Friday, September 24, 2021

Боровинкова торта с профитероли / Blueberry Cheesecake with Profiteroles

 


Специална на вид и на вкус торта, с която ще омагьосате всички и за която дълго ще се говори!

Рецептата е публикувана и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria :)

Необходими продукти:
...за торта с диаметър 18 – 20 см. 

За тестото за профитероли (за 10-12 профитерола):

100 мл вода
25 мл олио
40 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
½ ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker

За блат „Джоконда“:

2 яйца
25 г брашно
85 г бадемово брашно
85 г пудра захар
1/2 с.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
5 белтъка
1 щипка сол
40 г кристална захар
20 г масло
2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker

За чийз крема:

1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
500 мл прясно мляко
80 г кристална захар
80 г кафява захар
5 жълтъка
1 с.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
300 г крем сирене
200 мл млечна сметана 30%-35%
Прясно изцеден сок от 1 лимон
10 г желатин на Dr. Oetker
30 мл студена вода

За боровинковия крем:

250 г маскарпоне
250 г от чийз крема
200 гр боровинки (свежи или замразени)
1/2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
1/2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker

За декориране:

Отделеният боровинков крем
100 г свежи боровинки
Резенчета лайм
1 ч.л. фина пудра захар, по избор


Начин на приготвяне:

На черупките за профитероли:
Загряваме предварително фурната до 200⁰С.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
В купа пресяваме брашното и добавяме солта.
В малък съд кипваме водата и олиото, превключваме на средна степен и добавяме наведнъж брашното и солта, като разбъркваме енергично със сладкарска тел или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка.
Отстраняваме и оставяме да изстине за 3-4 минути.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбъркваме непрекъснато, до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Прехвърляме тестото в пош с кръгъл накрайник и шприцоваме в застланата с хартия за печене тава кръгчета с диаметър около 2 см  на рзстояние едно от друго, тъй като удвояват обема си при печене.
Печем в предварително загрята  до 200C фурна 15 минути, след което, без да отваряме вратата на фурната, намаляваме температурата на 180C и печем още 20 минути, или докато еклерите придобият златист  цвят.
Изключваме фурната, леко отваряме вратата, подпъхваме дръжката на дървена лъжица и оставяме черупките за профитероли в открехнатат фурна за още 10 минути.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.

Можем да приготвим от предния ден и да съхраняваме в хартиен плик на сухо и хладно място.


На блата „Джоконда“:
Загряваме фурната до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор.
Застиламе дъното на голяма плитка тава с хартия за печене.
Смесваме в купа яйцата, брашното, бадемовото брашно, пудрата захар и оцветителите и разбиваме с миксер на ниска скорост 4-5 минути.
В отделна купа разбиваме белтъците с щипка сол до остри връхчета с миксер на средно-висока скорост , добавяме постепенно захарта , и разбиваме за още 5 минути.
Внимателно смесваме белтъчната смес и тестото на 3 стъпки, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Разтапяме маслото маслото,  добавяме към него няколко супени лъжици от тестототесто и разбъркваме, за да се темперира.
Смесваме маслото с останалото тесто, като разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре.
Разпределяме равномерно тестото върху застлана с хартия за печене тава на блат с дебелина около 1 см.
Печем в предварително загрята до до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор фурна за 10-15 минути.
Изваждаме от фурната и охлаждаме за 2-3 минути.
Обръщаме върху лист хартия за, внимателно отстраняваме хартията, върху която се е пекъл, изрязваме равномерно ръбчетата и оставяме да се охлади напълно.
Нарязваме блата надлъжно на ленти с ширина 10-12 см.


