Еклерите се появяват във Франция през XIX век, като първоначално ги наричат „хляб на дукесата“ или „малка дукеса“. Не е известно със сигурност кой е откривателят на десерта, но някои историци твърдят, че еклери за пръв път са приготвяни от Мари-Антоан Карем, известен френски готвач. В наши дни еклерите са популярен в цял свят десерт с различна форма и пълнеж, но винаги еталон за изтънчения френски вкус!
Моето предложение е за бързи и лесни еклери, които винаги обират овациите на масата :)
Необходими продукти:
За 16 средно големи, 12 големи или 24 малки еклера
Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 60 минути
За еклерите:
200 мл вода
50 мл олио
80 г брашно
Щипка сол
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия (2 прахчета, или ½ ампула)
За крема:
350 г крем сирене Philadelphia
100 г фина пудра захар
1 с.л. екстракт ванилия (3-4 прахчета, или 1 ампула)
200 мл млечна сметана
За гарниране:
100 г ягоди (боровинки, малини или други сезонни плодове)
Листенца свежа мента
1-2 с.л. фина пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне
На еклерите:
Загряваме предварително фурната до 200С.
Застиламе дъното на голяма и плитка тава с хартия за печене.
В купа смесваме брашното и солта.
В съд с незалепващо покритие кипваме водата и олиото, превключваме на средна степен и добавяме наведнъж брашното и солта, като разбъркваме енергично с шпатула или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка.
Отстраняваме и оставяме да поизстине за 3-4 минути.
Добавяме яйцата - едно по едно, като разбъркваме непрекъснато, до пълното усвояване на всяко.
Прехвърляме тестото в пош с накрайник #2D и шприцоваме в застланата с хартия за печене тава розички на рзстояние една от друга, тъй като удвояват обема си при печене, или оформяме с лъжичка.
Печем в предварително загрята до 200C фурна 15 минути, след което намаляваме температурата на 180C - без да отваряме вратата на фурната - и печем още 20 минути, или докато еклерите придобият златисто кафяв цвят.
Изключваме фурната, леко отваряме вратата, подпъхваме дръжката на дървена лъжица и оставяме еклерите така във фурната за още 10 минути.
Изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка.
На крема:
Междувременно приготвяме крема, като разбиваме в по-голяма купа крем сиренето Philadelphia с пудрата захар и ванилията до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и добавяме на части към крем сиренето, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.
Прехвърляме крема в пош с използвания вече за оформянето на еклерите накрайник и ако е необходимо, съхраняваме в хладилника, докато еклерите изстинат напълно.
Сглобяване на еклерите:
Почистваме и измиваме ягодите, оставяме да се подсушат върху кухненска хартия и нарязваме на резенчета или кръгчета, по избор.
С остър нож изрязваме върховете на всеки от еклерите и пълним с Philadelphia крема.
Гарнираме с резенчета ягоди и листенца мента и покриваме с изрязаното капаче.
Преди да поднесем, поръсваме през цедка с пудра захар.
Сервираме с предпочитана гореща напитка или домашна лимонада :)