Tuesday, February 22, 2011

Пилешко Филе Миньон / Chicken Fillet Mignon


Не бих се сетила да приготвям филе Миньон с пиле :) ако не бях видяла предложението на Kimberly - неустоимо, както повечето неща, които това момиче сътворява!!

Моят вариант е доста по-различен като съставки, а и подведена от размера на резенчетата бекон, които намерих - сътворих едни странно наподобяващи фалически символ филета с нескромни размери :))), но и през ум не ми мина да ги резна на две ;) и да замаскирам ситуацията... Щях да имам едни елегантни нескандализиращи с вида си миньончета, които дори щяха да са два пъти повече на брой.... Но - нищо :) някой следващ път...

Но пък се получиха толкова вкусни, че не мога да не си ги покажа :)

I would newer thinking of preparing Chicken Fillet Mignon :) if I haven't seen Kimberly's recipe - irresistible, as most of the meals she's creating!! 

My version is quite different indeed as ingredients, and  misleading myself with the bacon strips size I've got - I've created some strangely phallic alike immodest sized fillets :)), but I've newer have thought of cutting them in half ;) and disguise the situation... then I would have such elegant not scandalously looking mignons, that even would be twice more... But - that's it :) I'll remember it for the next time...

But they have been so tasty, that I couldn't resist showing them :)


Ужас!!! "blush" нали не си мислите това, което и аз си мисля???

OMG!!!  "blush" please tell me you don't think what I am thinking???

Необходими съставки:

4 филета (пържоли) от пилешки долни или горни бутчета 
4 ленти бекон, достатъчно дълги, за да се овие филето или 8 по-къси
1 с.л. универсална зеленчукова подправка (аз обикновеноползвам Пикантина или Вегета), заменяме с 1/2 ч.л. сол, или на вкус - за кето
1 ч.л. цветни пипери (или черен пипер), едро смляни
4-5 с.л. домашно приготвено Песто с магданоз (или предпочитано Песто)
1/2 чаша кашкавал, настърган на едро
1/4 ч.л. едросмлян лют червен пипер
2-3 с.л. зехтин
1/2 до 1 чаша вода
4 бр. клечки за зъби 

Ingredients: 
4 chicken thigh fillets
4 strips bacon, long enough to wrap fillets or 8 shorter ones
1 tablespoon Universal vegetable seasoning 
1 tsp Peppercorns or black pepper, coarsely ground
4-5 tablespoons homemade pesto with parsley (or favorite pesto)
1/2 cup cheese, shredded
1/4 teaspoon  cayenne pepper, coarsely ground
2-3 tablespoons olive oil
1 / 2 to 1 cup water
4 toothpicks

За всеки случай давам отново и рецептата домашното песто с магданоз:

1 връзка магданоз
1/2 чаша леко запечени белени бадеми (или предпочитани ядки)
1/2 чаша настърган пармезан
1-2 скилидки чесън, прсовани
1/2 чаша зехтин
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. бял пипер, ситно смлян


And again the homemade parsley pesto recipe:

1 bunch parsley
1/2 cup lightly toasted peeled almonds (or favorite nuts)
1/2 cup grated Parmesan cheese
1-2 cloves garlic, minced
1/2 cup olive oil
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon white pepper, finely ground


Ето тук трябваше да си дам сметка на къде върви работата и да режа на половина ;)

Right now I should have seen what's going on and cut in half ;)



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С.

Начукаме месото и поръсваме с универсалната зеленчукова подправка и част от едросмлените цветни пипери.

Намазваме с по 1.сл. всяко от филетата от вътрешната страна и завиваме на руло или ги оформяме максималко компактно на кръг.

Увиваме всяко с парче бекон и фиксираме с клечка за зъби - и месото и беконът са достатъчно крехки и позволяват манипулацията :)

*** Ако случайно сме завили филетата на руло и са прекалено дълги :)) разрязваме на две и опаковаме всяко поотделно в бекон...

Подреждаме в подходящ за печене съд, доливаме внимателно отстрани на филетата водата и поръсваме със зехтина.

Печем в предварително загрятата на 180С фурна около 25-30 минути и поръсваме с настъргания кашкавал, останалото песто, едро смлян лют червен пипер и останалиете цветни пипери. 

Печем още 10-ина минути или до готовност.

Method:
Preheated oven to 180C.

Treat the meat with your meat pounder and sprinkle with universal vegetable seasoning and some Peppercorns or black pepper, coarsely ground.

Spread with 1 tablespoon pesto each of the fillets and roll or compact them as much as possible  into a round-shaped fillet.

Wrap the bacon around each piece and fix with a toothpick -  the meat and bacon are tender enough and allow the manipulation :)

Arrange in a suitable baking pan, add  water and sprinkle with olive oil.

