Monday, November 11, 2019

Чийзкейк с маскарпоне и боровинки (кето) и Честит имен ден на мен!! / Mascarpone Blueberry Cheesecake (Keto)


Един възхитителен чийзкейк за чиста съвест с вкус на боровинки и топла есен...

... и Честит имен ден НА МЕН!! :)


Необходими продукти:
...за торта с диаметър 20 см

За кето сладкото от боровинки:
300 г боровинки
200 мл вода
2-3 с. л. ксилитол (или захар за нережимно сладко)
1 ч.л. пектин или смлени зърна чия
1 ч.л. агар-агар (или желатин, накиснат предварително във вода)
1 ч.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка

За основата:
160 г бадемово брашно
20 г кокосово брашно
40 г кокосови стърготини
2 с.л. како
1-2 с.л. ксилитол
80 г масло, разтопено
40 г (1-2 с.л.) кето сладко от боровинки
1 ч.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка

За крема:
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
3-4 с.л. ксилитол (или пудра захар за нережимен чийзкейк)
100 г кето сладко от боровинки
1 с.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка
20 г желатин
50 мл студена вода
400 г млечна сметана

За глазурата:
200 г кето сладко отборовинки
1-2 ч.л. разтопен желатин

За декориране:
50 г крем маскарпоне
50 г свежи боровинки
свежи листенца мента



Начин на приготвяне:

На кето сладкото от боровинки:
Кипваме в съд с дебело дъно водата, намаляваме котлона на ниска степен, добавяме боровинките и оставяме да къкри около 5 минути.
Със сух черпак отделяме около 1/2 чаша от сока на сладкото в суха чаша и разтваряме пектина и агар-агара.
Връщаме обратно в сладкото и оставяме още 5-6 минути да къкри.
Добавяме ксилитола и емулсията боровинки, разбъркваме да се разтопи и отстраняваме.
Изсипваме в подсушено и затоплено бурканче (окло 340 мл) и обръщаме с главата надолу да се стерилизира, ако няма да ползваме веднага :)

На основата:
В блендер или кухненски робот смиламе сухите съставки за кратко, докато се смесят.
Добавяме останалите и отново смиламе, до грубо тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на диаметър 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме тестото в ринга, с мерителна лъжица за кафе притискаме до равномерен блат и оставяме в хладилника да стяга, покрито със свежо фолио.

На крема:
Накисваме желатина предварително в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме в купа маскарпонето, заквасената сметана и ксилитола до гладък крем, отделяме около 50 грама в пош с накрайник кръг #3 на Wilton и оставяме в хладилника, за декорирна на чийзкейка.
Добавяме сладкото от боровинки и емулсията и разбиваме отново.
В отделна купа разбиваме млечната сметана до меки връхчета.
Разтопявяме желатина на ниска мощнст в МВ или на водна баня, като внимаваме да не кипне, отделяме 1-2 ч.л. за глазурата и добавяме останалото при непрекъснато разбиване към боровинковия крем.
Добавяме на части и разбитата сметана, като разбъркваме от долу нагоре с шпатула до пълното ѝ усвояване.
Изсипваме върху основата и прибираме за 10-15 минути във фризера, покрита със свежо фолио.

На глазурата:
През това време затопляме леко на ниска мощност в МВ или на водна баня останалото сладко от боровинки, добавяме заделения разтопен желатин и разбъркваме добре.
изсипваме охладеното сладко върху леко стегналия във фризера чийзкейк, покриваме ринга отново със свежо фолио о оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга (или за 1.- 1.5 часа във фризера, ако сме много на зор ;)

На декорацията:
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга и ацетатната лента и очертаваме 3-4 произволни кръга по периферията с отделения в поша маскарпоне крем.
Декорораме с цели и нарязани пресни боровинки и листенца свежа мента.
Поднасяме с любима напитка и без угризения ;)


Да ми е сладко името и честито на всички именици и празнуващи!! <3