Нещо като пълнено празнично пиле :)
Приковава веднага вниманието с изкусителния си вид, възбужда интереса с тайнствата на уханието си и пленява окончателно сетивата ни с магията на нейно величество „Плънката“!
И независимо дали я наричаш плънка, пълнеж или гарнитура, празничното меню е непълноценно без нея, защото е онзи специален и запомнящ се компонент, който превръща ястието в незабравимо.
Ето и няколко лесни за следване стъпки, с които гостувам на Градус и с помощта на които празничното ти пълнено пиле ще бъде звездата на празника :)
Планирай правилно
Правилното планиране е от ключово значение. Затова първо оредели от какво количество плънка имаш нужда. Ако в менюто си предвиждаш пълнени пилешки гърди без кост или пълнени бутчета, планирай около ½ чаша приготвена плънка за всяка порция. Ако обаче планираш да приготвиш цяло пиле Градус в зелената опаковка, защото не обичаш да правиш компромиси с качеството и вкуса на пилешкото месо,планирай около ¾ чаша приготвена плънка на всеки килограм сурова птица.
Приготви безопасно
И ако не всички са на едно мнение относно точните съставки на перфектната плънка, то безспорно всички са съгласни, че плънката трябва да се приготвя безопасно, за което ще ти необходим термометър. Плънката е безопасно приготвена при минимална вътрешна температура от 74° С, независимо дали е приготвена вътре в птицата, или отделно. Или ако не разполагаш с термометър, добре е да отделиш за готвене 40-45 минути на килограм от пилето, включително с плънката – т.е. ако планираш да приготвиш пълнено пиле от около 1.5 кг и плънка около 0.5 кг – добре е да готвиш напълнената вече птица не по-малко от 90 минути.
Готви веднага
Веднъж вече планирана и подготвена, плънката е добре да се приготви веднага, което предотвратява образуването на неблагоприятно бактерии. Ако все пак ти се налага да приготвиш плънката предварително, след като я подготвиш я замрази, но не я съхранявай сурова в хладилника.
Не охлаждай
В името на безопасността, не трябва да охлаждаш току що приготвената плънка, преди да я напълниш, а точно обратното – да я приготвиш непосредствено преди пълненето и готвенето на птицата.
Не претъпквай
Плънката трябва да е влажна, а не суха, защото при термична обработка бактериите се унищожават по-бързо във влажна среда, и не трябва да прекаляваш с количеството плънка, за да може да се сготви правилно.
Сготви преди да смесиш
Ако избраната плънка включва употребата на птиче месо, морски дарове или други меса, сготви предварително суровите съставки, преди да ги смесиш с останалите продукти
Остави да отпочине
След като и пилето, и плънката са вече сготвени, остави готовото ястие да престои 20 минути, за да завърши процеса на готвене. Веднага след това извади плънката и нарежи пилето на порции.
Провери или приготви отделно
Бъди особено внимателен ако приготвяш пълнени пилешки гърди, бутчета или други по-малки части, а не цялото пиле – защото, дори и месото да е достигнало подходящата температура на готвене, плънката може и да не е достигнала необходимите 74° С , да не е съвсем сготвена и да съдържа вредни бактерии… Затова, ако не разполагаш с термометър в подобни случаи, по-добре си приготви плънката отделно :)
Съхранявай правилно
Ако ти остане от плънката, приготвена в пилето, прехвърли в добре затварящ се съд и съхранявайте в хладилник до три - четири дни или го замрази за по-дълго във фризер. Съхранявай по същия начин и плънката, приготвена отделно.
А ето и моето предложение за Празнично пиле, пълнено с кестени и сушени плодове, достойно да бъде поднесено и на най-изисканата трапеза :)
Необходими продукти:
1 цяло пиле Градус в зелената опаковка (около 1.5 кг)
60 г масло
1 с.л. прясно смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1 с.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 ч сухо бяло вино (или домашен пилешки или зеленчуков бульон, или вода)
Клонки свеж магданоз, розмарин и салвия, за подложка и сервиране
За плънката:
100 г бекон (или панчета, прошуто), нарязан на кубчета
100 г свинско месо, нарязано на кубчета
200 г свинска кайма (или смес)
5-6 кестена, сварени и обелени, нарязани на кубчета
5-6 сушени сини сливи, нарязани на дребно
5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
50 г лешници, леко запечени и нарязани на едро
1 ч крутони (или ¾ чаша галета)
½ ч настърган пармезан
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно (или 1 ч.л. сух)
1 ч.л. прясна салвия, нарязана на ситно (или ¼ ч.л. суха)
½ ч.л. пресен розмарин, нарязан на ситно ( или ¼ ч.л. сух)
1-2 щипки индийско орехче, на прах
За глазурата:
прясно изцеден сок от ½ портокал
1 ч.л. мед
40 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Загрей предварително фурната на 220С или 200С с вентилатор.
Измий и подсуши пилето отвън и отвътре и натрий отвътре с масло, сол и пипер.
В тиган с тежко дъно сгорещи 2 с.л. зехтин и запържи нарязания на кубчета бекон до златисто.
Добави нарязаното на кубчета свинско месо и каймата и готви 15-20 минути, като разбъркваш от време на време.
Добави нарязаните кестени, сушените плодове и лешниците и готви още 6-8 минути.
Отстрани от огъня и добави крутоните (или галетата), пармезана, яйцето зелените подправки, сол и пипер на вкус и разбъркай.
Веднага напълни пилето с плънката и заший с готварски конец или фиксирай с клечки за зъби.
Намажи обилно с масло и втрий сол и пипер.
Постави в тава за печене върху подложка от клонки свеж магданоз, розмарин и салвия.
Полей с бялото вино и печи 20 минути в предварително загрята на 200С фурна.
Намали температурата на 180С и печи още 1 час, като поливаш от време на време със сосовете от печенето (ако е необходимо, долей ½ чаша вода и покрий с намаслено алуминиево фолио, да не прегаря).
10 минути преди пилето да е готово, полей обилно с 2/3 от глазурата и печи без фолио – за приятен загар.
Преди да извадиш от фурната, полей с останалата част от глазурата.
Извади от фурната и остави 20 минути да отпочива и да се довърши процеса на готвене на плънката.
Отстрани конците или клечките за зъби и извади веднага плънката в отделна съдинка. Нарежи по избор пилето на порции или поднеси цяло със соса от печенето, плънката и свежа салата по избор.
Специално за имения ден на младежа!! ;)
И честито на всички именици!! Наздраве :)