На чийз крема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на средно-висока степен жълтъците, кафявата захар и ванилията до пухкав крем.
Добавяме постепенно млякото, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска степен, до хомогенна смес.
В по-голям съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг с 80 г захар, добавяме постепенно яйчено-млечната смес и разбъркваме добре.
Оставяме да заври, намаляваме температурата на котлона и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане, или докато се сгъсти.
Отстраняваме готовия крем от котлона, изчакваме да се охлади около минута и добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме добре до пълното му усвояване.
Оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време.
В отделна купа разбиваме на средна скорост крем сиренето с лимоновия сок и млечната сметана до пухкава хомогенна смес.
Добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска скорост до гладък крем.


На боровинковия крем:
В блендер или с пасатор пюрираме боровинките.
В купа разбъркваме с миксер на ниска степен маскарпонето, отделения чийз крем и боровинковото пюре.
Отделяме половината и прехвърляме в пош със звездовиден накрайник.
Към останалата част добавяме хранителната боя и разбъркваме до хомогенен цвят.
Прехвърляме оцветената част в пош с накрайник за пълнене на еклери и пълним профитеролите максимално с крем.


Сглобяване на тортата:
Фиксираме ринг с диаметър 18 см върху подходящ поднос и покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
Налагаме плътно по борда на ринга изрязаните ленти от блата, като ги съединяваме внимателно и равномерно до пълен кръг.
С останлите парчета от блата покриваме плътно дъното на ринга.
Подреждаме 5-6 напълнени с боровинков крем профитерола на дъното и покриваме внимателно с чийз крем, като се стараем да полагаме от крема и между профитеролите.
Заравняваме и подреждаме останлите 5-6 профитерола.
Отново покриваме с чийз крем почти до ръба на борда от „Джокондата“.
Покриваме със свежо фолио и одтавяме тортата да стяга в хладилника за 4-6 часа.

На декорацията:
Освобождаваме тортата от формата и ацетатната лент аили хартията за печене.
Със заделения боровинков крем  шприцоваме розички плътно по периферията на тортата.
Декорираме със свежи боровинки и резенчета лайм.
Преди да поднесем, по избор, поръсваме през цедка съвсееем леко с фина пудра захар.

Комбинацията от вкусове и цветове е уникална, а визуалният ефект при поднасяне на тортата е УАУ!!

Monday, September 20, 2021

Пиле с киселомлечна марината / Yogurt Marinated Chicken

 


Спомняте ли си свежата салата с булгур и зеленчуци от разгара на лятото??
Днешното ми предложение, по специалната рецепта на леля ми, е перфектното леко и вкусно допълнение към нея, което превръща ястието в идеалната лесна и бърза вечеря за през седмицата, или неангажиращ обяд за почивните дни :)
Мариновано така с кисело мляко, пилешкото месо е изключително крехко, сочно и вкусно и с лекота се комбинира с различни сезонни салати и сосове и предпочитани гарнитури.

Необходими продукти:
за 4 порции

2 бр пилешко филе "пеперуда", разполовени
1/2 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 големи щипки ситно смлян кимион
3-4 с.л. кисело мляко
2 + 3 с.л. зехтин
20-30 г масло 

Начин на приготвяне:

Разточваме през фолио всяко от четирите филета, за да го изтъним леко.
Поръсваме с 2 с.л. зехтин и втриваме солта,пипера и кимиона.
Със сладкарска четка намазваме от всички страни с киселото мляко и оставяме в хладилника да се мариноват за поне 20 минути.
Загряваме в тихан останалия зехтин, редуцираме температурата на средно-силна и пържим филетата 3-4 минути от едната страна.
Обръщаме филетата и запържваме за още 3-4 минути от другата страна.
Добавяме маслото, отново обръщаме филетата и пържим нови 2-3 минути от едната страна и 2-3 минути от другата страна, като междуврменно пливаме с лъжица с мазнината и соковете от готвенето,
Термичната обработка е около 13-14 минути общо.
Нарязваме готовите филета на филийки с дбелина2-3 см и поднасяме с лека салата от булгур със зеленчуци и киселомлечен сос, полят със сосовете от готвенето и леко запечени бадеми.