Thursday, March 28, 2024

Бисквитена торта с ягоди и бял шоколад / Strawberry and White Chocolate Cake

 

Лека, лесна, кокетна и вкусна – бисквитената торта, която можете да приготвите за най-специалния си празник, или за всеки ден, без дори да приближавате до фурната 😊

Богата на текстури и вкусове, с много крем и плодове, елементарна за приготвяне и с гарантиран УАУ ефект при поднасяне!!

Необходими продукти: 

360 г обикновени бисквити
100 мл студено прясно мляко

За крема:

1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г захар
80 г бял шоколад
250 г маскарпоне
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
150 г свежи ягоди, нарязани на кубчета
10 г желатин Dr.Oetker + 40 мл студена вода

За конфитюра от ягоди:
350 г свежи ягоди
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
60 г захар
3 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
100 – 120 мл студена вода

Можем да използваме и готов конфитюр от ягоди за още по-лесно приготвяне на тортата :) 

За бисквитените трохи:
40 г обикновени бисквити
40 г лешници, леко запечени и нарязани на дребно (или ядки по избор)
20 г бял шоколад
20 г масло

За глазурата:
250 г маскарпоне
100 г меко масло
80 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл 

За декориране:
10-12 свежи ягоди


Начин на приготвяне:

На крема:
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 80 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме белия шоколад, изчакваме 2-3 минути да се разтопи и разбъркваме.
Охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме маскарпонето и есенция ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути.
Добавяме на части охладения ванилов пудинг и разбиваме с миксер на ниска степен за кратко, до гладък крем. 
Отделяме 500 г от крема за пълнежа със свежи ягоди и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио.
Останалата част от крема запазваме за слепване на бисквитите.


На конфитюра от ягоди:
Нарязваме ягодите на едри кубчета и поръсваме с лимоновия сок
Смесваме захарта с царевичното нишесте, поръсваме ягодите и разбъркваме.
Добавяме студената вода и кипваме озахарените ягоди.
Готвим принепрекъснато разбъркване на средно-ниска степен 4-5 минути, или докато сосът се сгъсти.
Отстранваме от котлона, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади.


На бисквитените трохи:
Разтопяваме на водна баня маслото и белия шоколад, разбъркваме и оставяме леко да се охлади.
Натрошаваме бисквитите на едри трохи и смесваме с лешниковите ядки.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се смесят добре и ядите и трохите се покрият равномерно с шоколад.


На глазурата:
Приготвяме глазурата непосредствено преди да сглобим тортата.
Разбиваме в купа с миксер на средна скорост мекото масло, есенция ванилия и пудрата захар до пухкава бяла маса.
Добавяме на части маскарпонето и разбиваме за кратко до пухкав крем.


Сглобяване на тортата:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Фиксираме ринг за торти или форма с падащо дъно с размер 18-20 върху подходящ поднос и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студеното прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с крем, от заделения за слепване на бисквитите, и заглаждаме.
Редим още 3-4 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем и завършваме с бисквити.
Разтопяваме на водна баня накиснатия в студена вода желатин, добавяме 1-2 с.л. от крема, заделен за пълнежа със свежи ягоди и разбъркваме, за да се темперира желатина.
Добавяме към крема за плнежа и разбъркваме с миксер на ниска степен, докто се смесят напълно.
Добавяме нарязаните на кубчета ягоди и разбъркавме.
Разпределяме крема с ягодите върху бисквитите, заравняваме и оставяме за 20-30 минути в хладилника или за 5-10 минути във фризера.
Покриваме охладения крем с бисквитените трохи и заравняваме, като притискаме съвсем леко.
Разпределяме конфитюра от ягоди върху бисквитените трохи и внимателно заравняваме.
Покриваме плътно с потопени в студено прясно мляко бисквити и оставяме в хладилника за поне 8 часа.


Освобождаваме готовата  торта от формата и ацетатната лента и покриваме от всички страни с крема за глазурата.
Измазваме равномерно и оставяме в хладилника за 20-30 минути да стегне глазурата.
Декорираме със свежи ягоди.


Wednesday, March 13, 2024

Ябълков пай с карамелизирани ябълки / Caramelized Apple Pie

 

Бях обещала от маса време на младежа ябълков пай, "ама ябълков, ябълков" по негово настояване и реших да се доверя на ябълковия пай на Гордън Рамзи - изчистен, класически, със съвсем лек "туист" при приготвянето на ябълките, защото рецептите му никога не са ме подвеждали.

И в потвърждение на максимата, че обущарят ходи най-често бос, се оказа, че нямам подходяща форма 20 см и в пристъп на неясна паника, естествено, се спрях на възможно най-неподходящата "подходяща", но все пак историята е за пая, а не за формата, освен че и нямах намерение да споделям рецептата...

Необходими продукти:
... за форма 20 см 


За тестото:
110 г масло, на стайна температура
7 с.л. кристална захар
1 голямо яйце XL
3-4 капки бурбонска ванилия
240 г брашно 

За пълнежа:
100 г кристална захар
1/2 ч.л. канела на прах
1 щипка индийско орехче, прясно настъргано
4-5 големи ябълки (около 1.2 кг)
60 г масло
5-6 капки бурбонска ванилия 
1 жълтък + 2 ч.л. вода
1 с.л. захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

На тестото:
Смесваме в блендер или кухненски робот маслото и захарта и обработваме, докато се смесят.
Добавяме яйцето и обработваме за 30 секунди.
Прибавяме брашното и блендираме, докато се събере, като не прекаляваме с обработката, за да не стане жилаво тестото.
Ако тестото изглежда прекалено сухо, добавяме 1 с.л. студена вода.
Замесваме за кратко върху набрашнена повърхност и завиваме в свежо фолио.
Охлаждаме за 30 минути, преди да оформим корите на пая.

На пълнежа:
В купа смесваме захарта, канелата и индийското орехче
Обелваме и почистваме ябълките и нарязваме на едри кубчета.
Поръсваме нарязаните ябълки с подправената захар и разбъркваме, докато се покрият.
В тиган с незалепващо покритие разтопяваме половината масло, добавяме половината ябълки и готвим на силен огън, докато започнат да се карамелизират по крайщата, за около 5-6 минути.
Прехвърляме в голяма купа и повтаряме с останалото масло и ябълки, след което оставяме напълно да се охладят.

На пая:
Загряваме фурната до 190С или 180С с вентилатор.
Разточваме около 300 г от тестото на кора с дебелина около 1/2 см и диаметър около 30 см.
Покриваме формата с тестото, като леко притискаме, за да премахнем въздушни джобчета.
Разточваме останалите около 200 г от тестото на втора кора с дебелина около 1/2 см и диаметър около 25 см.
С лъжица прехвърляме охладените ябълки в покритата с тесто форма, заравняваме и леко намазваме с вода ръба на тестото..
Покриваме с втората кора, притискаме леко, за да се запечата тестото и навиваме навътре на руло слепените кори, с идеята да образуват нещо като ръбче по периферията на пая :)
Нагъваме с пръсти ръба, намазваме с разбития с 2 ч.л. вода жълтък и с остър нож правим няколко малки разреза, за да може да излиза парата по време на печенето.
Поръсваме с малко захар и печем в предварително загрята до 190С или 180С с вентилатор фурна 35-40 минути.
Оставяме да постои 15-20 минути преди да разрежем и сервираме :)

Хрупкава коричка, ябълки с вкус на карамел и дъх на масло и ванилия - какво повече му трябва на човек ;)

А на следващия ден, ако оцелее, е отново абсолютно божествен!!