Любими есенни вкусове и аромати, шепа есенно настроение и тортата за имения ми ден отпреди близо 2 седмици :)
Искаше ми се да ми е цветно, да ми е уханно, да ми е вкусно и усмихнато...
Необходими продукти:
... за торта с диаметър 18-20 см
За карамеления сос:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
щипка сол
За блатовете:
240 г брашно
10 г (1 пакетче) бакпулвер на Dr. Oetker
1/2 ч.л. сода бикарбонат Dr. Oetker
1/2 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
1/2 ч.л. сол
3 яйца
160 г кристална захар
160 г кафява захар
160 мл олио
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пасирана)
100 мл вода
1 с.л. есенция Ванилия
1 ч.л. емулсия Канела
1 ч.л. емулсия Коледни бисквитки
За крема:
300 г крем сирене
110 г масло, меко
200 г захар
2 ч.л. есенция Ванилия
За шоколадовата глазура:
2 с.л. фина пудра захар
3 с.л. Премиум какао Dr. Oetker
125 г маскарпоне, на стайна температура
25 г масло, меко
1 ч.л. есенция Ванилия
200 г тъмен шоколад за топене
За декориране:
50 г масло, меко
100 г фина пудра захар
1/2 ч.л. есенция Ванилия
сладкарски гел бои за оцветяване на масления крем
захарни кристали или перли, за поръсване (по избор)
палетен нож (шпатула с остър връх), за декориране
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме, докато се разтвори и оставяме да се охлади на стайна температура, като разбъркваме от време на време.
Изваждаме блатовете от фурната и оставяме да се охладят за 10 минути във формите, след което обръщаме върху решетка да се охладят напълно.
На масления крем:
В голяма тортена чиния, която ползваме за палитра разделяме масления крем на 5-6 равни части и оцветяваме всяка от тях в предпочитан нюанс с помощта на сладкарските бои.
Отделяме 10-12 с.л. от карамела вотделен съд и затопляме.
Изсипваме останалата каст част от първата доза крем върху блата и заравняваме.
С поша нанасяме пръстен от отделения крем по външния ръб на блата и запълваме по средата със студен карамел до ръба на пръстена от крем.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме тортата от ринга, затопляме шоколадовата глазура до консистенция на гъст течен шоколад или маслен крем и измазваме тортата равномерно от всички страни.
На финла заглаждаме със суха и затоплена метална шпатула.
С помощта на шпатулата оформяме цветя и листа от масления крем и поръсваме със захарни кристали и перли.
Поднасяме щедри уханни парчета с вкус на зряла и уханна есен :)