Monday, September 11, 2023

Пухкави питки с маслини и сушени домати / Fluffy Sun-Dried Tomatoes Olive Rolls

 


Необходими продукти:
за 6 големи, или 12 малки питки

За тестото:
100 мл суроватка (или затоплена вода)
200 мл прясно мляко, затоплено
60 мл зехтин 
50 г захар
2 големи яйца, леко разбити
800 - 850 г брашно, пресято
2 ч.л. едро смляна морска сол
14 г суха мая

За плънката:
60 г сушени домати, нарязани на едро
60 г маслини, нарязани на ситно
60 г пармезан, настърган (или кашкавал)
60 г масло, разтопено 
1-2 клонки свеж розмарин, нарязан на ситно (по избор)


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарна добавяме първо течните, а след това и сухите съставки и стартираме програма "Тесто".
Ако е необходимо добавяме по малко пресято брашно или суроваткаа, докато получим тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се замазва под бъркалките.
След приключване на програмата, ако тестото не е удвоило обема си, покриваме със свежо фолио и оставяме в загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното.

При замесване на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. затоплено прясно мляко, захар и брашно.
В голяма купа или тава смесваме първо сухите съставки, след което добавяме към тях течните и активираната мая - и месим 10-ина минути.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в предварително загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, докато удвои обема си.

Загряваме предварително фурната до 40С, с термоустойчива купа с вода на дъното.
Покриваме с хартия за печене 1 или 2 плитки тави, в зависимост от броя на питките.
Премесваме за съвсем кратко втасалото тесто и разделяме на 6 или 12 равни части - около 200 г за голяма и 100 г за малка питка.
Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на дълга и тясна кора с размери около 20 х 10 см.
Намазваме с масло, поръсваме с пармезан, нарязани сушени домати, маслини и розмарин, след което завиваме на руло, усукваме на "фитил" и връзваме на "възелче".
Подреждаме готовите питки в подготвените тави, на разстояние една от друга, покриваме с памучна кърпа или свежо фолио.
Оставяме впредварително загрята до 40С фурна, с термоустойчива купа с вода на дъното, да втасват за 15-20 минути, или докато удвоят обема си.
Намазваме втасалите вече питки с разтопено масло и поръсваме с пармезан.
Връщаме ги във фурната на средна скара, превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем около 30-35 минути за големите и 20-25 минути за малките питки, като при необходимост покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не прегорят.
Поднасяме веднага - горещи, топли, студени - винаги са изумителну пухкави, ароматни и вкусни.