Thursday, February 17, 2022

Бисквитена торта с маскарпоне и бял шоколад / White Chocolate Mascarpone Icebox Cake

 


Има десерти, които мигновено пленяват с лекота на приготвянеи впечатляващ вкус - не изискват специални кулинарни умения и часове в кухнята, но галят сетивата и превръщат десерта в истинска кулминация на всяко събитие или похапване вкъщи с любимите хора.

И ако недоумявате как обикновената бисквитена торта може да се превърне в безспорната кралица на всяка трапеза, само опитайте предложението ми за Бисквитена торта с маскарпоне и бял шоколад :)

Рецептата приготвих преди време за Dr. Oetker Bulgaria и е публикувана и на сайта им :)


Необходими продукти:
за торта с диаметър 20-22 см

400 г бисквити с масло
800 мл прясно мляко
1 пак Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад
100 г захар
100 г тъмен шоколад
60 г масло
200 г маскарпоне
50 г кафява захар
1 пак Бурбонска ванилова захар Dr. Oetker

За глазурата:
300 г маскарпоне
50 г кафява захар
100 г бял шоколад
50 г масло
1 пак Ванилена захар
10-12 свежи ягоди, за декориране

Начин на приготвяне:

Покриваме стените на форма с падащо дъно или ринг за торти с размер 20-22 см с ацетатна лента или хартия за печене.
Приготвяме шоколадовия пудинг според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко, и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона и след около минута добавяме тъмния шоколад  и маслото, разбъркваме,  докато се разтопят и охлаждаме крема на ледена баня.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, кафявата захар и ваниловата захар за кратко, докато захарта се разтопи.
Добавяме на части охладения крем към крема маскарпоне, като разбиваме с миксер на ниска степен до гладка смес.
Подреждаме вертикално един ред бисквитки по борда на формата и намазваме внимателно с шоколадов крем.
Редим върху крема втори ред бисквитки, след това отново крем - и така, докато запълним формата.
Изсипваме отгоре останалия крем и заравняваме.
Покриваме със свежо фолио и оставяме тортата за поне 4 часа в хладилника.

На глазурата:
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, кафявата захар и ванилената захар за кратко, само докато се разтопи захарта.
Добавяме охладената шоколадова смес постепенно, като разбиваме с миксер на ниска степен, докато се смесят.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути.


Сглобяване на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента или хартията за печене.
Измазваме от всички страни грубо с глазурата с помощта на шпатула или широк кухненски нож, като се стараем да офоромим неправилен ръб, който леко да стърчи по периферията на тортата.
Почистваме измитите и подсушени върху кухненска хартия ягоди и нарязваме на филийки.
Подреждаме нарязаните ягоди в кръг по периферията на тортата и съхраняваме в хладилник, докато сервираме.


Поднасяме с любима топла или студена напитка :)

Monday, February 14, 2022

Най-шоколадовият чийзкейк със сос от вишни / Ultimate Chocolate Cheesecake with Sour Cherry Sauce

 


Нежна и копринена шоколадова магия в хрупкава обвивка и пленяващ сетивата вишнев сос - десерт достоен за боговете!!

Идеален за деня на любовта и виното, както и за всеки път, когато ви се прииска нещо изискано и вкусно, но лесно за приготвяне.

И за 24-тата годишнина от свтбата ни :)

Необходими продукти:
...за форма с диамерър 20-22 см

За основата:
300 г шоколадови бисквити
165 г масло, разтопено
1 ч.л. екстракт ванилия
1/4 ч.л. сол

За чийз крема:
500 г маскарпоне
75 г фина пудра захар
25 г какао на прах
2 ч.л. екстракт ванилия
300 мл млечна сметана 30% - 36%
200 г тъмен шоколад за топене
10 г желатин на прах + 30 мл студена вода

За соса от вишни:
450 г вишни, замразени или пресни, почистени от костилките
100 г кристална захар
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2-3 капки есенция вишна, по избор

Начин на приготвяне:

На основата:
Намасляваме дъното и стените на форма с падащо дъно и диаметър 20 см.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
В голяма купа смесваме трохите, солта, разтопеното масло и ванилията и разбъркваме, доакто се смесят.
Изсипваме в подготвената форма и притискаме към дъното и стените, докато оформим основа и борд с височина 5-6 см.
Оставяме в хладилника да стяга.

На чийз крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В гиляма купа разбиваме с миксер на средно-силна скорост маскарпонето, фината пудра захар, какаото и ванилията до гладък крем.
В тенджерка загряваме сметаната до момента, преди да заври и изсипваме върху шоколада.
Изчакваме 2-3 минути, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното им разтопяване.
Охлаждаме на ледена баня за кратко, до телесна температура.
Добавяме 2-3 лъжици от маскарпоне крема към шоколадовата смес и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме темперираната шоколадова смес на части къ маскарпоне крема, като разбиваме с миксер на средна скорост до пухкав крем.
Изсипваме чийз крема в охладената основа, покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за 6-8 часа да стяга.

На вишневия сос:
В тенджера смесваме вишните, захарта, царевичното нишесте и лимоновия сок  и готвим на среде огън при непрекъснато разбъркване, докато сместа започне да къкри и да се сгъстява.
Готвим още една минута, да активираме царевичното нишесте, като не преставаме да разбъркваме..
Прехвърляме готовия сос в купа и покриваме със свежо фолио плътно по повърхноста.
След като се охлади, съхраняваме в хладилник, докато стегне чийзкейка.

Сглобяване на чийзкейка:
Освобождаваме готовия чийзкейк от формата, като прокарваме тънък остър нож между стените на формата и борда на чийзкейка и прехвърляме върху поднос.
Можем да гарнираме чийзкейка с вишневия сос преди да го разрежем или да гарнираме всяко от нарязаните вече парчета със сос, преди да поднесем :)


Честито на всички празнуващи!!