Bake in preheated to 180 C oven for about 25-30 minutes and sprinkle with grated cheese, the remaining pesto, coarsely ground pepper and cayenne pepper.

Bake for another 10 minutes or until ready.


Поднасяме със свежа салата и чеснови хлебчета с песто или с гарнитура по избор...

Serve with fresh salad and garlic pesto bread or any preferred side dish...


Изключително вкусно, лесно и бързо за приготвяне и много "глезещо" ястие за всички почитатели на пилешкото месо :)

Incredibly tasty, easy to make and veeery "spoiling" dish :)


18 comments:

  1. Мина, на каквото и да ти приличат филетата, много ми допада изпълнението - всички продукти са ми любими :/
    И наистина много бързо, ще пробвам твоя вариант на тези апетитни пилешки филета в бекон!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Ха, ха и да си мислим какво от това :)
    Много апетитно изглеждат и пак се облизвам :)
    Както винаги при теб!
    Поздрави, Мина и хубава вечер!

    ReplyDelete
  3. Пепи, благодаря ти!! :) ама аз наистина чак като видях снимките съзрях какви съм ги спретнала :)), но вече беше твърде късно за нови снимки... Но иначе е много вкусно така пилешкото :)

    Благодаря, Дани :)! На всички вкъщи много им харесаха филетата така, затова и ги показвам :)), но все си изглеждат майтапно...


    Приятна вечер, момичета!!!

    ReplyDelete
  4. И салатата и това изкусително филе ми легнаха на сърце!
    Чудесни, оригинални и вкусни рецепти, а снимките са така примамващи!
    Уютна и вкусна вечер, Мина!

    ReplyDelete
  5. Absolutely beautiful dish and plating!

    ReplyDelete
  6. Мина,изобщо нямаше да направя асоциацията ,на която ни навеждаш,но пък ти си настроена еротично към храната още от онези мои кашкавалени хлебчета,направени по твоята рецепта,които пак ти приличаха на нещо секси:).
    Предложението ти ми идва идеално подходящо за едно синьо сирене,което ми се искаше да поднеса точно по този начин,но не ми се беше оформила идеята.Вече е кристално ясна!Така ще го направя!

    ReplyDelete
  7. Страхотни филенца /фАленца:)/, приличат си на апетитна мръвка месце.
    Поздрави от мен и вкусна и еротична седмица!:))

    ReplyDelete
  8. Oh my goodness..I can almost smell that bacon..literally can, I am making beans:) and imagining that it is this wonderful meal of yours:)) yummy and gorgeous as always!!!

    ReplyDelete
  9. Лети - благодаря!! И аз си ги харесвам и двете ;) ама съм и скромна... Но си бяха вкусни де - и салатата и филетата :)

    Irena, thank you!! :) that's been tasty indeed...

    Еликсирче, странно, но :) на мен ми бръкна въпросната асоциация в очите в мига, в който видях снимките :))... А твоите хлебчета си бяха "секси" - в смисъл на мноооого елегантно пипнати :) без еротичен подтекст!! Но ти си пипаш винаги изискано и елегантно!!! А идеята със синьото сирене много ми харесва! :)

    Траяна, благодаря ти!!! Много вкусни си бяха месцата наистина :) и благодаря и за оригиналните поздрави!!

    ReplyDelete
  10. Sandra, thank you!! I am sure anything you are cooking is just amazingly tasty!!! My son is driving me nuts right now to make him your Nutella filled Crêpes with Peanut Butter Chips :)))

    ReplyDelete
  11. These look delicious! The bacon must have kept the chicken very moist!

    ReplyDelete
  12. You are too funny :) These look amazing...and your beautiful salad garnish is gorgeous. Still LOL about your thoughts~

    ReplyDelete
  13. You are funny Mina! It looks delicious and the bacon adds so much to the dish. Color and beautiful. Thanks for the recipe and the laugh!

    ReplyDelete
  14. Wow! What gorgeous pictures. I'm sure it's also very yummy.

    ReplyDelete
  15. I like bacon-wrapped-anything. That chicken sounds so juicy and delicious! Great post, Mina!

    ReplyDelete
  16. Изглежда много апетитно! Много колоритни снимки!
    Много ме развесели с коментара под едната снимка :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  17. Мина, голяма красота за очите и небцето си приготвила. Невероятни снимки,нямаше изобщо да направя асоциация , ако не беше споменала :))))Представям си колко са били вкусни:))

    ReplyDelete
  18. Amazing, beautiful plate! I love how you've combined so many distinct components into one great looking dish. Oh, and I am totally making it :)

    ReplyDelete