С фурна около 20 минути.


Сервираме на порции или като една голяма семейна порция с отделни съдове и прибори.



Много вкусно ястие, което ние вкъщи единодушно определяме като Британска мусака :)


Определено си заслужава - от първата до последната хапка!!



Thursday, September 29, 2011

Руладини с горгонзола, прошуто и смокини / Gorgonzola, Prosciutto & Fig Rolls



Една не съвсем типична за нашите географски ширини комбинация, в която почитателите на смесени вкусове със сигурност ще се влюбят :)


Необходими продукти:

4 бр филета от свинско месо
120-160 г сирене Горгонзола
4 ленти прошуто
4-6 средно големи смокини
2-3 с.л. зехтин
сол, на вкус
пипер, на вкус
1-2 щипки сух розмарин, или 2-3 стръка пресен
1 чаша бяло вино
2 с.л. качествено бренди или уиски
1 ч.л. мед, по избор


Начин на приготвяне:

Нарязваме смокините на кръгчета.
Разделяме Горгонзолата на 4 равни части.
Изтъняваме филетата с точилка, или начукваме с чук за пържоли.
Поръсваме всяко от филетата двустранно със сол, пипер, розмарин и зехтин.
Разстиламе върху работна дъска филетата, едно по едно - и покриваме всяко с лента прошуто.
В едини край добавяме парче Горгонзола и 2-3 резенчета смокини и навиваме на стегнато руло  (можем да забодем рулото с клечка за зъби, за да запази формата си, но задължително отстраняваме клечките преди да сервираме ястието).
Покриваме рулата със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Смесваме в малка купа виното, брендито (аз ползвах уиски), останалите нарязани смокини и меда (по избор).
Загряваме фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Подреждаме рулата в подходящ съд за печене и поливаме с доовкусеното вино и похлупваме съда или покриваме плътно с алуминиево фолио.
Печем на долна решетка в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 20-25 минути, след което отстраняваме капака/фолиото, и печем още 15-20 минути (в зависимост колко е крехко месото), като от време на време поливаме със соса от печенето.
Изваждаме ястието от фурната, покриваме съда отново с фолио или капак и оставяме около 5 минути да "отпочине" от печенето.

Сервираме със соса от печенето и/или гарнитура по избор.




Monday, September 12, 2011

Торта "Карнавал" / Carnival Cake





Така :)) първо и основно -  ще помоля за снисхождение, защото това е първата ми торта, покрита и украсена с фондан...


Ама не - това на горната снимка не е тортата, а маската от фондан, предназначена за декорация на тортата, но понеже съм много умна :)) освен че я направих много тънка и нищо не подложих под фондана да стабилизира положението, нямах и достатъчно време да я изчакам да изсъхне като хората... И разбира се, след като я пренесох успешно (!!!) и монтирах върху тортата - се разпука по средата от собствената си тежест... Та се наложи да импровизирам в последния момент със заместители на маската...


Но пък сърце не ми даде да не си я покажа, че много си я харесах ;) като за първи път...


Та за тортата :)




Спрях се на по-примитивен вариант на покриване, защото не бях сигурна дали ще се справя с разточването на фондана, а и защото нямам все още повечето инструменти, които облекчават работата...


И разбира, се наложи се да спретна бързо умалено копие на официалната маска, което даже нямаше време да позасъхне - та се сбръчка, като го наложих на тортата - и тотално нова концепция за останалите детайли - ама - здраве...




Необходими продукти:


Рецептата за пандишпановия блат заимствах от Милена @ Sweet Kingdom:


225 г брашно
6 яйца
165 г фина захар
75 г разтопено краве масло


За крема:


200 г заквасена сметана
1/2 чаша захар
250 мл течна сметана
настърганата кора от 1 лимон
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
150-200 г пресни малини


За сиропиране на блата:


около 100-120 г прясно изцеден портокалов сок
1-2 с.л. ром


Рецептата за масления крем за измазване заимствах от Дими @ Тайната на нашата вечеря, като само замених есенцията:


125г масло, на стайна температура
1/2 ч.л. есенция ром
2 чаши пудра захар, пресята
2 с.л. прясно мляко




Начин на приготвяне:


За приготвянето на блата следвах инструкците на Милена, но разделих блата само на две, че нещо по-сбит от нейния ми се получи :))


Крема за пълнежа приготвяме като разбиваме в голяма купа с миксер сметаната и захарта, докато захарта се разтвори напълно.
В отделна купа разбиваме с миксер течната сметана до пухкав крем, добавяме настърганата кора от лимон и лимоновия сок и разбиваме до хомогенизиране на сместа.
Прибавяме около 1/4 от разбитата сметана към заквасената сметана и захарта и разбъркваме със силиконова шпатула.
Добавяме останалата част от разбитата сметана и разбъркваме, може и на средна степен с миксер, до получаване на хомогеннен крем.


Масления крем приготвих по инструкциите на Дими - за едноетажна торта всъщност се оказа достатъчно и половината количество крем, така че - продуктите могат да се редуцират на половина...




Сглобяване на тортата:


Върху поднос за торта, тортена чиния или подложка за торта мацваме малко от масления крем (да не ни се разместват блатовете) и поставяме първия блат - аз лично долният блат го оставям за най-отгоре, че да ми е по-равна повърхността на тортата :)
Сиропираме и нанасяме около 2/3 от сметановия крем.
Посърваме обилно с малинки, добавяме останалия сметанов крем и заглаждаме.
Сиропираме и втория блат и го ооставяме върху крема, са по-равната страна нагоре.
Ако кремът от пълнежа е твърде мек - оставяме тортата в хладилника за 30-ина минути - да стегне.
Измазваме тортата с тънък слой от масления крем, колкото да задържи фондановото покритие и отново оставяме в хладилника да стегне.


