AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, October 5, 2021

Тиквен тарт с маскарпоне и бял шоколадов сос / Pumpkin Mascarpone Tart with White Chocolate Sauce

 

Днес баща ми щеще да празнува 74 си рожден ден...
Беше от оная рядка порода хора, които се чувстват добре в кожата си.
Харесваше и обичаше живота си такъв, какъвто е.

Дано там, където си сега, купонът е винаги с теб, тати!!

Необходими продукти:

За основата:
400 г бисквити дайджестив (на Лидл)
160 г масло
1/2 ч.л. букет подправки за джинджифилови бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
2-3 капки концентрирана есенция Кленов сироп

За крема:
250 г маскарпоне
80 г кафява или тръстикова захар
200 мл млечна сметана (30-35%)
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пюрирана)
1 ч.л. букет подправки за джинджифилови бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
2 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. пекарска емулсия Тесто за бисквитки, по избор
1 ч.л. пекарска емулсия Канела, по избор 
3-4 капки концентрирана есенция Кленов сироп
50 мл силно кафе (еспресо)
10 г желатин + 30 мл студена вода

За шоколадовия сос:
100 г бял шоколад за топене
70-80 мл млечна сметана
1/2 ч.л. пекарска емулсия Канела (или 1/2 ч.л. канела на прах)

За декориране:
30 г тъмен шоколад за топене
20 мл млечна сметана
1 шепа орехови ядки
червеникави дребни плодчета или есенни ядливи цветенца, по избор


Начин на приготвяне:

На основата:
Застиламе дъното на форма с падащо дъно и диаметър 20-22 см с хартия за печене и борда на формата с ацетатна лента (или хартия за печене).
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло, подправките и есенцията и блендираме отново, докато се смесят.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен блат с тънък висок около 4-5 см борд отстрани и оставяме в хладилника да стяга.

На крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Приготвяме кафето и докато е горещо добавяме към него разтворения желатин, разбъркваме, докато се разтопи напълно и охлаждаме на ледена баня напълно.
Разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето и кафявата захар, докато захарта се разтопи, като внимаваме да не прерабием и пресечем маскарпонето - 3-4 минути.
Добавяме млечната сметана и разбиваме до гладък крем - отново за 3-4 минути.
На части прибавяме тиквеното пюре и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме студеното кафе с желатина, подправките и есенциите и отново разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме крема върху основата, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.

На шоколадовия сос:
Кипваме млечната сметана.
Отсраняваме, добавяме шоколада и емулсията и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на ледена баня и още течен, изсипваме върху крема.
Оставяме да стегне за 20-30 минути в хладилника.

На декорацията:
Разтопяваме на водна баня шоколада и сметаната и охлаждаме на ледена баня.
Прехвърляме в пош с кръгъл накрайник #3 на Wilton и оставяме в хладилника за 15-ина минути да стегне.

Сглобяване на тарта:
Освобождаваме тарта от формата и ацетатната лента и прехвърляме в подходящ поднос.
Декорираме с шоколада и орехите и по избор с дребни плодчета или ядливи цветчета.
Поднасяме с любима гореща напитка :)




2 comments:

  1. Чудесно изглежда!

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing such a nice recipe. Well, if you are can write something about Rattantree discount code, then that will be helpful. Thanks in advance. Rattantree voucher code offer

    ReplyDelete

Blogging tips