Sunday, April 28, 2019

Козунак с локум и орехи / Sweet Easter Bread with Turkish Delight and Walnuts



Светли и благословени Великденски празници!
Здраве и благодат в домовете ни и мир и светлина в душите ни!!
И благословен да е пътят ни!!!


Яйцата и тази година година боядисахме по лесния начин - с перлени дъстове, разтворени в няколко капки алкохол, в случая кирш, че друго безцветно нямахме :)

А козунаците са по любимата рецепта, само плънката съм заменила...

Необходими продукти:
за 2 средно големи козунака :)

За тестото:
3 големи яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1/2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
настърганата кора от 1 лимон
700-800 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
щипка сол
10 г суха мая (или 30 г (3/4 кубче) свежа)
мазнина за оформяне

За плънката (за една доза - 4 козунака по 500 г или 2 по 750 г):
100 г кафява захар, или на вкус
240 г цветен локум, нарязан на кубчета
200 г орехи, нарязани на дребно + цели половинки за отгоре
150 г захаросани портокалови корички, накиснати в 1/2 ч.л. ванилова емулсия и 2-3 капки портикалова есенция

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2-3 с.л. перлена захар
2-3 с.л. шоколдов дропс

... поглед отвътре :)


И отблизо...






Thursday, April 25, 2019

Козунак с крем сирене Philadelphia и глазура от Philadelphia крем с бял шоколад / Sweet Easter Bread with Philadelphia Cream Cheese and White Chocolate Philadelphia Frosting



Какво би бил Великден без козунак?! 
Най-обикновено събиране ;)
Затова и всяка година преди Великден си позволявам да пробвам различни нови рецепти – в търсенето на съвършения за празника КОЗУНАК...


И въпреки че у нас вече имаме два утвърдени фаворита, които ежегодно присъстват на трапезата ни, тазгодишният безспорен победител се оказа козунакът с крем сирене Philadelphia, който за още по-празничен вид си позволих да гарнирам с нежен и неустоим крем Philadelphia с бял шоколад!


Още повече, че от Philadelphia са ни подготвили нова, вече 300 грамова опаковка от любимото крем сирене, която е достатъчна да приготвим празничния сладкиш само с една опаковка :)
Ето и предложението ми – изпитана любима рецепта, подобрена с добавка на крем сирене Philadelphia, от което козунакът се получи копринено мек и въздушен – на дъъълги и отчетливи сластни конци и неповторимия вкус на „козунака от детството“!!



Необходими продукти:
за 4 средно големи козунака, или 2 големи :) 

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
200 г захар
100 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл зехтин
1/2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон
650-800 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
щипка сол
10 г суха мая (или 30 г (3/4 кубче) свежа)
мазнина за оформяне

За плънката - можем да приготвим плънката за всички козунаци еднородна или различна за всеки един, по избор – аз заложих на разнообразието:
3 с.л. с връх шипков мармалад, или домашно сладко, по избор + 3 с.л. едро нарязани орехи, леко запечени
3 с.л. с връх течен шоколад + 3 с.л. едро нарязани лешници, леко запечени
3 с.л. с връх карамелизирано кондензирано мляко (или домашно приготвен карамел) + 3 с.л. едро нарязани бадеми, леко запечени 
3 с.л. с връх кафява захар + 3-4 локума, нарязани на по-дребни кубчета + 3 с.л. захаросани портокалови корички (или предпочитани захаросани сухи плодове или ядки)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
200 г крем сирене Philadelphia
100 г бял шоколад
200 мл млечна сметана

За декориране, по избор:
100 г млечен шоколад, настърган на едро (с белачка за плодове)
Шоколадови яйчица, боядисани със сладкарски бои в златно, розово и лилаво или синьо, по избор
Захарни поръски в розово и синьо
Свежи и/или захарни (фонданови) цветя в розово и лилаво или синьо


Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната добавяме последователно продуктите - яйца, захар, заквасена сметана, крем сирене Philadelphia, разтопено масло, зехтин, лимонов сок, ванилия, настъргана кора от лимон, половината от брашното, щипка сол и сухата мая.
Стартираме хлебопекарната на програма "Тесто" - моята е с продължителност 150 минути.
Изчакваме продуктите да се смесят започваме да добавяме втората половина от брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера и не се "маже" под бъркалките. 
Може да е необходимо малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от големината на яйцата или гъстотата на сметаната.


Ако тестото не е втасало достатъчно след приключване на програмата - необходимо е поне да удвои обема си - оставяме във включената хлебопекарна, докато втаса до желаното състояние, или изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или  памучна кърпа и оставяме за 10-15 минути в предварително загрята до 40-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. 

Ако замесваме на ръка, стартираме първо в малка купа маята с 1-2 с.л. заквасена сметана, захар и брашно, а в голяма купа или тава добавяме първо сухите продукти, след това течните продукти и активираната маята - и месим поне 15-20 минути, след което оставяме тестото, покрито със стреч фолио или памучна кърпа, на топло, или в предварително загрята до 40С-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, да втасва, докато удвои обема си.


Загряваме предварително фурната до 40-50С.
Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене (аз ползвах еднократни хартиени форми).
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на четири (или две) равни части, като всяка от тях разделяме на още три.


Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правотгълна кора с размери около 30-15 см, намзаваме тънко с избраната плънка (или поръсваме с кафява захар), поръсваме с избраните ядки и стафиди (или портокалови корички) и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива. 
Разтегляме леко всяко от рулата, като междувременно усукваме "на фитил" и сплитаме на плитка.


Прехвърляме във формата за козунак и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на топло или в предварително загрятата до 40С-50С и изключена фурна да втасва.
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.


Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и печем на средна скара 35-40 минути при вертикални форми или 25-30 минути при хоризонтални - или докато забито в тестот дървено шишче излиза сухо, като след 15-20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегарят.  


Оставяме готовите козунаци да се охладят за 4-5 минути с формите за печене върху решетка, след което изваждаме от формите и охлаждаме върху решетка.
Междувременно приготвяме глазурата, като на водна баня разтопяваме белия шоколад и оставяме да се поохлади.


Добавяме на тънка струйка към крем сиренето Philadelphiq, като непрекъснато разбиваме с миксер, до получаването на гладък крем.


Разбиваме млечната сметана с миксер до меки връхчета и добавяме на части към крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното ѝ усвояване.
Нансяме глазурата с шпатула върху всеки от козунаците и разнасяме, докато се поразтече отстрани, или шприцоваме с пош и накрайник.


Поръсваме с част от настъргания млечен шоколад на върха на всеки от козунаците - като гнездо и декорираме с шоколадовите яйца, поръските и цветята, по избор.



Поднасяме като център на Великденската трапеза, за десерт или за подслаждане на празниците по всяко време – с любима топла или студена напитка :)