Междувременно подготвяме фондана за покриването на тортата. Размеваме захарното тесто добре, за да стане еластично и докато размесваме, прибавяме желания цвят боя и месим, докато получим равномерен цвят.


*** Фонданът може да се оцвети и от предния ден (моят си го бях оцветила :) и от преди седмица) и да се съхранява плътно увит в свежо фолио, а преди да се ползва - само да се размачка добре.


Разточваме оцветения вече фондан върху поръсена с фино царевично нишесте (или фина пудра захар, но на мен пудрата захар нещо ми лепне твърде много) работна повърхност.
Изрязваме, един по един, равномерни триъгълници от всеки цвят, като внимателно налагаме върху тортата всеки тънко разточен триъгълник от захарно тесто и заглаждаме, започвайки от средата към края, докато покрием цялата торта.


*** Добре е да фиксираме триъгълниците един към друг, като леееееко подмазваме краищата им със сладкарско лепило, разбит белтък или просто вода, за да прилепнат плътно един към друг ;) и да не отзяват като моите! Ама аз забравих, притисната от липсата на време...


Изрязваме с остър нож  излишното количество тесто.
Декорираме тортата по избор, като е добре :)) по-едрите 3D детайли, от които се очаква да стоят изправени - да са приготвени предварително, за да могат да изсъхнат добре (т.е. ;)) наложи ми се в движение пак да преоткрия топлата вода!).


И сме готови :))




Нямах време да глазирам тортата,а само леко я напудрих със сребрист прашец, ама явно не беше подходящия - та не стана равномерно...




Единственото нещо, с което все пак не успях да се преборя и не схванах - беше как ДА НЕ СИ забивам ноктите във вече наложения върху тортата и изгладен фондан, докато добавям детайлите :))




А ето и парченце :)









Tuesday, September 6, 2011

Гурме тарт със смокини, бадеми и лавандула / Gourmet Fig, Almond and Lavender Tart




Някак си винаги съм свързвала края на лятото със зрели смокини и дори нямам читаво обяснение за това си усещане :)

И вероятно този сладкиш, по френски интригуващ и пленителен, е своеобразното ми  подсъзнателно сбогуване с лятото, което и 2/3 от годината да траеше :)) пак нямаше да ми е достатъчно, но поне да се подготвим :)) по-така ..."шармантно" за раздялата...


Необходими продукти:


За тестото:

1 ½ чаша брашно
100 г охладено масло, нарязано на кубчета
1/3 чаша пудра захар
1 жълтък
2 с.л. ледено студена вода

За бадемовия  пълнеж:

2 чаши бадеми, бланширани
2 ч.л. мед
1/2 чаша захар
1 ч. л. изсушени цветчета от лавандула
1 голямо яйце
1 / 2 ч. л. бадемов екстракт
700-900 гр  зрели  смокини, нарязани надлъжно на 4 (а ако са от по-едричките – на 8)
2-3 с. л. кафява захар

За гарниране:

2 с. л. мед, леко затоплен до втечняване
изсушени цветчета от лавандула или пресни лавандулови клонки
Ванилов сладолед, по избор




Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме брашното и пудрата захар и добавяме нарязаното на кубчета охладено масло.
Стараейки се да работим максимално бързо, претриваме през пръсти (или намачкваме с вилица) маслото и брашното, докато получим едри трохи..
Добавяме жълтъка и водата и замесваме грубо тесто.
Оформяме на питка, опаковаме в свежо фолио и охлаждаме в хладилника за 30-40 минути.

През фолио или върху набрашнена повърхност, разточваме охладеното тесто на тънка кора, която да покрива дъното и стените на 26-28 см форма за пай.
Намасляваме формата за печене с малко масло, поставяме кората и притискаме да прилепне към дъното и стените на съда.
Набождаме кората равномерно с остра вилица, покриваме със свежо фолио и оставяме за 10-15 минути във фризера.
Междувременно загряваме фурната до 220С или 200С с вентилатор.

Покриваме охладената кора с хартия за печене или алуминиево фолио и изсипваме отгоре сухи бобови зърна или тежести за печени на пай, за да предотвратим набухването на тестото.
Печем в предварително загрята до до 220С или 200С с вентилатор фурна около 15-20 минути – или докато ръбовете на кората станат леко златисти.
Изваждаме, отстраняваме бобовите зърна и хартията и оставяме да се охлади на решетка.
Редуцираме температурата на фурната до 190С или 170С с вентилатор.

Приготвяме бадемовата паста, като в  кухненски робот или блендер смиламе бадемите и захарта. 


Добавяме меда, лавандулата, яйцето и бадемовия екстракт и пасираме.
Деликатно разстиламе сместа върху изпечената "черупка".
Отгоре подреждаме нарязаните смокини в разминаващи се кръгове.
Поръсваме равномерно с кафявата захар и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна около 30 минути или докато смокините са видимо омекнали и запечени и започват да отделят сок.
Изваждаме от фурната и поръсваме с мед и лавандула.



Изключително богат на вкус и ароматен сладкиш, наситен с усещането за късно лято с :)) френски привкус...

Поднасяме десерта топъл, гарниран с ванилов сладолед, по избор (ние нашия сладолед ;) вече си го бяхме привършили предварително)!


Или охладен - с резенчета пресни смокини ...и силно кафе :))


Смокини, бадеми и лавандула се смесват пленително в това изключително като аромат и текстура сладко изкушение.